trudnica i zalazak sunta
Bezbedno sunčanje u trudnoći – kako da uživate u letu i ne brinete o UV zračenju
23. maj 2018.
Kantarion
Kantarionovo ulje – bezbedno za sunčanje ili recept za izgorelu kožu?
7. jun 2018.
trudnica i zalazak sunta
Bezbedno sunčanje u trudnoći – kako da uživate u letu i ne brinete o UV zračenju
23. maj 2018.
Kantarion
Kantarionovo ulje – bezbedno za sunčanje ili recept za izgorelu kožu?
7. jun 2018.

Problemi sa kožom zbog stresa nisu retki, a i odavno su prepoznati u stručnoj javnosti. Ako počnete da pretražujete naučne studije na ovu temu, videćete ogroman broj istraživanja koja potvrđuju vezu između psihosocijalnog stresa i zdravlja kože.

Stres utiče na zdravlje mnogih organa i često ga spominjemo kao jednog od glavnih uzroka oboljenja, pa ni naš najveći organ nije izuzetak. Na koži se efekti stresa ogledaju u vidu akni, crvenila, suvoće, ubrzanog starenja, nezdrave boje tena

Glavni krivac za ove efekte je kortizol, hormon inflamacije koji se u telu javlja kao odgovor na stresne situacije, ali prekomerno lučenje ima ozbiljne posledice.

čovek pod stresom

Stres obara imuni sistem

Opao mi je imunitet, pa me uhvatila prehlada…

Koliko ste puta čuli ovu rečenicu ili je sami izgovorili?

Već znamo da u stresnom periodu naš imuni sistem ne može da radi punim kapacitetom, a sada i studije potvrđuju da je u tim uslovima i naša koža podložnija infekcijama.

I ne samo to – koža se i sporije oporavlja od oštećenja. Na primer, ova studija je pokazala da studentima u periodu ispita oštećenja kože sporije zarastaju nego kada su na odmoru.

Stres dehidrira kožu

Kortizol pojačava gubitak vode iz tela, pa hroničan stres može da dovede do dehidratacije kože. Takođe, smanjena je proizvodnja hijaluronske kiseline, što dalje pogoršava suvoću i umoran izgled. Ako vam je koža prirodno suva ili patite od ekcema, stresne situacije mogu dodatno da pogoršaju problem.

U tom slučaju, važno je koži nadoknaditi vlažnost – naša preporuka je Atopik linija sa optimalnim odnosom sastojaka prirodnog vlažećeg faktora (uree, laktata i mlečne kiseline), kao i prirodnim uljima sa esencijalnim masnim kiselinama.

Hormon stresa stvara bore…

Kortizol razara kolagen čija je osnovna uloga da daje elastičnost i čvrstoću koži. Njegovim uništavanjem koža gubi svoj tonus, počinje da se bora i opušta. Sem toga, kada smo napeti to se očitava i na našem licu: namršteni smo, bore su nam nabrane a čelo napeto, što dodatno doprinosi stvaranju linija na koži.

…i akne

Pod uticajem istog tog kortizola, povećava se stvaranje sebuma, pa se pore lakše zapuše i stvaraju se akne, ili se postojeće još pogoršavaju.

Da stvar bude još komplikovanija, sve je više studija koje povezuju mikrobiom intestinalnog trakta – to jest, bakterije koje žive u našim crevima – sa brojnim oboljenjima, uključujući i stanja kože. Stres može da poremeti delikatan balans mikroorganizama koji žive u našim organima za varenje, što dalje znači da dolazi do prekomernog rasta određenih sojeva bakterija koji dovode do raznih komplikacija, pa i do akni.

nemiran san

Nemiran san se odražava i na koži

Ne morate biti u životno ugroženim situacijama da bi se stres odrazio na vaš san – dovoljne su razmirice u porodici, netolerantne kolege ili finansijski problemi, pa da se prevrćete po krevetu čitavu noć.

Jedna ili dve neprospavane noći se uglavnom mogu popraviti hranljivom maskom ili serumom, ali nesanica ili nekvalitetan san imaju trajnije posledice na našu kožu. Neke od najočiglednijih su podočnjaci, tamni krugovi oko očiju, siv i umoran ten.

San je vreme kada se koža oporavlja i najefikasnije prihvata serume i kremove koje na nju nanosimo, pa sve što ugrožava tih 8 sati mira, ima posledice na naš izled.

Besmisleno je pričati o tome da moramo da izbegavamo stres – svi to znamo, ali to najčešće nije moguće. Realnije je zato napraviti plan o tome kako upravljati stresom i umanjiti njegove posledice. A o tome ćemo u nekom od narednih tekstova.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *