Nega kože oko očiju: kako da izaberete pravi antirid
Nega kože oko očiju: kako da izaberete pravi antirid
18. novembar 2021.
Kristina piše: 7 saveta kako da ojačate nokte koji pucaju
Kristina piše: 7 saveta kako da ojačate nokte koji pucaju
3. decembar 2021.
Nega kože oko očiju: kako da izaberete pravi antirid
Nega kože oko očiju: kako da izaberete pravi antirid
18. novembar 2021.
Kristina piše: 7 saveta kako da ojačate nokte koji pucaju
Kristina piše: 7 saveta kako da ojačate nokte koji pucaju
3. decembar 2021.

Zeolit: dubinsko čišćenje kože bez iritacije

Naša koža je magnet za nečistoće.

Pritom, sve što prirodno nije na koži možemo da smatramo nečistoćom, kao što je na primer šminka. Ali u bukvalnom smislu na našoj koži se svakodnevno nakupljaju sebum, prašina, čestice zagađenja iz vazduha, bakterije sa ruku ili telefona…

Svu tu nečistoću pokušavamo da uklonimo čišćenjem i umivanjem, ali često to nije dovoljno. Koži je povremeno potrebno dubinsko čišćenje, pogotovo ako je masna i problematična. Tu na scenu stupaju minerali među kojima je jedan od najboljih baš zeolit.

Šta je zeolit?

Zeolit je mineral formiran u džepovima magme duboko u Zemljinoj strukturi još pre 300.000.000 godina. Sadrži velike količine silicijuma i aluminijuma, a ostali sastojci se razlikuju zavisno od sredine u kojoj je ovaj mineral formiran. Na primer, zeolit formiran u vulkanskom području sadrži sumpor, a isti zeolit u Australiji sadrži natrijum, kalijum i kalcijum.

Ključ popularnosti zeolita leži u njegovoj izvanrednoj sposobnosti da apsorbuje – to jest upija, zatim zadržava i u pravom trenutku oslobađa razne hemikalije. Zeolit funkcioniše kao nekakav privremeni smeštaj za nečistoće koje se nađu na vašoj koži, odakle ih lako ukloni i ostavlja vašu kožu potpuno čistom.

Kako to radi?

Zeolit ima fascinantnu strukturu nalik na pčelinje saće. Ova porozna struktura je negativno naelektrisana i na sebe privlači pozitivno naelektrisane jone, kao što su kalijum ili kalcijum.

Kada dođe u kontakt sa nečistoćama na koži, ovi joni se zamene sa molekulima masnoće, prašine, i td.

Ali zeolit ima još jednu sjajnu osobinu – koža ga ne apsorbuje pa se lako ispira sa površine. Zato kada se umijete, uklanjate i zeolit i sve nečistoće koje su se u međuvremenu nakupile.

Bezbednost

Zeolit se u kozmetici smatra veoma bezbednim – inertan je (odnosno teško stupa u interakcije) i nosi nizak rizik od alergijskih reakcija.

Trebalo bi samo obratiti pažnju da zeolit koji se koristi u kozmetici bude najvišeg kvaliteta i 100% čistoće. S obzirom da se vadi iz Zemljine kore, ovaj mineral može da sadrži razne primese koje ne bi trebalo da se nađu na koži. Zato je izuzetno važno da zeolit koji nanosite na kožu bude prečišćen i od proverenog dobavljača.

Kako deluje na kožu?

Zeolit se koristi slično kao i glina: za dubinsko čišćenje pora i za uklanjanje viška sebuma. Zato će najveću korist imati masna i problematična koža, ali i svi tipovi kože ako živite u urbanoj, zagađenoj sredini.

Uklanjanjem viška sebuma zeolit može da pomogne i u kontroli akni i mitesera. Koliko god sebum bio neophodan za zdravlje kože, kada ga ima previše može da zapuši pore i stvori zapaljenje. Redovnim uklanjanjem koža ostaje nahranjena i sjajna, ali bez viška masnoće.

Sem toga, drugi minerali koji se nalaze u zeolitu deluju umirujuće, a pošto je inertan može se slobodno koristiti i na osetljivoj i iritiranoj koži.


Zeolit Mask 2

Naša preporuka: Zeolit maska

Zeolit maska dubinski čisti kožu, uklanja nečistoće i višak sebuma. Preporučujemo je pre svega za mešovitu i masnu kožu, mada svaki tip kože može imati koristi od povremenog dubinskog čišćenja. Za maksimalan efekat koristite je posle pilinga (jednom nedeljno je sasvim dovoljno).

Od aktivnih sastojaka sadrži zeolit, belu glinu, aloe veru i etarsko ulje čajevca.

Zeolit masku možete poručiti preko naše online prodavnice u okviru linije Personalizovane kozmetike, a za čitav Personalizovan program (besplatno merenje, konsultacija i preporuka proizvoda) javite nam se radnim danima od 9 do 15h na +381 (0) 11 243 35 85.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. […] depilaciju ili piling ostavite za dan pred proslavu, igrate se vatrom. To je recept da završite sa iritiranom kožom i […]

  2. […] velike pomoći vam može biti i prirodni mineral zeolit koji upija i uklanja nečistoće i masti sa kože, a pritom je veoma blag po kožu. Koristite ga […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *