nega kože
Kako se rešiti mitisera
14. maj 2018.
devojka pod stresom
Kako stres utiče na vašu kožu
30. maj 2018.
nega kože
Kako se rešiti mitisera
14. maj 2018.
devojka pod stresom
Kako stres utiče na vašu kožu
30. maj 2018.

Bezbedno sunčanje u trudnoći – kako da uživate u letu i ne brinete o UV zračenju

Kada smo u drugom stanju, i naša koža je – ćelije koje proizvode pigment melanin koji daje boju koži i kosi, prelaze u treću brzinu, a o posledicama smo skoro pričali – pege i fleke, trudnička maska, linea nigra… Ovaj efekat se još više pogoršava ako je koža izložena UV zracima, pa ako ‘zakačite’ letnje mesece dok ste trudni, važno je da pažljivo štitite kožu od sunca da biste izbegli ili makar umanjili ove komplikacije.

Ne brinite – danas vam dajemo praktične savete kako da u tome i uspete.

Prava formula kao moćan saveznik

Pre svega, zlatno pravilo je da ne izlazite iz kuće ako prethodno niste naneli proizvod sa SPF-om od minimum 30 na lice, usne, uši, vrat, ruke… Ukratko, sve delove tela koji su izloženi. Ovo važi bez obzira na doba godine, ali je naročito bitno tokom sunčanih dana.

Trudnica

Izaberite proizvod sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka, i sa SPF-om 30+. Važno je da koristite proizvode koji stvarno rade, odnosno one koji će vam pružiti onoliku zaštitu koliku navode na svojoj etiketi.

Ako imate problema sa masnom kožom ili aknama, koristite laganije formulacije sa manjim sadržajem ulja i sa nekomedogenim sastojcima. U tom smislu, losioni su bolji od kremova jer neće dodatno zapušiti pore.

Na kraju, proverite sastav. Za neke od uobičajenih sastojaka proizvoda za zaštitu od UV zračenja, stručnjaci smatraju da nisu baš najbezbedniji za primenu tokom trudnoće, pa je naša preporuka da ih za svaki slučaj izbegavate. Najozloglašeniji krivci su:

  • Oksibenzon, koji može da utiče na nivo hormona i potencijalno izazove alergijske reakcije; u spisku sastojaka ćete ga pronaći pod nazivom Benzophenone-3, a prema EU regulativi proizvodi koji sadrže oksibenzon moraju imati na nalepnici oznaku: Contains Benzophenone-3.
  • Retinil-palmitat, retinil-acetat, retinil-linoleat ili retinol – svi ovi nazivi označavaju isti sastojak, a derivati su vitamina A. Postoji bojazan od uticaja vitamina A na razvoj fetusa kada se prekomerno unosi ishranom ili suplementima, pa se savetuje oprez i u kozmetičkim preparatima.

Ove sastojke možete uspešno zameniti fizičkim filterima kao što su cink-oksid (ZnO) ili titanijum-dioksid (TiO2). Ovi filteri fizički odbijaju UV zrake, a s obzirom na njihovu neorgansku prirodu, rizik od alergijske reakcije i drugih neželjenih efekata je značajno manji.

Još jedan savet: odaberite proizvod koji se maže na kožu umesto onog koji se prska, tj. losion pre spreja. Pre svega, mazanjem ćete sigurno pokriti sve površine i nećete preskočiti delove koje biste sprejom možda zaobišli, a sem toga ne rizikujete da udahnete sitne čestice (ovo važi za sve proizvode koji se prskaju, naročito proizvode protiv komaraca, dezodoranse i dr).

SPF proizvod bi trebalo naneti par minuta pre nego što napustite kuću, a zatim ga obnavljati na svaka dva do tri sata ako je proizvod vodootporan (za one koji to nisu, sledi ponovno mazanje na svakih sat ili dva), zatim posle svakog znojenja, plivanja ili tuširanja.

Podsetite se dobrih navika

Setite se maminih pravila tokom leta – igra se prekida kada je sunce najjače. Isto važi i za nas odrasle, bili trudni ili ne, ali ako ste u drugom stanju ovu preporuku zaista ne bi trebalo ignorisati.

trudna žena

Izbegavajte boravak na suncu u periodu od 10h do 16h, kada je sunce u zenitu a UV zračenje najopasnije. Ako dan provodite u prirodi ili na plaži, budite u hladovini koliko god je to moguće.

Pravilna hidratacija

Dok ste u drugom stanju, svi će vam savetovati da pijete dovoljno tečnosti, naročito kada su temperature visoke. Dehidratacija može ozbiljno ugroziti vašu bebu, pa ne napuštajte kuću bez flašice vode od makar 0.5l. Ako vam smeta voda sobne temperature, investirajte u lagan ali kvalitetan termos koji će vam održavati napitak hladnim, a ako patite od mučnine, u vodu dodajte par listića svežeg đumbira.

Večita dilema – šta obući?

Modni trendovi na stranu, važno je da se tokom 30°C+ dana osećate prijatno i udobno, koliko god je to moguće.

Iako biste možda najradije uskočili u bikini i pohvalili se svetu svojim trbuščićem, to i nije najbolja ideja. Vaš stomak je naročito izložen suncu, pa između ostalog UV zraci mogu pogoršati izgled linea nigre, ali i izazvati opekotine na koži. Zato vam preporučujemo da za leto nabavite jednodelan kostim koji će vam zaštititi stomak od zračenja.

trudnica u moru

Ako ne planirate da plivate već samo da uživate na plaži, kupite par lepršavih tananih tunika u veselim bojama. Ovakve tunike je lako i sašiti, tako da ne moraju predstavljati udar na vaš budžet, a pružiće vam zaštitu iako vam u njima sigurno neće biti vruće. Lagani pamuk je najbolji pošto dozvoljava koži da diše, ali čak i tunike od poluprozirne mrežice će vam pružiti kakvu-takvu zaštitu.

Sem toga, obavezno nosite šešir sa širokim obodom i naočare sa oznakama CE i UV400, da biste zaštitili i oči od sunca (ali i sprečili nastanak bora).

Kozmetika za dvoje

Kada se nađete ispred svog kozmetičkog ormarića, imajte i ovo u vidu – nove studije su pokazale da beba preko krvotoka majke već u stomaku, a kasnije i kroz mleko, unese veliki broj sintetičkih hemikalija. Na to ne možemo mnogo da utičemo, ali možemo da budemo svesni njihovog postojanja svuda oko nas – u deterdžentima, izduvnim gasovima, industrijski prerađenoj hrani…

Sa druge strane, kozmetička regulativa redovno pooštrava restrikcije vezane za primenu sirovina prirodnog porekla u kozmetičkim proizvodima.

Razlog je to što biljni ekstrakti imaju složen sastav, brojne interakcije i varijacije u kvalitetu, i predstavljaju veliki izazov za nauku. Primera radi, neke od poslednjih izmena u vezi restrikcija u EU regulativi odnose se na ulje kikirikija i proteine pšenice zbog potencijalnih alergijskih reakcija. Međutim, današnji trendovi tvrde da je prirodno i bolje i bezbednije, što često nije slučaj.

Imajući sve ovo u vidu, stručnjaci danas trudnicama preporučuju da sa kozmetikom budu na oprezu i da za svaki slučaj prekinu sa primenom svih preparata koji nisu neophodni. U ovom slučaju – više nikako nije i bolje.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. […] Na ovom blogu smo pričali nadugačko i naširoko o tome koliko je važna zaštita od sunca. Pisali smo o minimalnom SPF-u koji bi trebalo da koristite, da li je bolji losion ili sprej, kako da se rešite fleka od sunca… Čak smo se dotakli i sunčanja u trudnoći. […]

  2. […] Detaljno smo obradili ovu temu ovde ako će vam značiti još saveta o bezbednom sunčanju u drugom stanju. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *