Mama i ćerka
Proizvodi za negu dečije kože u vašem neseseru
28. april 2017.
Beba posle kupanja
Bakini saveti: nega bebine kože
19. maj 2017.
Mama i ćerka
Proizvodi za negu dečije kože u vašem neseseru
28. april 2017.
Beba posle kupanja
Bakini saveti: nega bebine kože
19. maj 2017.

Da li ste zaista zaštićeni od UV zračenja?

„Zaštitite kožu od sunca“ – često je lakše reći nego uraditi.

Sledeći put kada se nađete na plaži ili na bazenu, bacite pogled na ljude oko vas. Primetićete da se zaštita svodi na brzinsko mackanje čim se stigne na plažu, zatim uletanje u vodu i višesatno ležanje na popodnevnom suncu. U ovom slučaju ne samo da koža nije stigla da upije preparat, već ga je verovatno velikim delom voda sprala sa kože u roku od nekoliko minuta.

Ovo je samo jedan od mnogih scenarija gde naša koža ostaje izložena ultravioletnim zracima, a do oštećenja dolazi vrlo brzo – bez obzira da li ste zadobili opekotine ili ne. Kada koža ’pocrni’, to je već dokaz oštećenja, pa ako jarko želite taman ten, vrlo je važno da se oprezno i postepeno izlažete suncu, uz adekvatnu zaštitu.

Šta to tačno znači?

Panthenol emulzija

Pantenol emulzija je veoma lagane teksture, lako razmaziva i može se koristiti za sve tipove kože.

Znači da treba da izbegavate boravak na suncu tokom najtoplijeg dela dana, kada je zračenje najjače, kao i da zaštitite svoju kožu:

  • nanesite visok SPF 15ak minuta pre nego što izađete na sunce i što je najvažnije obnavljajte ga na svaka 2 sata (ili češće ako ulazite u vodu);
  • nosite šešir i naočare,
  • i nikako nemojte dozvoliti da zaspite na suncu. Izgorećete brže nego što ćete stići da primetite da vam se koža zajapurila, a tada će već biti kasno (kad smo već kod toga, ako vam se desi da izgorite, tradicionalni lek je kiselo mleko, koje će ohladiti kožu. Nakon inicijalnog hlađenja, važno je kožu umiriti i podstaći oporavak, a to možete postići pantenolom).

Sada dolazimo do zapleta:

Sve ove preporuke važe samo ako vas vaš proizvod sa zaštitnim faktorom zaista štiti.

Ovo nije uvek slučaj – naprotiv

Jedna studija rađena 2016. godine na preparatima koji su dostupni na američkom tržištu, zaključila je da čak 43% SPF preparata ne odgovara specifikaciji – drugim rečima, ne pružaju nivo zaštite koji obećavaju na pakovanju.

Naravno, ako nanesete preparat sa SPF 30 ili 40, očekivaćete visok nivo zaštite (a već smo objasnili šta SPF znači i kako vas štiti) – ali ćete to i dobiti samo ako je preparat formulisan sa UVA i UVB filterima odgovarajuće jačine.

Naša preporuka – uvek birajte proizvode renomiranih proizvođača kojima verujete i koji svoje proizvode zasnivaju na stručno osmišljenim formulacijama i potvrđenim tvrdnjama sa deklaracije.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

3 Comments

  1. […] Zato štitite kožu od sunca, obratite pažnju na svoje mladeže i druge promene na koži i sunčajte se pametno. Aristokratski svetao ten se vraća na velika vrata! […]

  2. […] posle depilacije je osetljiva na sve, pa i na UV zračenje. Zato bi bilo dobro da barem 48 sati izbegavate sunce, a posle toga koristite visok zaštitni […]

  3. […] Ekstrakt sladića ili slatkog korena (prirodni sastojak koji blago izbeljuje kožu i pomaže u zaštiti od UV zračenja). […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *