Solarijum

Priprema kože za plažu – u solarijumu

Već je postalo pravilo – desetak dana pred odlazak na more zakazujemo termine u solarijumu kako bismo malo pocrneli, pripremili kožu za višesatno ležanje na plaži i izgledali bolje u bikiniju.

Ako do sad niste čuli za negativne efekte solarijuma, možda mislite da je ovo bezbedan način da se koža izloži suncu. Na kraju krajeva, tamnija koža je zaštićenija i ne može da izgori, zar ne?

Odgovor je ne. Nikako ne.

Prvo, tamna koža je već znak oštećenja – ali o tome smo već govorili.

Drugo, zraci kojima smo izloženi u solarijumu su ultravioletni, baš kao i sunčevi zraci.

Kada UV zraci dospeju do ćelija kože, oštećuju ih i mogu dovesti i do genetskih mutacija. U nekim slučajevima, ćelije sa mutiranim DNK materijalom mogu da se razviju u kancerozne ćelije i tako nastaje melanom, iliti rak kože. Dokaza za ovu tvrdnju ima puno – možete ih pogledati ovde, ovde ili ovde. Američka Akademija za Dermatologiju je objavila čitavu listu referenci na ovu temu – ako ste raspoloženi za dodatno istraživanje, njih možete pronaći ovde

Dakle, solarijumi definitivno izazivaju oštećenje kože. I to ide mnogo dalje narušavanja lepog izgleda. Koža oštećena suncem je suva, izborana, često sa pegama ili flekama. Koža takođe brže stari (takozvano fotostarenje). Poznate su studije gde identične bliznakinje izgledaju kao da je između njih i do 10 godina razlike, baš zbog prekomernog izlaganja suncu (ali i drugih faktora kao što su pušenje i stres).

Međutim, još važnije od izgleda jeste naše zdravlje, a podaci o broju obolelih od melanoma su zastrašujući. Naročito zabrinjava činjenica da se melanom često javlja na skalpu, ispod kose, gde ga je teško primetiti.

Zato štitite kožu od sunca, obratite pažnju na svoje mladeže i druge promene na koži i sunčajte se pametno. Aristokratski svetao ten se vraća na velika vrata!

 

 

 

Recenzije

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem je multifunkcionalni dnevni krem sa anti-age efektom, UV zaštitom širokog spektra i optimalnim hidrirajućim efektom.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , .

4 Коментара

  1. Повратни пинг: Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Istina o aluminijumu u dezodoransima koju nećete naći na Fejsbuku - Crystal Derma

  3. Повратни пинг: Kako svetske zvezde održavaju preplanuli ten tokom cele godine - Crystal Derma

  4. Повратни пинг: 8 zabluda zbog kojih vaša koža izgleda umorno - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *