Tip kože
Vodič za negu: odredite svoj tip kože
22. april 2016.
Ekcem
Kako negovati kožu sklonu ekcemima
23. maj 2016.
Tip kože
Vodič za negu: odredite svoj tip kože
22. april 2016.
Ekcem
Kako negovati kožu sklonu ekcemima
23. maj 2016.

Pojavu akni uglavnom vezujemo za pubertetlije, naročito za dečake-tinejdžere koji su naizgled skloniji ovom oboljenju kože od devojčica. Međutim, akne ne muče samo mladiće u pubertetu, već se često javljaju i kod odraslih, i to iz mnogih razloga, o kojima pišemo u nastavku teksta.

Postoje različiti tipovi akni koji se karakterišu time da li su otvorenog ili zatvorenog, inflamatornog ili neinflamatornog tipa, pa tako razlikujemo crne i bele mitesere, bubuljice, pustule, nodule i ciste. Međutim, kako one tačno nastaju?

Folikuli dlake, tj. proširenja u koži u kojima se nalazi koren dlake, sadrže još i tzv. sebacealne žlezde koje luče sebum, odnosno masnoću koja štiti kožu i kosu. Dok god se stvara odgovarajuća količina sebuma, vaša koža će biti glatka, sjajna i zdrava. Ako vaša koža ima manjak sebuma, biće suva, gruba i ispucala. Međutim, ako je produkcija sebuma pojačana, taj višak će se nakupljati u folikulima, pa zajedno sa mrtvim ćelijama kože koje se ne odbacuju u dovoljnoj meri, dolazi do zapušenja pora i nastanka mitesera. Ako još dođe i do bakterijske infekcije, folikul se pretvara u pravo malo žarište borbe između bakterija i odbrambenog sistema kože, što rezultuje zapaljenjem i pojavom inflamatornih oblika akni, kao što je bubuljica. Što je zapaljenje snažnije i zahvata veću površinu, to je i problem izraženiji, pa samim tim i teži za tretman. Čak i kada inflamacija prođe, akne vam mogu ostaviti uspomenu u vidu ožiljka, pa je vrlo važno tretirati ih na vreme i ostaviti tretmane čišćenja kože profesionalcima – dakle, iako je figurativno preporučljivo da preuzmete stvar u svoje ruke i pronađete efikasan tretman koji vam odgovara, ipak držite ruke podalje od svog lica i nemojte pokušavati da istiskujete bubuljice i mitesere, jer ćete samo pogoršati problem.

Hormonski status

Iako glavni uzrok akni nije poznat i znanje koje imamo se svodi na različite teorije stručnjaka na ovom polju, mnogi eksperti se slažu da je jedan od osnovnih uzroka ovog oboljenja kože nivo polnih hormona u krvi, konkretno androgena ili muških hormona. Što je veći nivo testosterona, to je i veći rizik od razvoja akni, što se potvrđuje češćim i ozbiljnijim problemima sa aknama kod dečaka nego kod devojčica. Takođe, akne su i čest neželjeni efekat upotrebe steroidnih hormona, pa ćete ovu pojavu videti i na bodibilderima koji steroide koriste za povećanje mišićne mase.

U pubertetu, hormoni divljaju i potrebno je neko vreme da se telo navikne na promene koje se dešavaju. Bubuljice su čest saputnik pubertetlija, ali je u ovom slučaju osim adekvatnog tretmana potrebno i malo strpljenja – kod većine ljudi, pubertetske bubuljice najčešće nestaju prelaskom u adolescentno doba.

Zbog promena u nivou hormona, akne se često javljaju i tokom menstrualnog ciklusa, kada prestanete da upotrebljavate pilule za kontracepciju ili tokom trudnoće.

Genetika

Ako su vaši roditelji patili od akni, onda ćete i vi biti izloženi većem riziku. Akne se mogu pojaviti i kod ljudi starijih od 40 godina, tako da je važno steći i održavati dobre navike tokom čitavog života.

Pušenje

Osim drugih negativnih efekata koje pušenje ima po vaše zdravlje, povećan rizik od akni je još jedan od njih, i to naročito kod žena.

Šminka

Koliko će šminka uticati na vaše lice zavisi od osobina vaše kože – da li vam je koža suva ili masna, koliko je sklona iritaciji, itd. Kozmetički preparati koji sadrže tzv. komedogene sastojke (sastojke za koje se zna da mogu zapušiti pore) teži su po vašu kožu i nisu preporučljivi ako ste skloni aknama. Takođe, ako je vaša koža preosetljiva na neki od sastojaka preparata, bitno je da to prepoznate na vreme i da se klonite proizvoda koji ih sadrže.

Ne zaboravite i da redovno održavate svoj neseser. Četkice i sunđeri za šminku koji se ne peru redovno mogu biti podloga za rast bakterija, a ukoliko već imate akne, korišćenjem jednog te istog sunđera za puder podstičete širenje bakterija po čitavom licu. Pranje blagim šamponom jednom nedeljno održaće vaše četkice, sunđere i druge aplikatore u tip-top stanju.

Takođe, ispitajte i druge kozmetičke preparate u vašem arsenalu – određeni proizvodi za oblikovanje kose kao što su lakovi za kosu ili silikonske kapi, mogu dovesti do zapušenja pora na licu ako se tamo zateknu. Dakle, ili zaobiđite proizvode koji sadrže ulja, silikone i druge sastojke za koje primećujete da vam iritiraju kožu i prigrlite prirodan izgled, ili budite pažljivi prilikom nanošenja preparata i držite kosu podalje od lica uz pomoć šnala, rajfa, i sl.

Hrana

Sigurno ste čuli da čokolada izaziva bubuljice, a verovatno će vas obradovati kada čujete da je to zastareli mit. Naučnici tvrde da ne postoji dokazana veza između ove poslastice i pojačane pojave bubuljica, ali se ograđuju da će do neke mere ovo zavisiti i od vaše individualne kože. Dakle, moguće je da ste zapravo alergični na određen tip hrane ili namirnicu, što ćete primetiti ako obratite pažnju na to šta ste konkretno pojeli pre nego što se stanje vaše kože pogoršalo. Nakon toga, jednostavno izbacite tu namirnicu iz ishrane ili je barem zaobilazite koliko god je to moguće. Naravno, osnov za zdravu kožu jeste zdrava, izbalansirana ishrana, ali ako niste alergični, malo čokolade s vremena na vreme neće naškoditi vašem tenu.

Posteljina

Dok spavamo, na jastučnici se skupljaju svakakve divote – naš znoj, sebum, mrtve ćelije kože. S obzirom da na njoj provodimo sate, lica čvrsto pritisnutog uz materijal, jastučnicu (i posteljinu uopšte) je potrebno prati najmanje jednom nedeljno, kako biste se rešili bakterija i omogućili vašoj koži da se tokom noći zaista odmori i regeneriše, umesto što provodi po osam sati u borbi protiv agresora koji vrebaju na vašem jastuku. Poželjno je i da provetravate spavaću sobu i protresete posteljinu nakon spavanja (svež vazduh i svetlost ne pogoduju razvoju bakterija) i ne zaboravite da svakodnevno menjate peškir za lice, kao i da posteljinu i peškire perete na 60 stepeni i sušite na suncu, ako je to moguće.

Loše navike

Ako vam se akne javljaju pretežno na jednoj strani lica, na obrazima ili bradi, vrlo je verovatno da je glavni uzročnik zapravo jedna vaša loša navika. Ako često razgovarate telefonom, koristite velike slušalice za slušanje muzike ili često oslanjate glavu na svoju ruku, bakterije koje se nalaze na ovim površinama mogu biti razlog problemima sa tenom. Pokušajte da se rešite navika koje iritiraju vašu kožu i redovno čistite svoj telefon razblaženim alkoholom ili drugim dezinficijensom (da ne biste ostali bez ekrana na telefonu, najpre proverite preporuke proizvođača).

Neadekvatna nega

Tretiranje lica isušujućim proizvodima neće smanjiti produkciju masnoća – naprotiv. Vaša koža će najverovatnije odreagovati buntovno i pokušati da nadoknadi izgubljene rezerve sebuma još većom proizvodnjom, što stvara ozbiljniji problem. Koži sklonoj aknama potrebna je nežna, ali efikasna nega koja će postepeno smanjiti stvaranje masnoće, umiriti iritiranu kožu i nahraniti je svim onim sastojcima koji su joj nedostajali. Uz sredstvo za čišćenje na bazi voćnih kiselina i rešavanje uzroka koji je u osnovi problema, vaša koža biće na pravom putu ka lepom i zdravom tenu.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

4 Comments

  1. […] koža ulazi u stanje takozvanog oksidativnog stresa, što vodi ka osetljivosti, proširenim porama, pojavi akni ili mitisera, hiperpigmentaciji, preranom starenju i pojavi bora, sivom i umornom tenu, […]

  2. […] Ako ste mislili da su akne rezervisane samo za pubertetlije i da ste se ulaskom u adolescenciju rešili ove napasti, imamo loše vesti. Akne se javljaju i u starijem dobu, a mogu biti izazvane nečistom kožom ili stresom. […]

  3. […] površinske masnoće mogu da stvore upalu ako se ‘zaglave’ u pori, odnosno u folikulu dlake. Tako nastaju akne, tačnije crni i beli miteseri, bubuljice, pustule, nodule i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *