Greške u nezi kože
14 najvećih grehova prema vašoj koži
22. mart 2016.
Tip kože
Vodič za negu: odredite svoj tip kože
22. april 2016.
Greške u nezi kože
14 najvećih grehova prema vašoj koži
22. mart 2016.
Tip kože
Vodič za negu: odredite svoj tip kože
22. april 2016.

Ako ste ikada prošli prstima kroz kosu i završili sa belim pahuljicama po odeći, onda vam je verovatno jasno koliko perut može biti neprijatna. Za mnoge, ovaj problem je izvor nesigurnosti, a može ići i tako daleko da počnemo da izbegavamo pojavljivanje u javnosti.

Nažalost, perut nije izlečiva, ali se može kontrolisati – važno je da naučite šta su najčešći uzroci ove pojave i kako umanjiti njihov uticaj.

Šta je zapravo perut?

Sve ćelije u ljudskom telu prolaze kroz svoje životne cikluse na kraju kojih odumiru i telo ih odbacuje.

Isto se dešava i na površini kože – odumrle ćelije otpadaju same ili ih se mi rešavamo kupanjem, pilingom, brisanjem oštrim peškirom, itd. Međutim, u nekim slučajevima ovaj proces odbacivanja mrtvih ćelija je ometen, pa se nove ćelije stvaraju brže nego što se stare odbacuju.

Zato se mrtve ćelije nakupljaju na površini, dajući koži sivkast i umoran izgled, uz bele ljuspice koje opadaju. Često je perut praćena svrabom ili zatezanjem kože.

Najčešći uzroci

Suva koža

Jedan od najčešćih uzročnika peruti jeste suva koža.  Ovde je važno naglasiti razliku između ljuspanja kože uzrokovanog suvoćom i drugim faktorima.

Ljuspe nastale na suvoj koži su male i nisu masne na dodir. Najčešće ćete primetiti suvoću kože i na drugim delovima tela, na primer na rukama i nogama, a naročito na laktovima, kolenima i petama.

Tokom zimskog perioda, suv vazduh u zagrejanim prostorijama, hladnoća i vetar pogoduju dodatnom isušivanju kože i stvaranju peruti. Zato je važno održavati pravilnu higijenu i hraniti kožu odgovarajućim preparatima tokom čitave godine, a naročito tokom hladnih meseci.

Seboreični dermatitis

Ovo oboljenje se može prepoznati po crvenilu i masnoći kože koja je prekrivena velikim belim ili žućkastim ljuspama.

Najčešće se javlja na delovima kože bogatim lojnim žlezdama, kao što su skalp, obrve, deo iza ušiju, nos, grudi, prepone i pazuh. Često se javlja i kod beba, i tada se naziva temenjača.

Nepravilna nega kose i skalpa

Perut se češće javlja kod ljudi koji ne češljaju kosu redovno.

Čak iako imate kratku kosu, pa smatrate da vam češljanje nije neophodno, važno je da znate da uloga češljanja nije samo da razmrsi kosu, već i da izmasira skalp i podstakne odbacivanje mrtvih ćelija kože.

Takođe, postoji teorija da nedovoljno pranje kose šamponom može dovesti do nagomilavanja masnoće i ćelija kože, ali se mnogi stručnjaci ne slažu sa ovom tvrdnjom.

Gljivična infekcija

Verovatno vam je poznato da na zdravoj koži žive milioni gljivica i bakterija koje ne izazivaju nikakve probleme – sve dok se njihov balans ne poremeti.

Upravo je to slučaj sa gljivicom Malassezia sp. Ova gljivica se hrani masnoćom koju luče folikuli dlaka, pa kada se balans poremeti Malassezia počne da raste nekontrolisano. Zbog toga dolazi do iritacije kože i prekomernog stvaranja ćelija, što rezultuje nastankom peruti.

Razna oboljenja

Određena stanja kože, kao što su ekcem, psorijaza, i dr. mogu dovesti do razvoja peruti.

Neke bolesti su takođe povezane sa pojačanim ljuspanjem kože, na pr. Parkinsonova bolest i druga neurološka oboljenja. Perut se može javiti i tokom oporavka od srčanog udara i šloga, kao i u slučajevima oslabljenog imunog sistema.

Kontaktni dermatitis

Osetljivost na proizvode za higijenu i negu kože može rezultirati nastankom crvenila skalpa, svraba i ljuspanja.

Najčešći krivci su farbe za kosu koje sadrže sastojak pod nazivom parafenilendiamin, zatim prekomerna upotreba snažnih šampona, lakova i pena za kosu.

Ishrana

Stručnjaci tvrde da nedostatak cinka, vitamina B i dobrih masti u ishrani mogu dovesti do nastanka peruti. Zato možete primetiti poboljšanje ukoliko u svoju ishranu uvrstite žitarice od punog zrna, ribu, mahunarke, maslinovo ulje i koštunjavo voće.

Stres

Pokazano je da mnoga oboljenja mogu biti uzrokovana ili pogoršana pojačanim stresom, pa isto važi i za oboljenja kože.

Tretmani protiv peruti

U većini slučajeva nije neophodno posetiti dermatologa čim se perut pojavi – najčešće je dovoljno odabrati odgovarajući šampon protiv peruti i primetićete da se stanje vaše kože popravlja. Međutim, ukoliko do promene ne dođe i nakon par nedelja tretmana, treba da posetite dermatologa koji će moći da utvrdi tačan uzrok peruti i propiše vam odgovarajuću terapiju.

Većina šampona protiv peruti sadrže jedan od sledećih aktivnih sastojaka:

  • Ihtiol
  • Cink pirition
  • Selenijum sulfid
  • Katran
  • Ketokonazol
  • Salicilna kiselina
  • Ulje čajevca

Ovi sastojci deluju različitim mehanizmima – smanjuju proizvodnju masti na površini kože, deluju protiv gljivica ili promovišu odbacivanje mrtvih ćelija kože. Prilikom korišćenja ovih šampona, pridržavajte se uputstva za primenu i budite dosledni – ubrzo ćete primetiti poboljšanje, i moći ćete da uživate u blistavoj i zdravoj kosi bez peruti.


Naša preporuka: Ichtyol šampon i regenerator protiv peruti

Ichtyol baner

Efikasnost ihtiola u borbi protiv peruti je potvrđena kroz niz studija koje su upoređivale standardne sastojke u borbi protiv peruti kao što su cink-pirition, pirokton-olamin ili katran. Ihtiol se pokazao kao veoma efikasan u suzbijanju peruti, ali i kao superioran u eliminaciji svraba.

Ichtyol šampon i regenerator preporučujemo za pojavu peruti, pojačano mašćenje kože glave i kose, seboroični dermatitis i psorijazu kosmatog dela glave.

Ichtyol šampon i regenerator možete poručiti preko naše online prodavnice (kliknite ovde) ili tako što ćete ga poručiti od vašeg farmaceuta u obližnjoj apoteci.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] nastaje ljuspanjem kože, odnosno odbacivanjem mrtvih ćelija (detaljnije smo o peruti pisali ovde, ako želite više […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *