Da li smem da koristim kiseline leti?
P&O: Da li smem da koristim kiseline leti?
31. maj 2021.
Nega kože iz prirode: aloja / aloe vera
Nega kože iz prirode: aloja / aloe vera
16. jul 2021.
Da li smem da koristim kiseline leti?
P&O: Da li smem da koristim kiseline leti?
31. maj 2021.
Nega kože iz prirode: aloja / aloe vera
Nega kože iz prirode: aloja / aloe vera
16. jul 2021.

Na ovom blogu smo pričali nadugačko i naširoko o tome koliko je važna zaštita od sunca. Pisali smo o minimalnom SPF-u koji bi trebalo da koristite, da li je bolji losion ili sprej, kako da se rešite fleka od sunca… Čak smo se dotakli i sunčanja u trudnoći.

Ali ma koliko pisali o štetnosti UV zračenja, svima će nam se bar jednom desiti da nesvesno izgorimo na suncu. Kad se to desi, dobro je da imate pri ruci par trikova koji će ublažiti oštećenje kože.

Prva pomoć kada izgorite na suncu

Za početak, još danas počnite da koristite najmanje SPF 30 (tokom zimskih meseci možete da pređete na SPF 20), a onda odštampajte ovaj tekst i sačuvajte ga u kućnoj apoteci, za hitne slučajeve.

  1. Analizirajte stepen opekotina.

Nije isto ako vam se koža blago zacrveni i ako počnu da izbijaju plikovi. Zato je bitno da prvo procenite kolika je šteta – ako je koža prekrivena plikovima, moraćete da budete naročito pažljivi da izbegnete infekcije. Na otvorene rane ne smete nanositi nikakve proizvode koji nisu sterilni i morate obratiti puno pažnje da koža ostane čista.

Veća površina kože zahvaćena plikovima, drhtavica ili vrtoglavica – sve su to znaci da morate kod lekara.

  1. Prvo se istuširajte hladnom vodom.

Dobro, ne mora biti baš ledena, ali makar prohladna. Hladna voda će smanjiti temperaturu izgorele kože i tako usporiti dalje oštećenje.

  1. Namažite proizvod koji hidrira i hladi.

Neka to bude losion ili gel, da bi se što lakše razmazao. Najbolji sastojci za opekotine su aloe vera, pantenol i vazelin, svaki na svoj način. Aloja hladi i hidrira, pantenol potpomaže regeneraciju, a vazelin će zadržati vlažnost kože i sprečiti dehidrataciju. Za prvu pomoć može poslužiti i stari lek naših baka – jogurt ili kiselo mleko.

Važna napomena: vazelin nemojte nanositi odmah, već sačekajte da se koža ohladi. Objasnili smo zbog čega ovde.

  1. Led ili hladne komprese

Da ubrzate hlađenje kože, možete staviti i hladne obloge. Još je bolje ako peškirić natopite hladnim alojinim sokom.

  1. Hidrirajte se i iznutra

Stalno slušamo kako moramo da pijemo puno vode, a sada je to naročito važno. Čista voda je najbolja, ali ako vam je mrsko da pijete par litara vode dnevno, ‘začinite’ je nanom, bobičastim voćem ili kriškama limuna.

Panthenol emulzija

Pantenol emulzija je veoma lagane teksture, lako razmaziva i može se koristiti za sve tipove kože. Poručite ovde >>>

  1. Lekovi protiv zapaljenja

U toku prvih 24h možete posegnuti i za antiinflamatornim lekovima kao što su aspirin ili brufen (posavetujte se sa farmaceutom).

  1. Zaštitite kožu od daljeg oštećenja

Ako baš morate da idete napolje tako izgoreli, temeljno se zaštitite. Obucite duge rukave i nogavice, stavite šešir i naočare, namažite SPF 50 i ne izlazite iz hladovine.

Mnogi naši korisnici se leti ne odvajaju od Panthenol emulzije. Ne samo što će vam pružiti spas ako izgorite na suncu, već je mnoge od vas koriste i kao laganu, nemasnu podlogu za šminku, idealnu za letnje vrućine. Emulzija je veoma lagana, lako se razmazuje i prija koži, pa je preporučujemo za umirivanje iritirane kože (na primer posle depilacije). Umiruje, regeneriše i hidrira, a može i da pomogne u borbi protiv strija.


Zahvaljujemo se na fotografiji Chris Slupski,Unsplash.

1 Comment

  1. […] koji će ubrzati regeneraciju, kao i vazelin, da sprečite gubitak vlažnosti. Dotakli smo se ove teme ovde, ali važno je da zapamtite da ne mažete vazelin dok je koža topla (objasnili smo ovde zbog […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *