Losion, krema, pomada - otkrijte šta odgovara vašoj koži[Losion, krem, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži ili Tonik, serum, krem - otkrijte šta odgovara vašoj koži
Losion, krema, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži
1. mart 2021.
Da li smem da koristim kiseline leti?
P&O: Da li smem da koristim kiseline leti?
31. maj 2021.
Losion, krema, pomada - otkrijte šta odgovara vašoj koži[Losion, krem, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži ili Tonik, serum, krem - otkrijte šta odgovara vašoj koži
Losion, krema, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži
1. mart 2021.
Da li smem da koristim kiseline leti?
P&O: Da li smem da koristim kiseline leti?
31. maj 2021.

Umivanje posle micelarne vode: da li je neophodno?

Umivanje posle micelarne vode je postala jedna od najčešćih dilema koje srećemo. Ali bez obzira šta ste čuli od drugarice ili pročitali online, posle micelarne morate da umijete lice.

devojka čisti lice

Polina KovalevaPexels

Već neko vreme slušam kako devojke koriste micelarnu vodu za skidanje šminke zato što je laka za korišćenje i ne mora da se ispira. Sve je prevršilo meru kada je pre neko veče drugarica koja je došla kod mene za vikend skinula šminku tuferom natopljenim micelarnom, a onda počela da maže kremu.

Nakostrešila sam se, naravno, a onda odlučila da vam objasnim zbog čega morate da se umijete posle micelarne, a moj vam je savet da i očistite kožu nekom umivalicom, odnosno gelom za umivanje (ovde pogledajte umivalice i tonere iz naše Personalizovane linije).

Kako se micelarna voda razlikuje od vode sa česme?

Prvo, u flašici koju kupite ne nalazi se voda sa česme, već dejonizovana ili destilovana voda.

Drugim rečima, iz ove vode su uklonjeni minerali od kojih neki u vašem čajniku, bojleru i mašini za veš naprave haos nakon samo par godina korišćenja, odnosno – kamenac.

Sem toga, micelarna voda sadrži micele.

Micele su malene loptice površinski aktivnih materija iliti deterdženata. Ove loptice su kao magneti, ali umesto metala privlače nečistoće – sebum, prašinu i šminku.

Prednost micelarne vode u odnosu na sapun je u tome što su ove micele izuzetno nežne prema koži, pa je ne isušuju i ne umanjuju njenu zaštitnu barijeru.

Sa druge strane ta nežnost može biti i nedostatak, jer ne čiste tako efikasno kao što to sapun radi, pa micelarnom vodom ne možete lako da operete zaprljane ruke ili očistite fleku sa odeće.

Kada se micele približe prljavštini, one je zarobe unutar svoje ‘loptice’. Zato je neophodno umivanje – vodom skidamo te loptice sa kože i ne dozvoljavamo im da vremenom dovedu do iritacije i umornog tena.

Ko je prvi došao na ideju da napravi micelarnu vodu?

Legenda kaže da su pre stotinak godina, tokom nestašice vode u Parizu, Francuskinje bile očajne u potrazi sredstva za skidanje šminke koje bi moglo da se koristi bez vode.

Tako je nastala micelarna voda koju je Žan-Noel Torel, osnivač kompanije Bioderma, kasnije prvi izbacio na tržište.

Eto, čak su i Francuskinje bile u zabludi da ne moraju da se umivaju.

Kom tipu kože odgovara micelarna voda?

Micelarna voda

Micelarna voda iz naše Personalizovane linije. Uklanja nečistoće i šminku, ali istovremeno hidrira i umiruje kožu.

Jedna od najvećih prednosti micelarne vode je to što je pogodna za sve tipove kože, čak i za suvu i osetljivu.

Micelarna voda često sadrži hidrantne i umirujuće sastojke, kao što je glicerol, koji prijaju osetljivoj koži, koži sa rozaceom, suvoj koži

Postoje dva ALI.

Prvo ALI je za osobe sa masnom kožom – iako slobodno možete koristiti micelarnu, možda će vam biti potrebno malo ‘jače’ sredstvo da detaljno uklonite nečistoće. Pri tom, ne mislim da čistite kožu agresivnim proizvodima jer ćete je tako samo presušiti; već da, na primer, koristite maske za čišćenje ili piling, i to jednom nedeljno.

Drugo ALI odnosi se na kožu koja je sklona bubuljicama. Micelarna voda ne može da zameni kozmetičke tretmane čišćenja ili redovno dubinsko čišćenje maskama, što ćete vrlo brzo i sami primetiti.

Šta su loše strane čišćenja micelarnom vodom?

Kao što sam naglasila, micelarna voda nije svemoguća i nekada jeste potrebno malo snažnije (ali ne grubo i isušujuće) sredstvo za čišćenje. To može biti zbog masne kože, ali i ako koristite vodootpornu, scensku ili tešku šminku.

Obratite pažnju na skidanje senke i maskare sa očnih kapaka – ovde se žlezde lako zapuše ako se koža ne očisti detaljno, a to može da dovede do upale.

Takođe, ako više puta dnevno čistite lice micelarnom vodom ili se ne umijete posle toga, vaša koža će se brzo isušiti. Zato vam savetujem da micelarnu vodu koristite uveče, kada ćete ukloniti šminku ali i sve nečistoće koje ste pokupili tokom dana.

Da biste očistili kožu, micelarnu vodu morate da nanesete na tufer, maramicu ili peškirić. Sve ove opcije su relativno grube, pošto njima trljate i razvlačite kožu dok skidate šminku.

Grubi pokreti ‘troše’ elastin i pogoduju razvoju bora, pa se trudite da budete nežni, pogotovo prema koži oko očiju.

Na kraju, jedan nedostatak je ekološki – svakodnevno korišćenje tufera se za godinu dana nagomila na popriličan doprinos gradskoj deponiji.

Kako se micelarna voda pravilno koristi?

Sipajte malo micelarne vode na pamučni tufer. Nežnim pokretima pređite preko celog lica, a naročito se zadržite oko očiju, pregiba nosa, ispod usne, na pregibu vrata, ispred ušiju…

Ponovite onoliko puta sa novim tuferom dok ne ostane čist.

Sada se umijte nekim gelom ili penom za umivanje koji ne isušuju kožu, i isperite mlakom vodom.

Tada je koža spremna za serum, krem ili masku.

Da li je dovoljno da skinem šminku micelarnom vodom i umijem se?

Zavisi od tipa kože, količine i kvaliteta šminke koju koristite, zagađenosti sredine u kojoj živite…

Moj savet je da igrate na sigurno i da uvek umijete lice umivalicom koja vam odgovara.

Tako ćete biti sigurni da ste uklonili sve nečistoće i da vam je koža spremna za intenzivnu negu tokom noći.


Da li ste probali neki od naših personalizovanih proizvoda za čišćenje lica? Među njima je i micelarna voda sa umirujućim i hidratišućim dejstvom – poručite je klikom na ovaj link.


Istaknuta fotografija: Shiny Diamond sa Pexels-a.

Kristina D.
Kristina D.
Ja sam farmaceut sa specijalizacijom u kozmetologiji. Volim da pišem o nezi kože, kose i noktiju iz mog ugla, kao stručnjak, ali i kao žena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *