Kako da koristite kiseline a da ne oštetite kožu
Kako da koristite kiseline a da ne oštetite kožu
26. jul 2019.
Nega kože iz prirode: ši puter
Nega kože iz prirode: ši puter
6. avgust 2019.
Kako da koristite kiseline a da ne oštetite kožu
Kako da koristite kiseline a da ne oštetite kožu
26. jul 2019.
Nega kože iz prirode: ši puter
Nega kože iz prirode: ši puter
6. avgust 2019.

Da li ste znali da je rak kože najčešći od svih tipova kancera? Vrlo brzo se širi i ako se ne otkrije na vreme može dovesti i do smrtnog ishoda. Sa druge strane, ako se rano otkrije, najčešće je potpuno izlečiv. Dakle, prevencija je ključna.

Rak kože ili melanom izaziva sunce. UV zračenje u našoj koži stvara slobodne radikale, veoma reaktivne čestice koje napadaju DNK i dovode do mutacija, a one se mogu razviti u rak. Čak i ako se pametno sunčate i redovno koristite SPF, postoji još jedan korak koji je vrlo važan u prevenciji melanoma, a to je redovan pregled mladeža.

Ovaj pregled možete obaviti sami, kod kuće, a najbolje uz pomoć najbližih kako biste pregledali i teško dostupna mesta. Pažljivo pregledajte čitavo telo ne zaboravljajući delove iza kolena, tabane, dlanove, između prstiju, iza ušiju i uši, područje prekriveno dlakama kao što su obrve, skalp… Ako imate decu, i njih redovno pregledajte.

Pregled je najbolje vršiti pod jakim svetlom, i to jednom mesečno. Obratite pažnju na pojavu novih ili promenu postojećih mladeža. A da biste znali šta jeste znak za uzbunu a šta je normalan mladež, odštampajte i zalepite na ogledalo u kupatilu uputstvo koje smo vam napisali ispod.

ABCDE klasifikacija mladeža

A je za asimetriju (asymmetry)

Asimetrija mladeza

Zdravi mladeži su simetrični. Ako provučete zamišljenu liniju kroz sredinu mladeža, dve polovine će biti jednake po veličini i obliku. Ako ovo nije slučaj, to znači da je mladež asimetričan i trebalo bi da ga pregleda dermatolog.

B je za ivice (borders)

Ivice mladeza

Benigni mladeži imaju glatke ivice, dok melanom ima nejednake ivice sa izbočinama ili udubljenjima.

C je za boju (colour)

Boja mladeza

Ako je mladež ujednačene boje, obično braon, uglavnom nema razloga za brigu. Mladeži braon, crne, bež boje koje se mešaju ili prelivaju, zahtevaju pažnju. Melanom može biti i crven, beo ili čak plavičast.

D je za prečnik (diameter)

Velicina mladeza

Zdravi mladeži su obično manji od 6mm u prečniku. Ako je mladež veći od gumice na grafitnoj olovci, može biti problematičan.

E je za promene (evolving)

Promene mladeza

Svaki mladež koji se menja vremenom zaslužuje pregled. Promene uključuju rast, pojavu novih boja, promenu ivice, ispupčenost, svrbež, krvarenje ili krastu.

Ako neki od vaših mladeža odgovara makar jednom od ovih kriterijuma, ili niste sasvim sigurni, nemojte čekati, odmah zakažite pregled kod dermatologa. Rana reakcija može napraviti razliku između rutinske intervencije i borbe za život.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *