7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
22. jul 2019.
Kako da prepoznate opasan mladež
Kako da prepoznate opasan mladež
2. avgust 2019.
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
7 aplikacija koje će promeniti vašu negu
22. jul 2019.
Kako da prepoznate opasan mladež
Kako da prepoznate opasan mladež
2. avgust 2019.

Kako da koristite kiseline a da ne oštetite kožu

U jednom od prošlih tekstova pisali smo detaljno o kiselinama – šta su, kako deluju, koje se najčešće koriste u kozmetici…Iako su kiseline definitivno jedan od najpopularnijih anti-age sastojaka, treba biti pažljiv u njihovoj primeni, baš zbog načina na koji deluju.

Pošto uklanjaju površinski sloj kože i ubrzavaju odbacivanje mrtvih ćelija, ‘ogoljena’ koža može biti osetljiva na spoljašnje uticaje, npr. UV zračenje, vetar, hladnoću, suv vazduh… Što dalje dovodi do iritacije. Zato pročitajte kako da dobijiete najbolje od kiselina, a da ih pritom bezbedno koristite.

Dermatološke ili kozmetičke kiseline?

Kiseline su iste, razlika je u tome kako ih koristimo.

Tačnije, razlika je u koncentraciji i pH vrednosti preparata. Da bi hidroksi kiseline delovale, moraju biti formulisane u preparate niske pH vrednosti, daleko niže nego što je pH naše kože. U hemijskim pilinzima koje primenjuju stručne osobe, kiseline su u vrlo visokoj koncentraciji, visoke kiselosti odnosno niske pH vrednosti. Zbog toga su ovi pilinzi znatno jači od kozmetike koju možete kupiti u parfimerijama ili apoteci. Ovakvi pilinzi daju brze rezultate jer su efikasniji, ali i lakše se njima može oštetiti koža ako se nestručno koriste.

Posle hemijskog pilnga sledi oporavak, što znači nema izlaženja na sunce, obavezan je visok SPF i koža se tretira samo nežnim preparatima za čišćenje i negu. Zato je naš savet da se ovim tretmanima podvrgavate u kasnu jesen ili zimi, kada smo manje izloženi suncu.

Kiseline ćete naći i u kozmetici, ali je tada njihova koncentracija daleko niža nego kada ih primenjuju dermatolozi. Ipak, i za kozmetičke preparate potrebne su neke…

mere predostrožnosti

Sa kiselinama počnite polako, umereno, od niskih koncentracija pa postepeno povećavajte ako je potrebno. Uvek testirajte preparat iza ušiju ili na unutrašnjoj strani podlaktice, pa ako nema reakcije možete početi sa upotrebom par puta nedeljno, i to uveče, nakon čišćenja lica. Ako ni nakon 3-4 nedelje nema reakcije, možete ih koristiti svako drugo veče, a onda uz adaptaciju i konsultaciju sa vašim dermatologom, i svakodnevno. Međutim, ako primetite da vam je koža crvena, iritirana, da vas svrbi ili dobijete osip, prestanite sa primenom. I naravno, izbegavajte da ih nanosite na usne i predeo oko očiju.

Nemojte kombinovati više proizvoda sa kiselinama, jer možete izazvati iritaciju. Opredelite se za jedan, ali vredan.

Kada birate preparat, imajte u vidu da formulacija utiče na efikasnost. Tako će kremovi i losioni biti efikasniji od vodenih rastvora tipa tonera ili sredstava za pranje kože (osim ako sadrže etanol ili glikol koji povećavaju prodiranje kiselina).

Na kraju, dok koristite kiseline ne zaboravite da dobro ‘nahranite’ kožu hidrantnim i umirujućim sastojcima, kao što su aloe vera, pantenol, dragocena ulja, antioksidansi, i sl; ali i da je zaštitite SPFom, tokom cele godine.


Istaknuta fotografija: silviarita sa Pixabay

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

3 Comments

  1. […] Kiseline su među najpopularnijim anti-age sastojcima, pa često čujemo pitanja vezana za njihovu upotrebu. […]

  2. […] piling je dovoljno raditi jednom do dva puta nedeljno, ali razmislite i o korišćenju kiselina. Pisali smo detaljnije o njima, ali poenta je da pravilnim (i bezbednim) korišćenjem možete videti izvanredne […]

  3. […] a onda umijte lice nežnom umivalicom. Masnom tipu kože naročito odgovaraju preparati na bazi kiselina, na primer glikolne ili salicilne, koje će ukloniti mrtve ćelije i višak […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *