Zagađenje šteti vašoj koži - zaštitite je pravilno
Zagađenje šteti vašoj koži – zaštitite je pravilno
26. jun 2019.
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
22. jul 2019.
Zagađenje šteti vašoj koži - zaštitite je pravilno
Zagađenje šteti vašoj koži – zaštitite je pravilno
26. jun 2019.
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
22. jul 2019.

8 zabluda zbog kojih vaša koža izgleda umorno

Nažalost, ne postoji recept koji će osigurati savršenu kožu i vama, i vašoj mami, i vašoj najboljoj drugarici. Da biste pronašli idealnu formulu, morate najpre utvrditi svoj tip kože, onda odabrati kvalitetne proizvode, i na kraju malo eksperimentisati.

Ali koliko je bitno da isprobate različite stvari i vidite šta vama lično odgovara, toliko je važno i da znate koje savete da ne poslušate. Ovog puta smo izdvojili zablude koje često čujemo, a zbog kojih vaš ten deluje barem nekoliko godina starije.

Obavezno koristite losion za skidanje šminke, toner, serum, antirid, krem…

Više nije uvek i bolje, a rutina od 10 koraka koju praktikuju Koreanke ne mora biti bolja od minimalističkog pristupa sa samo 3 proizvoda. Možda vam toner uopšte nije potreban, ili imate masnu kožu pa je serum koji koristite previše ‘težak’ za nju.

Trik je u tome da pronađete šta odgovara vašoj koži, pa ako vaš kozmetički ormarić sadrži više proizvoda nego omanji salon za negu lepote, razmislite o postu (više o ovoj temi pročitajte ovde).

Maramice ili rukavica za skidanje šminke su najefikasniji način da očistite lice

Maramice u manjoj meri, a frotir još više, stvaraju trenje na koži i vremenom dovode do mikro oštećenja koja otvaraju vrata infekciji. Takođe, neke maramice mogu sadržati iritante koji dovode do crvenila, zatezanja i svraba.

Nežno sredstvo za čišćenje lica bez deterdženata biće dovoljno blago a efikasno u skidanju i najotpornije šminke, a neće oštetiti vašu kožu. Maramice ostavite za ponekad, kada zaista nemate snage da detaljno očistite kožu (evo zbog čega morate svako veče skinuti šminku pred spavanje).

Kad jednom nađete šta koži odgovara, ne menjajte dobitnu formulu

U ovom slučaju postoje dve strane medalje. Slažemo se da nije dobra ideja prečesto menjati proizvode, jer

  1. nemate vremena ni da utvrdite da li deluje jer prebrzo zamenite jedan proizvod drugim;
  2. čestim menjanjem rizikujete iritaciju.

Zato kada isprobavate novi proizvod, dajte mu barem dve nedelje da se ‘pokaže’, pa onda odlučite da li ćete nastaviti da ga koristite.

Ipak, nije dobro ni slepo se držati jedne te iste kombinacije proizvoda. Negu bi trebalo prilagođavati godišnjem dobu, vremenskim uslovima, poslu kojim se bavite, ali i potrebama kože koje se menjaju dok starimo.

Kozmetičar može da reši sve vaše probleme sa kožom

Iako dobar kozmetičar može čuda da učini za vaš ten, neka stanja zahtevaju pažnju dermatologa i ne bi trebalo da odlažete ili izbegavate posetu lekaru. Što pre dobijete dijagnozu, to ćete pre moći da počnete sa tretmanom.

Prirodni proizvodi su najbolji, čak i za osetljivu kožu

Naši proizvodi sadrže brojne prirodne sastojke koji su blagotvorni za kožu i veoma efikasni. Međutim, nisu svi prirodni sastojci nežni, a neki od njih, kao na primer etarska ulja, sadrže i po nekoliko jedinjenja visokog iritacionog potencijala.

Zato budite obazrivi sa prirodnim proizvodima – pročitajte više na ovu temu u jednom od naših prošlih tekstova, dobro pogledajte etikete na proizvodima i uvek testirajte preparat na maloj površini kože.

Akne i mitiseri su posledica prljave kože

Prekomernim čišćenjem kože nećete ukloniti nepravilnosti, već ćete samo ‘sljuštiti’ zaštitne masnoće i time stimulisati kožu da ih pravi još više. Više masnoća, više zapušenih pora, više akni.

Rešenje je u blagom čišćenju i targetiranom tretmanu bubuljica, na primer sa salicilnom kiselinom.

Uz kantarionovo ulje crnimo a ne gorimo

Ovu zabludu su verovatno smislili prodavci na jadranskim plažama, a u narodu se brzo primila jer većina nas žarko želi bronzan, blistav ten. Kantarionovo ulje će pojačati efekat UV zraka i time vas još više izložiti šansi da dobijete opekotine i oštećenje kože koje se ponavljanim izlaganjem može razviti u karcinom (više o tome u ovom tekstu). Ne rizikujte.

Ako pocrnimo u solarijumu, nećemo izgoreti na plaži

Još jedna zabluda, toliko popularna među devojkama. Zračenje u solarijumu je još štetnije nego sunčevo, i ne postoji minimalno vreme koje bezbedno možete provesti pod lampama. Zaobiđite solarijum, nanesite SPF 30 i uživajte u svojoj zdravoj koži. Aristokratski beo ten je u modi, zar niste čuli?


Istaknuta fotografija: PublicDomainPictures sa Pixabay

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *