Jednostavna a efikasna nega za muškarce
7. novembar 2019.
Muskarac sa maskom za lice
Evo gde muškarci najčešće greše u nezi kože
17. januar 2020.
Jednostavna a efikasna nega za muškarce
7. novembar 2019.
Muskarac sa maskom za lice
Evo gde muškarci najčešće greše u nezi kože
17. januar 2020.

P&O: Da li će kontracepcija uticati na moju kožu?

Možda ste čuli da će vam oralna kontracepcija izlečiti akne i učiniti kosu bujnijom. Ili ste možda načuli suprotno – da vam koža može buknuti, a kosa opasti dok ste na piluli.

Koliko god kontradiktorno zvučalo, i jedno i drugo može biti tačno. To pre svega zavisi od sastava hormonskih metoda zaštite koje koristite, a ima ih puno – razne vrste pilula, implanta, intrauterinih sredstava, flastera… Ipak, pilule se još uvek najčešće koriste, pa ćemo na njih obratiti i najviše pažnje (mada je dejstvo hormona slično, bez obzira da li se unose oralno, preko kože ili kroz implante).

Uticaj hormona na kožu

Ukratko, polni hormoni na kožu deluju ovako:

  • Estrogen smanjuje produkciju sebuma, i tako može umanjiti akne.
  • Androgeni (kao što je testosteron) povećavaju količinu sebuma i stimulišu rast dlaka. Što znači da u nekim slučajevima mogu dovesti i do akni, i do maljavosti.
  • Neki progestini imaju efekat sličan androgenima, pa mogu da pogoršaju akne; dok drugi blokiraju androgene receptore, i tako smanjuju maljavost i stvaranje sebuma.

Hormoni u kontraceptivnim pilulama

Estrogeni i progestini u kontracepciji imaju zadatak da spreče ovulaciju, i tako spreče i trudnoću. Ali da ne zalazimo previše u humanu biologiju, važno je zapamtiti dve stvari:

  1. Pilule (ili druga kontraceptivna sredstva) koja sadrže samo progestine, mogu da pogoršaju akne i povećaju stvaranje sebuma, izazovu maljavost po telu, ili gubitak kose.
  2. Kombinacija estrogena i progestina u pilulama se može koristiti u dermatologiji za tretman akni ili hirzutizma (tamna maljavost po licu, grudima, butinama, itd.).

Još jedna napomena za kraj

Ako vas nismo potpuno zbunili pojašnjavanjem kompleksne mreže koju hormoni stvaraju u našem telu, možda ste pomislili da biste mogli da rešite svoj problem akni tako što ćete probati kontraceptivne pilule.

Ali, pazite!

Sa hormonima se ne bi trebalo igrati. U našem telu, hormoni su u delikatnoj ravnoteži i svaka promena može da dovede do potpunog disbalansa. Zato bi bilo kakvu hormonsku terapiju trebalo koristiti samo i isključivo uz preporuku lekara, dermatologa, endokrinologa ili ginekologa.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *