Devojka se tusira na plazi
Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca
5. jul 2017.
Devojka u prirodi
Da li mogu da koristim SPF za telo na svom licu?
4. avgust 2017.
Devojka se tusira na plazi
Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca
5. jul 2017.
Devojka u prirodi
Da li mogu da koristim SPF za telo na svom licu?
4. avgust 2017.

Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje?

Ovog leta (a i prethodnog) na sav glas pričamo o pravilnoj zaštiti od sunca. Takođe je važno i kako da odaberete sredstvo za sunčanje koje će vas zaista zaštititi. Razlog tome je kratkoročna (ako vam koža izgori) i dugoročna (od bezazlenih flekica pa sve do melanoma) opasnost od sunca. Danas sa vama delimo četiri razloga koji su dovoljni da svoj preparat za sunčanje istog trenutka bacite u kantu i uputite se u najbližu apoteku da ga zamenite.

Da li koristite proizvod sa prošlogodišnjeg letovanja?

Mnogi od nas svake sezone iz dubina kozmetičkog ormarića ili iz torbe koju smo prošle godine nosili na bazen, izvuku zaboravljenu bočicu preparata za zaštitu od sunca. Ipak odolite iskušenju da nastavite da ga koristite pre nego što proverite rok trajanja. Preparati kojima je istekao rok trajanja neće vam pružiti zaštitu koju navode na etiketi. Sastojci koji su odgovorni za zaštitu od sunca gube efikasnost vremenom. Generalno pravilo jeste da ne koristite jednu bočicu duže od godinu dana. Ovo je naročito važno ako pakovanje nosite sa sobom na plažu ili je držite u automobilu gde je preparat izložen suncu i visokim temperaturama.

Da li vas proizvod koji koristite dovoljno štiti?

Jedna studija objavljena prošle godine pokazala je da čak 43% SPF preparata ne odgovara sopstvenoj specifikaciji. To znači da skoro polovina preparata za zaštitu od sunca ne pruža nivo zaštite koji je naveden na pakovanju. Zato uvek koristite preparate renomiranih proizvođača koji svoje proizvode testiraju i garantuju vam obećani stepen zaštite.

 

Da li koristite proizvod širokog spektra?

Samo zato što proizvod ima SPF 50, ne znači da ste potpuno zaštićeni. SPF vrednost pokazuje stepen zaštite od UVB zraka, ali proizvod mora imati i sastojke koji će zaštititi vašu kožu od UVA zraka. UVA zraci su odgovorni za fotostarenje i oštećenje genetskog materijala ćelija. Kada kupujete preparat za zaštitu od sunca, proverite etiketu – na pakovanju mora biti navedeno da je proizvod širokog spektra („broad spectrum“) ili da sadrži i UVA i UVB filtere.

Da li koristite previše nizak SPF?

Ovo je najčešća greška kod osoba tamnije puti ili kada se već približimo kraju odmora, pa mislimo da nam zaštita nije ni potrebna. SPF manji od 15 vam neće pružiti zaštitu koja vam je neophodna bez obzira koliko ste pocrneli, naročito ako ste na plaži. Taman ten za jednu letnju sezonu nije vredan trajnog oštećenja kože – sem toga, da li ste čuli da se svetao ten vraća na velika vrata? ????

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *