Nega kože iz prirode: hijaluron

8 neophodnih preparata za zdravu i lepu kožu lica
Kristina piše: Mojih 8 neophodnih preparata za zdravu i lepu kožu lica
3. septembra 2020.
Kako osnovati kozmetičku liniju
Kristina piše: Želite da osnujete kozmetičku liniju? Objasniću vam kako.
5. oktobra 2020.

Nega kože iz prirode: hijaluron

Nega kože iz prirode: hijaluron

Iako rogobatnog naziva koji nam je svima težak za izgovaranje, hijaluronska kiselina nije laboratorijska tvorevina. Naprotiv, prisutna je u mnogim delovima našeg tela, a postala je i neizostavan sastojak anti-age preparata, pa nismo mogli da je zaobiđemo ni u našem serijalu tekstova o prirodnim sastojcima. U kozmetici ćete je naći pod raznim nazivima (hijaluron, hijaluronska kiselina, hidrolizovana hijaluronska kiselina, natrijum hijaluronat, i td.).

Mehanizam dejstva

Osnovna korist hijaluronske kiseline je njena neverovatna moć privlačenja vode. Jedan skroman molekul ove kiseline može za sebe da veže 1000 puta više vode! Zato je neizmerno važna za održavanje hidratisanosti kože.

Sem toga, studije su pronašle i da može da obnovi zaštitnu barijeru kože i ubrza reepitelizaciju nakon oštećenja.

Gde se nalazi

Nalazi se u vezivnim tkivima – u zglobovima, sluzokoži, koži… Zaslužna je za održavanje strukture i hidratisanosti kože, baš zbog svoje moćne sposobnosti vezivanja vode.

Bezbednost

Možemo slobodno reći da je hijaluronska kiselina potpuno bezbedna – do danas nisu registrovani neželjeni efekti na ovaj sastojak.

Efekat na kožu

Nije slučajno hijaluron postao jedan od omiljenih saveznika u borbi protiv starenja – efekti na kožu su blagotvorni i višestruki, pa ćemo ih ovde ukratko nabrojati:

  • Moćna hidratacija

Kao što smo spomenuli, hijaluron privlači ogromnu količinu vode u površinske slojeve kože, dajući joj svež, zategnut i sjajan izgled. I ne samo to, već i sprečava dalji gubitak vlažnosti, pa poboljšava TEWL (odnosno transepidermal water loss).

  • Povećava otpornost kože

HIjaluron ujedno pojačava i zaštitnu funkciju površinskog sloja kože, i na taj način poboljšava odbrambene mehanizme protiv zagađivača, iritanasa, i td.

  • Poboljšava tonus kože

Bolja hidratacija ujedno znači i zategnutiji izgled kože, fine linije su manje vidljive, a koža deluje svežije.

  • Pomaže kod iritacije

Ako istražite hijaluron online, naći ćete gomilu recenzija i utisaka koji govore o tome kako pomaže kod crvenila, iritacije, čak i ekcema. Postoje određeni dokazi da bi hijaluron mogao da pomogne kod obnavljanja kože, ali kako trenutno stvari stoje u smislu dokaza, verovatno je da ipak mora da se kombinuje sa drugim sastojcima da bi se ostvario efekat.


BONUS: Šta je efikasnije, natrijum hijaluronat ili hijaluronska kiselina?

Razlika između ova dva sastojka je u apsorpciji. Koža će lakše apsorbovati so nego kiselinu, ali to ne mora da znači da bi odmah trebalo da posegnete za derivatom.

Dok će molekuli kiseline ostati na površini kože i ‘izglačati’ bore, so će uspeti da prodre u površinske slojeve i izazove trajniji efekat. Zato ćete u nekim proizvodima naći i jednu i drugu varijantu, da bi se ostvarilo dvostruko dejstvo.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *