šminka
Prolećno sređivanje nesesera u 5 koraka
30. mart 2018.
masaža ruku
Guščija koža – dosadne tačkice na koži, a nisu akne
18. april 2018.
šminka
Prolećno sređivanje nesesera u 5 koraka
30. mart 2018.
masaža ruku
Guščija koža – dosadne tačkice na koži, a nisu akne
18. april 2018.

Šminkate se pre treninga? Izlažete svoju kožu riziku

Nekoliko kozmetičkih kompanija lansiralo je novi trendšminku za trening. Tu spadaju vodootporna maskara, laganiji kremovi sa pigmentom (tzv. BB ili CC kremovi), itd.

Ako vam je prešlo u naviku da ne napuštate kuću a da prethodno niste naneli podlogu, puder, rumenilo, maskaru i sjaj za usne, onda je vrlo verovatno da i na trening odlazite u sličnom izdanju, pa možda već guglujete ove proizvode i pitate se gde mogu da se nabave.

Međutim, šta na to kažu dermatolozi?

Stručnjaci su protiv novog trenda

Vaša koža je prva koja će patiti zbog ove navike.

Pre svega, tokom treninga se znojimo, a kada se znoj pomeša sa podlogom ili puderom koje smo naneli, lako može doći do začepljenja pora.

Rezultat?

Bubuljice i iritacija.

Čak i proizvodi koji su označeni kao nekomedogeni (što znači da ne zapušavaju pore i ređe dovode do akni), u kombinaciji sa znojem lako mogu stvoriti naslage na porama koje onemogućavaju koži da diše.

Sebacealni folikuli, iliti koren dlake sa lojnim žlezdama koje se nalaze uz njih, zapuše se i u njima se nakupljaju otpadne materije kože. Zatim dolazi do upale, a na koži se stvara bubuljica.

Sem toga, ako kombinacija znoja i podloge ili maskare dospe u vaše oči, vrlo lako može doći do iritacije, a vi ćete se probuditi sa crvenim beonjačama i kapcima koji peku i svrbe.

fitnes oprema

Pogodno tlo za infekciju

Naša koža je ionako izložena povećanom riziku od infekcije – svaki put kada legnete na prostirku u fitnes centru ili dotaknete lice nakon korišćenja opreme, vi prenosite bakterije na svoju kožu. Čak i oprema koja se redovno dezinfikuje sadrži mikroorganizme, tuđi znoj i mrtve ćelije kože koji mogu izazvati infekciju. Povrh svega, sama šminka je podložna kvarenju, pa i proizvod koji nanosite može da sadrži bakterije.

Kada se svi ovi faktori saberu na jednom mestu – vašem licu – rezultat često nije lep.

Naši stručnjaci savetuju

Ako nas pitate, šminka u teretani vam nije potrebna. Danas je na ženama ogroman pritisak da uvek izgledaju savršeno – nakon pretrčanih 5km, odmah posle porođaja ili rano ujutru posle neprospavane noći. U savršenom svetu volele bismo sebe onakve kakve smo, i ne bi nam manjkalo samopouzdanja da na ulicu izađemo bez grama šminke.

Nažalost, ovo nije idealan svet, pa većina nas ne napušta kuću bez barem minimalnog doterivanja. Zato ako idete na trening odmah posle posla, ubacite u torbu vlažne maramice, ili par tufera i micelarnu vodu, kao i čist peškir. Skinite šminku pred trening i koncentrišite se na to da maksimalno iskoristite vreme provedeno u fizičkoj aktivnosti, umesto da brinete o svom izgledu.

A i ako ne izgledamo savršeno svakog minuta svakoga dana – pa šta?!

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] su odlično rešenje kada ste u gužvi, na putu, posle treninga ili ako ste toliko umorni da morate da preskočite večernju rutinu. Ali nemojte se oslanjati na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *