Zaštita od sunca za celu porodicu
Da li ste zaista zaštićeni od UV zračenja?
6. maj 2017.
Kakvu negu koza trazi u 40-im
Kakvu negu koža traži u 40-im
29. maj 2017.
Zaštita od sunca za celu porodicu
Da li ste zaista zaštićeni od UV zračenja?
6. maj 2017.
Kakvu negu koza trazi u 40-im
Kakvu negu koža traži u 40-im
29. maj 2017.

Kada je briga o bebi u pitanju, najčešće se oslanjamo na savete mama, rođaka i prijateljica koje su već prošle kroz majčinstvo i tu su da nam pomognu kad god zatreba.

Međutim, koliko god dobronamerni bili, njihovi saveti umeju da budu i – pogrešni. Danas konkretno pričamo o jednom uvreženom verovanju vezanom za bebinu kožu, a za koje stručnjaci tvrde da može da donese više štete nego koristi.

Nego, da se prvo pozabavimo osnovama…

Kako negovati bebinu kožu?

atopik mlecna kupka

Blago peneća emulzija kremaste teksture koja nežno čisti kožu, bez isušivanja.

Osnovna razlika između kože bebe i kože odrasle osobe jeste u debljini. Bebina koža je daleko tanja, pa je samim tim i osetljivija na spoljašnje uticaje – hladnoću, suv vazduh, iritanse, itd.

Rezultat?

Iritacija kože u vidu osipa, suvoće, pa i dermatitisa.

Zato je vrlo važno da smanjimo dodatno isušivanje kože. Prvi korak jeste da iz kupatila izbacimo sve proizvode za pranje koji sadrže deterdžente – koristite isključivo nežne kupke formulisane za osetljivu i suvu dečiju kožu. Osim toga, izbegavajte proizvode sa sastojcima koji mogu iritirati nežnu dečiju kožu. Takvi sastojci su naprimer parfemi i boje koji imaju isključivo estetsku ulogu, i ne poboljšavaju efekat proizvoda.

Nakon kupanja, važno je da kožu nahranimo emolijensima koji će nadoknaditi izgubljenu vlažnost i napraviti blagi zaštitni sloj na površini kože kako bismo sprečili dalje isušivanje.

Tu dolazimo do zapleta:

Masnije nije ujedno i bolje.

Beba i kupanjePostoji rašireno verovanje da masniji proizvod bolje štiti kožu, i da je za bebinu kožu potrebna što ’teža’ formulacija – neki od kremova koji se tradicionalno koriste za negu bebine kože su vrlo masni, pa se nakon mazanja koža satima sija. Osim toga, mnogi kremovi sadrže talk i cink-oksid (ZnO). Problem je u tome što cink-oksid i talk isušuju kožu, pa se nikako ne preporučuju za korišćenje na suvoj i osetljivoj koži, naročito ne na licu.

Daleko je bolje odabrati proizvod sa hranljivim, ali ne previše teškim emolijensima, odnosno sastojcima koji će nahraniti i zaštititi kožu, bez dodatnog isušivanja.

Dodatna napomena: kada birate proizvod za bebu, obavezno pročitajte sastav. Sastojci kao što je borna kiselina ne smeju da se nađu u proizvodima za decu mlađu od tri godine, pa budite pažljivi tokom odabira – najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom ili farmaceutom.

Odabir kreme za pelensku regiju zahteva dodatni oprez jer je naneta krema pod pelenom gde nema protoka vazduha, praktično pod okluzijom, što može da pospeši prodiranje hemikalija u kožu. Zato se u novije vreme i za ovu regiju savetuju laganije formulacije.

Obratite pažnju i na ambalažu – idealno pakovanje je ono koje uzima u obzir potencijalnu kontaminaciju pri uzimanju kreme prstima.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *