Nega kože iz prirode: pantenol

Prva asocijacija na pantenol vam je verovatno nega bebine kože, ali ovaj prirodni sastojak je našao svoje mesto u većini proizvoda za negu kože, kose i noktiju. Pantenol je provitamin vitamina B5 (iliti pantotenske kiseline), što znači da se u telu jednostavnim procesom pretvara u vitamin B5. Često ćete ga naći označenog kao D-pantenol ili dekspantenol - ovo ima veze sa izomerima, ali to je lekcija sa časova hemije kojom vam danas nećemo dosađivati.

Kako se dobija?

Pantenol se može dobiti iz biljnih ili životinjskih izvora (koji su danas svakako retki).

Bezbednost

Pantenol su proglasile bezbednim dve relevantne svetske institucije - CIR (Revizija kozmetičkih sastojaka) i FDA (Američka agencija za bezbednost hrane i lekova), a prema smernicama kanadskih vlasti ne predstavlja pretnju po okolinu. Sajt EWG’s Skin Deep sajt koji analizira postojeće studije i dostupne podatke, a zatim procenjuje sastojke prema njihovoj bezbednosti, pantenol je ocenio jedinicom (skala je: 1-2 nizak rizik, 3-6 osrednji rizik, 7-10 supstance visokog rizika). Dakle, pantenol se smatra vrlo bezbednim za korišćenje, pa je dozvoljen i u proizvodima za bebe.

Efekti pantenola

Pantenol se smatra čudesnim sastojkom pošto ćete ga pronaći na etiketama većine proizvoda koje trenutno imate u svom kozmetičkom ormariću. Njegovo dejstvo je trostruko:

1. Hidrira

Pantenol vezuje za sebe vodu, pa samim tim poboljšava hidriranost površinskih slojeva kože. Kada je koža pravilno hidrirana, ona postaje elastična i nežna na dodir, pa je pantenol idealan za suvu kožu, kao i kožu sklonu perutanju. Kada se nađe u kozmetičkim preparatima, ta sposobnost da vezuje za sebe vodu dobija dvostruku ulogu, pa služi i da održi strukturu samog preparata.

2. Obnavlja

Ovaj sastojak stimuliše epitelizaciju kože - drugim rečima, podstiče stvaranje novih ćelija i na taj način ubrzava obnovu oštećenja kože, bez obzira da li su u pitanju manje rane, opekotine, akne, ekcem, itd.

3. Umiruje

Kada se iskombinuje hidratantno dejstvo sa epitelizacijom, dobija se fantastična sposobnost smirivanja iritacije, crvenila i svraba.

Zahvaljujući ovim efektima, pantenol se danas koristi za umirivanje kože nakon ujeda insekata ili blažih opekotina, za negu bebine kože naročito kod ojeda, nakon tretmana problematične kože, kod blažih ekcema, za kožu oštećenu vremenskim uslovima, ali i za svakodnevnu negu. Upoznajte našu Panthenol liniju po orignalnoj recepturi - ne sumnjamo da će neki od ovih prozivoda pronaći trajno mesto i u vašem neseseru.

klikni da ti kazem

Pantenol emulzija fantastično hidrira kožu

Koža ovu kremu lagano upija, pri čemu joj treba nekoliko minuta da je potpuno upije, ostavljajući kožu jako mekom i nežnom na dodir. Fantastično hidrira i štiti kožu od isušivanja, dok T zonu ne čini masnijom. Bukvalno svaki problem sa suvoćom na bilo kom delu tela, reši u najkraćem mogućem roku.

panthenol-krem

Pantenol krem gel mi je sredio bubuljice

I ja sam od skoro zadovoljni korisnik Pantenol krem gela! Imam masnu dehidriranu kožu sklonu bubuljicama i ovaj krem je nešto što mi savršeno odgovara, a koristila sam sve i svašta. Imala sam skoro i neki haos na dekolteu, milion sitnih belih bubuljica, kao alergija, a ovaj krem mi je to sredio za par dana mazanja.

Posted in Blog and tagged , , , , , , .

2 Comments

  1. Pingback: Kako da sprečite (i lečite) trenje između butina - Crystal Derma

  2. Pingback: Zašto izbegavamo odlazak kod dermatologa? - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *