Nega masne kože
Nega masne kože
1. oktobar 2021.
Akne na grudima i leđima: kako ih se rešiti
Akne na grudima i leđima: kako ih se rešiti
28. oktobar 2021.
Nega masne kože
Nega masne kože
1. oktobar 2021.
Akne na grudima i leđima: kako ih se rešiti
Akne na grudima i leđima: kako ih se rešiti
28. oktobar 2021.

Ovih dana intenzivno se bavimo negom masne kože, kontrolom akni i problematičnog tena. A kad smo se već dotakli te teme, nikako ne možemo zaobići jedan od naših omiljenih prirodnih sastojaka za kontrolu kose i kože koja se brzo masti: Ichthyol® Pale.

Ichthyol® Pale je poseban oblik ihtiola visoke čistoće i kvaliteta koji koristimo u našoj Ichtyol liniji. Za početak, da vidimo kako deluje i kako može vama koristiti.

Mehanizam dejstva

Ihtiol ima brojna dejstva među kojima su najvažnija:

  • anti-inflamatorno (smanjuje zapaljenje),
  • anti-mikrobno (usporava razvoj bakterija i tako sprečava nastajanje akni),
  • anti-seboroično (reguliše rad sebacealnih žlezda, odnosno žlezda koje luče masnoću na površini kože),
  • keratostatično (smanjuje prekomerno ljuspanje kože).

Gde se nalazi

Ichthyol® Pale se dobija iz sedimentnih stena morskog porekla iz perioda mezozoika, kao visoko prečišćen destilat. Zbog svog porekla, ihtiol je bogat sumporom i upravo je sumpor odgovoran za efikasnost ovog sastojka.

Bezbednost

Ihtiol se pokazao kao veoma bezbedan za primenu u kozmetičkoj industriji, čak i na osetljivoj koži sklonoj rozacei.

Ichthyol® Pale je jedan od retkih prirodnih sastojaka koji ima obimne dokaze o efikasnosti i bezbednosti. Uz to, proizvodi se prema principima dobre proizvođačke prakse, odnosno po najvišim standardima čistoće i kvaliteta.

Rezultat je veoma čista supstanca koju koža odlično podnosi, a koja pokazuje širok spektar efikasnosti o kojima ćemo detaljnije pričati niže u tekstu.

Efekat na kožu

Ihtiol je pronašao primenu u tretmanu problematične kože i kose koje se brzo maste – evo i zbog čega.

Perut

Perut nastaje ljuspanjem kože, odnosno odbacivanjem mrtvih ćelija (detaljnije smo o peruti pisali ovde, ako želite više informacija).

Ljuspanje kože je prirodan proces, ali kada postane prekomerno, javlja se perut – vidljive bele ljuspe na skalpu, kosi i odeći.

Perut je često uzrokovana kombinacijom faktora kao što su zapaljenje, pojačan rast bakterija i/ili povećano stvaranje sebuma. Ihtiol deluje na sve ove faktore, a uz to i sprečava prekomerno ljuspanje.

Efikasnost ihtiola u borbi protiv peruti je potvrđena i kroz niz studija koje su upoređivale standardne sastojke u borbi protiv peruti kao što su cink-pirition, pirokton-olamin ili katran. Ihtiol se pokazao kao veoma efikasan u suzbijanju peruti, ali i kao superioran u eliminaciji svraba.

Problematična koža

Kada kažemo problematična koža, mislimo pre svega na crvenilo, pojavu akni i prekomerno mašćenje kože (o aknama smo pisali detaljnije ovde, a o nezi masne kože ovde).

Akne nastaju kao posledica zapaljenja, prekomernog lučenja sebuma i preteranog porasta broja bakterija prisutnih na koži.

Kao i kod peruti, ihtiol deluje višestruko: suzbija rast bakterija, smanjuje lučenje sebuma i umiruje zapaljenje.

Zato je ihtiol efikasno rešenje za kontrolu akni, bez neželjenih efekata koje sa sobom nose lekovi tipa antibiotika ili kortikosteroida.


Naša preporuka: Ichtyol linija

Ako se borite sa masnom kožom i skalpom, aknama ili peruti, isprobajte našu Ichtyol liniju koja je zasnovana upravo na sastojku Ichthyol® Pale o kom smo govorili u tekstu.

Ichtyol baner

Linija se sastoji od tri proizvoda:

  • Ichtyol white cream gel za negu i kontrolu problematične i nečiste kože lica i tela sklone pojavi akni, seboroičnim promenama i crvenilu,
  • Ichtyol pasta za prekrivanje i isušivanje promena na nečistoj koži,
  • Ichtyol šampon i regenerator za pojavu peruti, pojačano mašćenje kože glave i kose, seboroični dermatitis i psorijazu kosmatog dela glave.

Ichtyol proizvode možete poručiti preko naše online prodavnice (kliknite ovde) ili tako što ćete ih poručiti od vašeg farmaceuta u obližnjoj apoteci.


Zahvaljujemo se na istaknutoj fotografiji Chris Knight/Unsplash.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

3 Comments

  1. […] da smo čitav serijal tekstova posvetili baš njima (pisali smo o urei, hijaluronskoj kiselini, ihtiolu, aloe veri, nevenovom ulju…). Ali naročitu strast gajimo prema hidrolatima, možda zato što su […]

  2. […] proizvoda za suzbijanje akni, ova pasta sadrži i cink oksid koji sasušuje promene na koži, ali i ihtiol koji se pokazao naročito efikasnim za ovu […]

  3. […] bubuljice nanesite ciljani tretman koji će isušiti promene, na bazi ihtiola sa visokim sadržajem sumpora i cinka. Na kraju hidrirajte kožu i nanesite […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *