otisak prsta
Koža je jedinstvena, kao otisak prsta
20. mart 2020.
Ruke ispucale od pranja? Evo kako da ih negujete
28. april 2020.
otisak prsta
Koža je jedinstvena, kao otisak prsta
20. mart 2020.
Ruke ispucale od pranja? Evo kako da ih negujete
28. april 2020.

Najbolja sredstva za dezinfekciju ruku dok traje epidemija

Sigurno ste čuli upozorenja stručnjaka da se dok traje epidemija:

  • samoizolujete i ostanete kod kuće koliko god je to moguće,
  • izbegavate lični kontakt,
  • perete ruke, itd.

Sve sa ciljem da se vrhunac epidemije korona virusa odloži što je više moguće, kako bi naš zdravstveni sistem mogao da se izbori sa rastućim brojem pacijenata.

Pošto je dodirivanje zaprljanih površina rukama, a zatim prinošenje ruku licu najčešći vid prenošenja zaraze, mnogi od nas se pitaju kako najbolje da dezinfikujemo ruke. Saveti koje ćete pročitati ispod svakako važe bez obzira na vanrednu situaciju, ali su sada naročito važni da bismo što pre suzbili širenje ovog virusa.

Zašto je pranje ruku toliko važno? Zar nije dovoljno da nosimo masku?

Korona virus, kao i ostali virusi koji napadaju disajne organe, prenosi se tako što dođe u kontakt sa našom sluzokožom – dakle, kroz nos, usta i oči.

Kada zaražena osoba kine ili se nakašlje, čestice virusa putuju kroz vazduh i slete na ono što im se nalazi u blizini. Ako ne poštujemo preporuke za rastojanje od 2m to možemo biti mi, ali mogu biti i kvaka na vratima, kolica u supermarketu, rukohvat u autobusu, itd.

Za kapljice koje lete kroz vazduh maska i naočare su jedan vid zaštite (mada ništa ne može da sleti na vas ako ostanete kod kuće! 🙂 ).

Maska i rukavice

Međutim, ono što često vidimo jeste da ljudi stave masku i rukavice, a zatim se zaborave pa rukama podese masku, nameste naočare, sklone kosu sa lica, itd. U međuvremenu su dodirnuli istu tu kvaku, kolica ili rukohvat, i na taj način uneli virus u svoje telo. A s obzirom da većina nas ima lošu naviku da dodiruje svoje lice svakih par minuta, virus se lako i brzo širi. Zato je često pranje ruku ključno, kao i to da odolimo porivu da dodirujemo lice ako smo van kuće.

Čime se najbolje ubija virus?

Kada je naša koža u pitanju, najefikasnije sredstvo je dobri, stari – sapun.

Možda zvuči previše jednostavno, ali pranje ruku sapunom jeste najefikasniji način da se rešimo virusa.

Virusi su jednostavne čestice sa omotačem od dvostrukog sloja masti. Sapun na virus deluje kao i na fleke na odeći, ili zamašćene ruke – razgrađuje tu ‘masnu’ membranu, i time ga onesposobljava.

Otud preporuka da se ruke što češće peru sapunom, i to 20 sekundi. Vreme je tu manje bitno koliko je važno da detaljno operete ruke, utrljavajući sapun u svaki pregib, prostor ispod noktiju, između prstiju, ručne zglobove, itd.

U ovom periodu izbegavajte da nosite prstenje, satove, narukvice, itd.

Pranje ruku

Čvrst, klasičan sapun je efikasniji od sindeta i tečnih sapuna jer prvo, tečni sapuni obično imaju nižu pH vrednost koja nije dovoljno visoka da onesposobi virus; a drugo, tečne verzije sadrže dodatke tipa silikona, glicerina i slično koje ostavljaju onaj sluzav trag na koži, pa se virus teže spira sa ruku.

Međutim, u situacijama kada ste izvan kuće i više osoba koristi isto kupatilo, pogotovo javno, bezbednije je koristiti tečni sapun iz dozera, kako bi izbegli kontaminaciju sapuna dodirom. Preporučujemo da koristite tečni antibakterijski sapun ili običan tečni sapun jednostavnog sastava bez dodatih ulja.

Šta ćemo kada ne možemo odmah da operemo ruke?

Ako ste otišli u nabavku ili ne možete da radite od kuće, sa sobom ponesite flašicu 70% alkohola. Naprskajte ruke i ostavite da se osuši, ne ispirajte.

Alkohol radi na sličan način kao i sapun, rastvara masti u omotaču virusa i tako ga onesposobljava.

Pritom, važno je da naglasimo da je efikasna koncentracija alkohola protiv korona i drugih virusa 70%. Dakle, više nije uvek i bolje.

Koncentracije manje od 60% neće u potpunosti uništiti virus, a ako etanola ima više od 80%, efikasnost se takođe smanjuje (alkohol brže ispari, pa je vreme kontakta sa virusom kraće; a uz to, isušuje ruke i dovodi do pucanja kože, što nam svakako ne ide u prilog).

Takođe, imajte u vidu da mnogi gelovi, sprejevi i maramice za dezinfekciju ruku sa alkoholom ne sadrže dovoljno visoku koncentraciju etanola. Uz to često sadrže druge sastojke tipa glicerola, silikona i drugo što smanjuje efikasnost.

Možemo li da koristimo asepsol?

sapun korona virusEPA (US Environmental Protection Agency) je objavila spisak agenasa koji uspešno onesposobljavaju korona virus, i taj spisak možete naći ovde. Sem etanola, među njima se nalaze i varikina, hidrogen, kvaternerna amonijum jedinjenja (Asepsol), itd. Uz njih u tablici stoji i kontaktno vreme koliko je potrebno da ostavite proizvod da deluje.

Međutim, ne zaboravite da su mnoga od ovih sredstava vrlo agresivna. Tako na primer, varikina i drugi hlorni preparati tipa Domestosa toksični su za vaše ljubimce, ne savetuje se da ih koristite ako imate malo dete u kući koje puzi i često dodiruje pod, a i udisanjem dok čistite možete oštetiti pluća. Onda možete da zamislite šta bi uradila vašoj koži.

Asepsol je daleko bezbedniji, ali je ipak agresivan po kožu i čestim korišćenjem dovešće do ispucale kože ruku. Zato je naš savet prvo i uvek sapun i voda, a ako niste u mogućnosti, onda samo 70% alkohol.

Da biste zaštitili kožu ruku od čestog pranja, koncentrovanog alkohola i nošenja gumenih rukavica, negujte ih okluzivnim sredstvima, kao što je Professional cream za zaštitu ruku od agresivnih uticaja.

Ovaj krem sadrži glicerin, koji hidrira kožu, kao i silikonsko ulje i pčelinji vosak koji sprečavaju dalji gubitak vlažnosti. Krem nanosite samo kada ste kod kuće, nakon pranja ruku.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *