Modna pista
Kako svetske zvezde održavaju preplanuli ten tokom cele godine
10. avgust 2018.
Prijateljice
Koji SPF bi trebalo da koristim? Naučnici savetuju: barem SPF 30!
10. septembar 2018.
Modna pista
Kako svetske zvezde održavaju preplanuli ten tokom cele godine
10. avgust 2018.
Prijateljice
Koji SPF bi trebalo da koristim? Naučnici savetuju: barem SPF 30!
10. septembar 2018.

Sprej za sunčanje ili losion – šta je bolje koristiti?

Čim uđete u apoteku ili parfimeriju i vidite prepune police preparata, bude vam jasno da je vreme kompromisa prošlo.

Više ne morate da birate između efikasnosti i praktičnosti – možete imati i jedno i drugo, samo treba pronaći pravi proizvod. Zato kroz naše tekstove pokušavamo da vam pomognemo u izboru i pokažemo vam na šta da obratite pažnju.

Jedan od izbora na koje ćete naići jeste da li da koristite sprej za sunčanje ili losion sa SPF-om. Mi isključivo, neopozivo i glasno navijamo za losion, a do kraja teksta će vam biti jasno i zašto.

Razlozi zbog kojih (verovatno) razmišljate o SPF-u u spreju

Na prvi pogled, sprej deluje mnogo praktičnije. Isprskate se na brzinu i gotovo.

Nema mazanja, razmazivanja, preskakanja delova kože koja na kraju dana završi sa crvenilom, umazanih ruku kojima ne smete ništa da dodirnete dok ih ne operete….

SPF u spreju

Razumemo vas. Ali…

Razlozi zbog kojih bi trebalo da zaboravite na SPF u spreju

Pre svega, problem sa SPF-om u spreju jeste to što da biste ga koristili pravilno, sve prednosti padaju u vodu.

Kako to?

Pravilno nanošenje SPF-a u spreju izgleda ovako:

isprskate jedan deo tela toliko da koža izgleda vlažno; a onda umasirate sredstvo u kožu.

Dakle, sve one prednosti spreja koje smo spomenuli, više nemaju prođu. Praktično, mazanje vam ne gine, ako želite da budete zaštićeni.

Sem toga, sa sprejevima morate biti vrlo pažljivi da ne isprskate oči i da ne udahnete čestice, pogotovo ako ste trudni. Kada koristite sprej na licu, savetuje se da ga isprskate po rukama i onda nanesete na lice. Kako se to razlikuje u odnosu na SPF losion?!

Na kraju, SPF u spreju nije ni ekonomičan, pošto će veliki deo preparata otići niz vetar, i to bukvalno, umesto na vašu kožu.

Ne brinite – imamo predlog

Prvo, ako vam baš smetaju masni dlanovi posle mazanja, uz SPF preparat spakujte i vlažne maramice kojima ćete obrisati dlanove.

Drugo, pronađite preparat u losionu ili kremu koji vam prija – koji nije lepljiv, nema jak miris, a koji će vam pružiti i UVA i UVB zaštitu, i to u onoj meri koja je navedena na etiketi (ovo je važno naglasiti pošto mnogi preparati na tržištu ne odgovaraju svojoj deklaraciji).

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] je važna zaštita od sunca. Pisali smo o minimalnom SPF-u koji bi trebalo da koristite, da li je bolji losion ili sprej, kako da se rešite fleka od sunca… Čak smo se dotakli i sunčanja u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *