Devojka turpija nokte
Šta vaša nega govori o vama?
5. septembra 2017.
Individualne potrebe kože
Individualne potrebe kože – mi (ni)smo svi isti
2. novembra 2017.

Jedna od prvih stavki koje ćete naučiti nakon što zatrudnite jeste šta smete a šta ne smete da jedete dok ste u drugom stanju. Sve što unesete u sebe može dospeti i do vaše bebe, pa u ovom periodu morate biti naročito pažljivi kada su određene namirnice u pitanju.

Da li isto važi i za kožu?

Donekle. Koža upija kremove, losione i tonike koje nanosimo na nju, ali oni ne ulaze u krvotok, pa tako ni ne stižu do bebe. Međutim, za određene lekove koji se primenjuju na koži se veruje da mogu imati štetne efekte, pa ih treba izbegavati. Kako da brinete o svojoj koži dok ste u drugom stanju saznaćete u ovom našem kratkom vodiču, zato – nastavite sa čitanjem!

Sastojci koje bi trebalo izbegavati

Tokom trudnoće često se na koži javljaju komplikacije kao što su akne ili hiperpigmentacija. Zato možete potpasti pod iskušenje da kožu tretirate najjačim dostupnim sredstvima – međutim, pazite se retinoida. Ovaj tip vitamina A je vrlo čest sastojak preparata za sprečavanje i tretman akni, kao i u tretmanu hiperpigmentacije. Stručnjaci savetuju da se ovi sastojci izbegavaju tokom trudnoće jer postoje sumnje da mogu naštetiti fetusu, pa dok studije ne opovrgnu ili dokažu ovu tvrdnju, najbolje je igrati na sigurno i zaobići ih.

Retinoide ćete u popisu sastojaka prepoznati pod nazivima:

tazarotene, tretinoin, adapelene, alitretinoin, retinoic acid, retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate, itd.

Kada je tretman hiperpigmentacije i akni u pitanju, jedan od aktivnih sastojaka koji preporučuju dermatolozi širom sveta jeste salicilna kiselina. Ova kiselina spada u grupu beta hidroksi kiselina i glavni je sastojak aspirina. Studijama je utvrđeno da aspirin može da dovede do komplikacija tokom trudnoće, pa stručnjaci smatraju da bi ga trebalo izbegavati i u obliku tableta, i u obliku preparata za duboki hemijski piling. Trebalo bi izbegavati i benzoil-peroksid, koji je čest sastojak preparata za uklanjanje akni.

Antibiotici

Ako vam dermatolog propiše antibiotik za tretiranje akni, proverite da li se nalazi na ovoj listi – ako je odgovor da, zatražite od lekara da vam ponudi zamenu pošto ovi antibiotici spadaju u rizične lekove za primenu u trudnoći:

 • Doksiciklin
 • Minociklin
 • Tetraciklin

Umesto ovih antibiotika, vaš dermatolog će vam možda preporučiti klindamicin ili amoksicilin.

Trudna nasmejana žena

Prirodno nije uvek bezbednije

Iako se često okrećemo prirodnim ili organskim preparatima misleći da je to bezbednija i nežnija opcija, budite oprezni, naročito dok ste u drugom stanju. Ovi proizvodi sadrže visok sadržaj biljnih ekstrakata koji često deluju na naše telo kao alergeni, pa se može javiti alergijska reakcija. Zato u ovom periodu izbegavajte eksperimentisanje sa novim preparatima koje ranije niste koristili, naročito ako su označeni kao prirodni ili organski.

Koje sastojke smete da koristite?

Za kontrolu akni i hiperpigmentacije, možete se osloniti na alfa hidroksi kiseline kao što su glikolna ili azelaična. U malim količinama, ove kiseline ne bi trebalo da izazovu neželjene efekte. Samo budite oprezni – voćne kiseline ne bi trebalo koristiti pre izlaganja suncu. Za hiperpigmentaciju i kožu oštećenu suncem možete isprobati i preparate na bazi vitamina C, koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala.

Vrlo je važno da pravilno štitite svoju kožu od sunca tokom čitave godine, pa i dok ste u drugom stanju. U nekom od narednih tekstova bavićemo se bezbednim a efikasnim sastojcima koji će zaštititi vašu kožu od UV zraka.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

5 Comments

 1. […] Ako želite da se rešite bubuljica u trudnoći, obratite pažnju na proizvode koji sadrže retinoide (retinol i njegove derivate) i salicilnu kiselinu koji se ne preporučuju u drugom stanju. Ovde smo detaljnije pričali o nezi u trudnoći, pa predlažemo da pogledate taj članak. […]

 2. Marija kaže:

  Postovani,

  Da li se u trudnoci moze koristiti Panthenol krema za lice Vaseg proizvodjaca?

 3. Lora kaže:

  Postovani,

  Da li pantenol gel krema moze da se koristi u trudnoci,da li je bezbedno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top