Sredstvo za suncanje
Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje?
21. jul 2017.
Devojka turpija nokte
Šta vaša nega govori o vama?
5. septembar 2017.
Sredstvo za suncanje
Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje?
21. jul 2017.
Devojka turpija nokte
Šta vaša nega govori o vama?
5. septembar 2017.

Da li mogu da koristim SPF za telo na svom licu?

Verovatno svoje lice ne negujete losionom za telo. Sa druge strane isto je tako verovatno da na plažu ne nosite dva SPF proizvoda, jedan za telo, drugi za lice. Zašto smo toliko pažljivi kada je svakodnevna nega u pitanju, a zaštitu od sunca shvatamo tako olako?

Nećemo vas i ovog puta podsećati na to koliko su UV zraci štetni po našu kožu – o tome smo već u nekoliko navrata pisali. Poenta je: odaberite kvalitetan preparat za zaštitu od sunca i nanosite ga često.

Međutim, ako se pitate zašto ne preporučujemo da koristite isti proizvod na licu i telu, objasnićemo i to.

Koža lica je tanja i osetljivija od kože tela – zato se često javljaju problemi tipa nečistoća, akni i iritacije. Debljina kože utiče i na njenu sposobnost da se odbrani od spoljnih agresora, pa je tanja koža lica izloženija napadima, bez obzira da li su u pitanju UV zraci, prašina, razni zagađivači ili iritansi.

Isto tako, koža lica je osetljivija na sastojke u preparatima koje koristimo za negu. Zato će proizvodi za telo poput gelova za tuširanje i losiona biti teže formulacije, masniji, često sa snažnim mirisom, na primer kokosa ili nekog egzotičnog voća. Ovakve formulacije su previše teške za lice, a parfemi i drugi sastojci lako mogu dovesti do iritacije kože. Takođe, teška formulacija koja je nephodna da nahrani kožu tela, može da zapuši pore i izazove bubuljice. Ništa od svega ovoga ne vodi ka lepom i blistavom tenu.

Isto važi i za proizvode za zaštitu od sunca. Sastojci koji ne smetaju koži tela, mogu izazvati iritaciju lica, naročito ako preparat nanesete i na područje oko očiju. Preparati tipa sprejeva često sadrže i alkohol koji će isušiti kožu lica i povećati rizik od iritacije.

Zato vam preporučujemo da za lice koristite preparat širokog spektra zaštite (sa UVA + UVB filterima), visokog SPF-a (najmanje 15), lagane formulacije koja će i štititi i negovati kožu lica u isto vreme.

 

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *