Zašto izbegavamo odlazak kod dermatologa

Zašto izbegavamo odlazak kod dermatologa?

Pre par nedelja na našem blogu zatekli smo ovaj komentar:

Mi vam pišemo svoje probleme, tražimo savet, ali uzalud. Svima je isti odgovor - idite kod dermatologa!

Pošto se trudimo da odgovorimo na sva vaša pitanja, moramo priznati da nam nije bilo baš svejedno. Nažalost, odgovor na mnoga pitanja koja dobijamo i jeste takav - da se mora konsultovati dermatolog, pošto je nemoguće utvrditi dijagnozu putem interneta, ‘na neviđeno’.

Međutim, ono što nam je još više zapalo za oko jeste pitanje: zbog čega se tako svojski trudimo da ne idemo kod lekara? Malo smo se pozabavili ovom temom i otkrili najčešće razloge.

Ako se pronađete u nekom od njih, ne zaboravite da se mnogi kožni problemi ne mogu rešiti ni putem sajta, ni preko telefona, ni uz pomoć komšinice, već samo i isključivo uz pregled, dijagnozu i terapiju koje ćete dobiti od stručnog lica.

“Previše sam zauzet/a, nemam vremena ni za šta, pa ni za sedenje u čekaonici!”

Svi mi imamo 24h u jednom danu - i Opra, i Ričard Brenson, i mama sa petoro dece, pa i vi.

Vaše zdravlje nije pitanje vremena, već prioriteta.

Ako se problem pogorša toliko da ne možete više da ga ignorišete, sigurno ćete naći vremena da odete kod lekara. Zašto onda čekati poslednji čas? Reagujte na vreme.

“Idem ja kod moje kozmetičarke, ona će mi rešiti problem.”

I kozmetičari imaju svoju ulogu u nezi kože, ali je razlika između kozmetičara i dermatologa značajna. Detaljnije smo o tome pisali ovde, ali ukratko, dermatolozi se bave dijagnostikom, tretmanom, skriningom i edukacijom o raznim oboljenjima kože, skalpa i noktiju, kao što su akne, ekcem, psorijaza, ožiljci...

Takođe, poseta dermatologu je obavezna ako primetite mladež koji je promenio veličinu, boju ili ima neravne ivice.

“Ne volim bele mantile, unose mi nemir.”

Nervoza koju osećate u lekarskoj ili stomatološkoj ordinaciji može biti blaga, ali može biti i prava fobija (od tzv. jatrofobije pati oko 3% stanovništva).

Lekar

Fotografija: Angelo Esslinger sa Pixabay

Nažalost, tu nastupa začarani krug. Blaga nervoza nas tera da kod lekara idemo samo kad nešto nije u redu, umesto da idemo na redovne sistematske preglede. Onda se stvara asocijacija da odlazak kod lekara znači da smo bolesni, što dodatno pospešuje anksioznost, itd. Tako nervoza vremenom postaje sve jača i teže ju je kontrolisati.

Ne zaboravite, koji god problem sa kožom da imate, postoje dve opcije:

  1. Ozbiljno je.
  2. Nije ozbiljno.

Ako je ozbiljno, potreban vam je tretman što pre da bi vam šanse za brzo izlečenje bile što veće. Ako nije ozbiljno, laknuće vam da saznate da je u pitanju sitnica.

“Potražiću na internetu.”

Internet krije odgovore na skoro sva pitanja, ali je ujedno i mač sa dve oštrice.

Prvo, važno je da znate koji izvor piše te informacije, da li je osoba stručna a informacije pouzdane.

Drugo, važno je i da umete da protumačite šta čitate da biste mogli da procenite da li je primenjivo na vašu situaciju ili ne (Dr Google je već mnogo puta ljudima u našoj okolini dijagnostikovao kancer nakon pretrage simptoma “boli me glava”). Zato ne verujte baš svemu što pročitate i uvek proverite svoje izvore.

Uz to, kao što smo već rekli, nemoguće je dijagnostikovati kožne probleme i preporučiti rešenje bez pregleda uživo. Za to internet nema rešenje.

“To ću ja sam/a da rešim, malo pantenola i proći će.”

Mnogi problemi se rešavaju kvalitetnom negom. Ali ako i posle 7-10 dana problem ne nestane, vreme je za stručnu pomoć.

“Već sam bila kod petorice, i ništa mi nisu pomogli.”

Ako se borite sa upornim problemom, moguće je da ćete morati da čujete stručno mišljenje nekoliko lekara pre nego što dođete do rešenja. Ne očajavajte - čak i stanja za koja nema leka kao što je psorijaza, mogu se držati pod kontrolom uz pravu kombinaciju nege, tretmana i životnih navika.

“Moja komšinica je imala isto to i njoj je pomogla tinktura koprive/kantarionovo ulje/soda bikarbona...”

Prirodni sastojci mogu biti vrlo blagotvorni po kožu i mi ih često koristimo u našim proizvodima (pogledajte naš serijal tekstova o sastojcima iz prirode). Međutim, korišćenje ovakvih i sličnih DIY tretmana često može naneti veću štetu nego korist.

“Sramota me je da se skidam pred nekim koga ne poznajem...”

Lekari su prošli kroz godine i godine studija, prakse, usavršavanja...samo da bi lečili pacijente, kojih zatim viđaju na desetine svakog dana. Vaš lekar tokom pregleda neće videti ništa što već nije video, pa vam savetujemo da se ne opterećujete sitnicama.

Svi smo mi ljudi i vašem dermatologu je cilj da vam pomogne da rešite problem, a ne da razmišlja o vašem višku kilograma ili strijama.

“Proći će.”

Noj

Fotografija: Kdsphotos sa Pixabay

Ova nam je omiljena. Kao nojevi zarijemo glave u pesak i pravimo se da nije tu, pa da vidimo ko će duže da izdrži.

Reći ćemo vam isto što smo rekli i u prvom primeru: što duže čekate, to je veća šansa da će se problem pogoršati.


Istaknuta fotografija: rawpixel sa Pixabay

devojka pod stresom

Kako stres utiče na vašu kožu

Stres utiče na zdravlje mnogih organa i često ga spominjemo kao jednog od glavnih uzroka oboljenja, pa ni naš najveći organ nije izuzetak.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol

Panthenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima kože, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritacije

Nega kože iz prirode: pantenol

Pantenol se smatra čudesnim sastojkom pošto ga ima na etiketama većine proizvoda koje trenutno imate u kozmetičkom ormariću.

neven-olive

Prirodno i organsko: Neven i Maslina

Neven linija sadrži nevenovo ulje, ß karoten i vitamin E, koji vlaže kožu, čine je mekom i elastičnom, ubrzavaju regeneraciju i imaju antioksidantni efekat.

Posted in Blog and tagged , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *