Zašto nastaju akne
Zašto nastaju akne?
9. maj 2016.
Suncanje i SPF
SPF 15, 30, 50… Šta se krije iza zaštitnog faktora?
3. jun 2016.
Zašto nastaju akne
Zašto nastaju akne?
9. maj 2016.
Suncanje i SPF
SPF 15, 30, 50… Šta se krije iza zaštitnog faktora?
3. jun 2016.

Da li vam je poznat osećaj suvoće, zatezanja i svraba? Iako mnogi od nas svoju kožu mogu okarakterisati kao suvu, 1-3% odraslih i do 20% dece pate od ekcema. Ekcem se prepoznaje po intenzivnom svrabu i crvenilu, koji mogu biti praćeni otokom, grubom kožom i krastama. U fazama pogoršanja, može doći i do stvaranja plikova ili vlažnih ranica. Najčešće se javlja na prevojima kože kao što su laktovi, iza kolena, na zglobovima ili vratu. Ovo oboljenje kože može značajno narušiti vaše samopouzdanje i kvalitet života – možda se osećate nesigurno tokom leta kada želite da nosite majice kratkih rukava ili šorceve, ili izbegavate odlaske na plažu ili bazen.

Nažalost, ekcem je još jedno od kožnih oboljenja koje se ne leči već kontroliše – i u tu svrhu dermatolozi preporučuju tri strategije koje zajedno mogu pružiti olakšanje i umanjenje simptoma:

 1. Nega kože sa konkretnim smernicama tokom tuširanja ili kupanja, nakon čega se nanosi krem ili losion
 2. Primena proizvoda koji smanjuju zapaljenje i onemogućavaju bakterijama da izazovu infekciju
 3. Mere predostrožnosti kako bi se izbeglo pogoršanje bolesti

Nega kože

Dugo tuširanje vrućom vodom ili sedenje u kadi može dovesti do prekomernog isušivanja kože, što će samo dalje pogoršati stanje. Tuširajte se mlakom vodom i ograničite vreme provedeno u kadi ili tuš kabini. Takođe, obratite pažnju na higijenska sredstva koja koristite – mnogi gelovi za tuširanje, kupke i sapuni na bazi sindeta (ili sintetičkih deterdženata) zapravo su poprilično agresivni prema koži, uklanjanju površinske masnoće (kojih je na koži sklonoj ekcemu već manje nego što je potrebno), što čini kožu ogoljenom i otvorenom za napad mikroba i drugih agresivnih faktora. Dakle, rešenje nije samo u nadoknađivanju izgubljenih masnoća, već i u sprečavanju nepotrebnog uklanjanja zaštitnih lipida. Zato je važno da odaberete proizvod koji sadrži nežno sredstvo za pranje namenjeno osetljivoj i suvoj koži. Nakon kupanja, osušite se mekim peškirom i to tapkajućim pokretima, bez trljanja koje može oštetiti kožu.

Odmah nakon tuširanja nanesite krem ili losion namenjen koži sklonoj ekcemima – ovi preparati najčešće sadrže sastojke koji obnavljaju prirodnu vlažnost kože (urea, mlečna kiselina i laktati), kao i ulja i emolijense koji nadoknađuju prirodnu masnoću kože. Proizvode za negu kože bi trebalo nanositi nekoliko puta dnevno – što vam je koža suvlja, to ćete češće nanositi krem ili losion. Prilikom odabira proizvoda, odlučite se za preparat bogat masnim sastojcima – ovakvi proizvodi se mogu naći i pod imenom emolijentni kremovi. Emolijentni kremovi se mogu naći u dva tipa – oni koji sadrže aktivne sastojke (npr. esencijalne masne kiseline ili ceramide) i oni čija je glavna uloga sprečavanje gubitka vode iz površinskih slojeva (često sadrže vazelin i druge masne supstance).

Nega koze sa ekcemom

Medicinski tretman

Ako sumnjate da je ekcem uzrok vašim tegobama sa kožom, važno je da se konsultujete sa dermatologom kako biste bili sigurni šta je u pitanju, kao i da biste dobili odgovarajuću terapiju. Vaš lekar vam može propisati topikalne ili oralne kortikosteroide, antibiotike, antihistaminike i druge lekove koji će umanjiti zapaljenje kože. U nekim slučajevima, i svetlosna terapija može biti od koristi. Naravno, terapija će biti prilagođena stanju vaše kože, pa je izuzetno važno da se pridržavate smernica koje vam lekar preporuči.

Prevencija

Nakon što simptomi uminu i uspete da dovedete svoj ekcem pod kontrolu, važno je da uspostavite režim koji će vam omogućiti da izbegavate potencijalne okidače koji mogu dovesti do ponovnog javaljanja simptoma. Faktori koji mogu dovesti do javljanja ekcema su individualni, ali postoje određene preporuke koje vas mogu usmeriti na pravi put – ono što je potrebno da vi učinite, jeste da pratite svoju kožu i odgonetnete šta je to što je čini osetljivom i što može izazvati pogoršanje. Evo najčešćih okidača ekcema:

 • Uska odeća, naročito od grubih materijala kao što je vuna. Nosite pamuk ili odeću sačinjenu od mekih materijala koji prijaju koži.
 • Nagle promene temperature.
 • Izloženost spoljašnjim faktorima kao što su vetar i hladnoća.
 • Suv vazduh, koji je česta pojava u zagrejanim prostorijama zimi ili u sobama sa klima uređajima tokom leta. Koristite ovlaživač vazduha kako biste smanjili isušivanje kože prilikom boravka u zatvorenim prostorijama.
 • Uklanjanje tepiha iz soba u kojima često boravite, redovno čišćenje filtera klima uređaja i često pranje posteljine, samo su neke od stvari koje mogu smanjiti količinu alergena u vašem domu. Ako imate ljubimca, zamolite člana porodice ili prijatelja da preuzme obavezu redovnog četkanja, a vi svakako perite ruke nakon maženja. Kod nekih ljudi primećena je i veza između alergije na hranu i pojave simptoma na koži.
 • Higijenska sredstva, kako za ličnu higijenu, tako i za čišćenje domaćinstva. Uvek nosite rukavice dok perete sudove ili čistite kuću.
 • Stanje oslabljenog imuniteta, na primer tokom prehlade ili virusne infekcije. Bakterijske ili virusne infekcije kože takođe mogu dovesti do pojave simptoma ekcema.
 • Prekomerno znojenje ili povećan nivo stresa.

Ako patite od ekcema, ne očajavajte. Postoje efikasni tretmani koji vam mogu pomoći da svoju kožu održavate zdravom i bez neprijatnih simptoma. Važno je pronaći tretman koji vam odgovara i početi sa primenom na prvi znak pogoršanja – što pre počnete, to će efektniji tretman biti.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

5 Comments

 1. […] stanjima, kao što su urea, mlečna kiselina ili laktati. Pisali smo detaljnije o ekcemu ovde i ovde, a ovde smo objasnili razliku između ekcema i […]

 2. […] puno masnih sastojaka koji štite kožu od prekomernog gubitka vode. Ako patite od suve kože ili ekcema, ovi proizvodi vam mogu itekako odgovarati. Ipak, obratite pažnju da ne sadrže parfemske sastojke […]

 3. […] tretmanom, skriningom i edukacijom o raznim oboljenjima kože, skalpa i noktiju, kao što su akne, ekcem, psorijaza, […]

 4. […] sredstvo (sprečava gubitak vode iz kože), za opekotine, iritaciju, suvu kožu, kožu sklonu ekcemima i atopijskom dermatitisu, osipe, ujede insekata, ožiljke, strije, itd. Možete ga koristiti u […]

 5. […] nezi kože sa ekcemom smo već detaljnije pisali ovde, a dali smo vam i koristan vodič kako da razlikujete ekcem od psorijaze. Ukratko, konsultujte […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *