devojka pod stresom
Kako stres utiče na vašu kožu
30. maj 2018.
antiperspirant
Istina o aluminijumu u dezodoransima koju nećete naći na Fejsbuku
15. jun 2018.
devojka pod stresom
Kako stres utiče na vašu kožu
30. maj 2018.
antiperspirant
Istina o aluminijumu u dezodoransima koju nećete naći na Fejsbuku
15. jun 2018.

Kantarionovo ulje – bezbedno za sunčanje ili recept za izgorelu kožu?

Na crnogorskom primorju redovna su pojava tri tipa trgovca na plažama:

  • Oni koji prodaju kuvani kukuruz
  • Oni koji prodaju krofne
  • Oni koji prodaju ulje za sunčanje

Ako se zainteresujete za ulja, čućete da ćete od njih dobiti fantastičnu boju a nema šanse da izgorite. Ulja u ponudi su najčešće kantarionovo i maslinovo, pa vi birajte.

Možda ste od prijateljica ili rođaka čuli da svake godine koriste baš ta ulja i uvek se vrate sa letovanja sa savršenim tenom, ni traga od opekotina ili ljuštenja kože. Iskušenje je veliko, pogotovo kada su potencijalni rezultati tako primamljivi. Međutim, koliko tu ima istine?

devojka u moru

Pre svega, obično ulje je loš izbor za sunčanje

Verujemo da do sada već znate loše efekte koje UV zračenje ima po vašu kožu i zašto toliko govorimo o adekvatnoj zaštiti. Ležanje satima na suncu bez SPF zaštite nikako nije dobra ideja, a dolivanje ulja na vatru (da, namerno smo to uradili) će samo potpomoći nastanak opekotina. Da stvar bude gora, kantarion je verovatno jedna od najgorih biljaka koje možete koristiti na plaži.

U čemu je problem sa kantarionom i suncem?

Najpre da se razumemo – dobra dejstva kantariona su opšte poznata i njih ne pokušavamo da umanjimo. Kantarion se već dugo koristi kao efikasan antidepresiv, ali i za umirivanje kože, negu suve i ispucale kože, protiv akni, itd.

Problem nastaje kada se kantarion izloži suncu. Aktivni sastojci u kantarionu, konkretno hipericin i pseudohipericin, fototoksični su. To znači da pod dejstvom sunčevih zraka ove supstance menjaju svoj sastav i stvaraju slobodne radikale koji izazvaju iritaciju ili alergijsku reakciju. Na koži se mogu javiti crvenilo, osip, ljuštenje kože, pucanje, pa čak i plikovi.

Ovaj efekat je prvo primećen na životinjama – u Nemačkoj su identifikovani prvi slučajevi ovaca koje su pasle kantarion, a nakon toga su izloženi svetli delovi kože izgoreli i podlegli inflamaciji. Slični efekti su potvrđeni i kod ljudi.

Iako je fotosenzitizacija (pojačana osetljivost kože na dejstvo UV zraka) jača kada se kantarion primenjuje oralno, studije su pokazale i vezu između korišćenja kantarionovog ulja ili masti na koži, i brže pojave crvenila i opekotina na suncu.

Kada smemo da koristimo kantarion?

Ako želite da koristite kantarionovo ulje ili mast, onda ga isključivo koristite nakon sunčanja, i nemojte se ponovo izlagati suncu barem narednih 12 do 15 sati, što duže to bolje. A na plaži ga svakako – zaboravite.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] naslova nešto drugačija (podsetite se naših tekstova o ozloglašenim parabenima, magičnom kantarionovom ulju uz koje crnite a da ne izgorite, i zašto nikako ne bi trebalo pripremati kožu za plažu u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *