masaža ruku
Guščija koža – dosadne tačkice na koži, a nisu akne
18. april 2018.
trudnica
Promene na koži u trudnoći – strije, fleke, akne…
27. april 2018.
masaža ruku
Guščija koža – dosadne tačkice na koži, a nisu akne
18. april 2018.
trudnica
Promene na koži u trudnoći – strije, fleke, akne…
27. april 2018.

Kozmetički saloni – da li ste stvarno u sigurnim rukama?

Ko još ne voli malo ugađanja sebi?! Još kada iz salona izađemo sa novom frizurom, svežim manikirom i licem koje sija posle tretmana… Spremne smo da osvojimo svet!

Ipak, ovog puta ćemo morati da budemo onaj glas savesti koji vas kljucka s vremena na vreme i podseća na onaj čvor u stomaku. Glasić koji vam govori da koliko god frizerka bila ljubazna i kod nje idete već deset godina i ona najbolje zna vaš oblik glave i šta sve ne…da bezbednost i higijena ipak moraju da igraju glavnu ulogu.

Možda ipak malo preterujemo?

Razmislite samo čemu se sve izlažete u prosečnom kozmetičkom ili frizerskom salonu – isparenjima raznih hemikalija, oštrim makazicama koje vas mogu poseći, kadicama i aparatima koje su koristili mnogi pre vas…

stolica frizerskog salona

Da li je sve onoliko čisto koliko se vi nadate da jeste?

Ne bismo da vam rušimo iluzije, ali daćemo vam jedan primer – ova studija je pokazala da su infekcije kože i gljivična oboljenja češći ako redovno posećujemo kozmetičke salone. Da pretvorimo ovu izjavu u brojke: 52% ispitanika prijavilo je kožna oboljenja, a njihov broj se povećavao kod dama koje su u salone odlazile barem tri puta godišnje.

Međutim, manjak higijene nije jedina pretnja – tu je i udisanje toksina kao što je formaldehid, izloženost UV zracima od kojih se tako revnosno štitimo cele godine, alergijske reakcije na hemikalije, itd.

Kako da se zaštitite?

Pre svega, uradite mentalnu proveru salona koji razmišljate da posetite. Ovu proveru možete sprovesti kroz nekoliko relativno jednostavnih koraka:

  1. Vazduh – da li je zagušljivo ili se oseća jak miris? U salonima koji pružaju usluge manikira i pedikira, ili farbanja kose, vrlo je važno da postoji odlična ventilacija kako ni zaposleni ni klijenti ne bi patili od respiratorne iritacije.
  2. Prostor – da li je salon prostran, sa puno slobodnog prostora i dovoljno ormarića i polica kako uređaji ne bi zauzimali mesto na podu? Prostrani saloni se lako čiste i dezinfikuju, za razliku od prenatrpanih soba koje je nemoguće očistiti a da se sve prethodno ne izbaci napolje.
  3. Oprema – da li je u dobrom stanju, očuvana i deluje kao da je redovno servisirana? Stara i dotrajala oprema vas može izložiti riziku, da ne pričamo o smanjenoj efikasnosti.
  4. Osvetljenje – salon mora imati dobro veštačko osvetljenje, ali da li ima prirodnog svetla? Sunčeva svetlost ubija bakterije pa će salon sa puno prozora generalno imati čistiji vazduh od na primer salona u podrumu.
  5. Čistoća – ovo je verovatno i najvažniji korak, zato ćemo se na njemu i najduže zadržati.

Prvo proverite podove – da li se u ćošku još uvek nalazi odsečena kosa sakupljena na gomilicu, ili vidite oblačiće prašine kako lete po prostoriji čim se otvore vrata? Kakvo je stanje na policama – prst prašine ili čista površina?

Da li se na zgodnom mestu nalazi lavabo gde osoblje može oprati ruke pre svakog tretmana? Da li salon generalno pazi na higijenu – na primer, zamolili su vas da preobujete cipele u kojima ste došli, i obujete njihove papuče za jednokratnu upotrebu, i slično?

U kozmetičkim salonima zaista postoji visok rizik od zaraze, naročito kod pedikira i manikira gde se na koži koriste oštri predmeti. Zato obavezno proverite da li se alati sterilišu nakon svake upotrebe, ali i da li ostaju na čistom mestu nakon što izađu iz sterilizatora – džaba nam sterilizacija makazica i turpija ako ih odmah posle toga ostavimo na prolazu. Slično, proverite da li se kadice za pedikir peru i dezinfikuju nakon svake upotrebe, da li se solarijum dezinfikuje, da li se na krevete stavljaju jednokratne papirne prostirke…

  1. Na kraju, pitajte kozmetičara koje preparate koriste. Ako ste alergični na određene sastojke ili vam iritiraju kožu, kozmetičar vam mora ponuditi alternativu umesto da vas ubeđuje da “to samo malo pecka na početku”.

Postavite visoke kriterijume za salon kom ćete verovatno ostati odani narednih nekoliko godina i ne odustajte od njih – onaj pravi je tu negde, samo ga treba pronaći.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *