susenje kose

U čemu je razlika između peruti i suvog skalpa?

Ako primetite bele ljuspice po vašem tamnom džemperu, verovatno ćete prvo posumnjati na perut. Međutim, krivac može biti još jedno stanje koje je često teško razlikovati, a to je suv skalp. U nastavku pročitajte kako da odredite da li je vaš skalp suv ili imate perut, ali i kako da negujete svoju kosu.

Šta je perut?

O peruti smo već detaljno pisali ovde, ali da se podsetimo - do peruti dolazi kada skalp proizvodi previše sebuma, površinske masnoće koja ima zaštitnu ulogu. Međutim, prekomeran sebum izaziva nakupljanje i otpadanje mrtvih ćelija kože.

Perut ćete prepoznati po krupnijim, belim ili žućkastim ljuspicama koje su masne na dodir. Koža ispod ljuspica je crvenkasta i masna, i perut je često praćena svrabom.

Kako izgleda suv skalp?

I kod suvog skalpa ljuspice opadaju sa kože - samo što su u tom slučaju one manje i suve na dodir. Ogoljena koža je suva, a i drugi delovi tela mogu patiti od manjka hidratacije, naročito kolena, laktovi, pete, itd. Suv skalp takođe može biti praćen svrabom.

Suva koža može biti deo kompleksnijeg oboljenja kao što su ekcem ili psorijaza, ali može biti izazvana i drugim, spoljnim faktorima. To su na primer:

- suv vazduh, naročito tokom hladnih meseci kada se prostorije greju;

- hladan vazduh i vetar, pogotovo ako idete na zimovanje;

- kontaktni dermatitis - ovo je reakcija na određene proizvode (šampone, gelove ili pene za kosu, lak, itd.).

devojka pipa kosu

Prevencija i tretman

Ako vam ove smernice nisu dovoljne da odredite stanje svog skalpa, najbolje je da posetite dermatologa koji će vam postaviti tačnu dijagnozu.

Kada ustanovite šta je tačan uzrok ljuspica na skalpu, najpre razmislite o rutini koju trenutno praktikujete. Često pranje jakim šamponima i vrelom vodom isušuje kožu i pogoršava problem. Zato je prvi korak da počnete da kosu (i telo) perete mlakom, a ne vrelom vodom, i koristite nežnije preparate koji neće prekomerno isušiti skalp.

Za vas imamo dve preporuke - za suvu kožu, pogotovo ako patite od ekcema, formulisali smo Atopik liniju za nežno čišćenje i hidrirajuću negu. Za perut, probajte naš Ichtyol šampon + regenerator koji ne isušuje skalp, a čiji aktivni sastojci tretiraju i preveniraju perut.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

Ekcem

Kako negovati kožu sklonu ekcemima

Iako mnogi od nas svoju kožu mogu okarakterisati kao suvu, 1-3% odraslih i do 20% dece pate od ekcema. Nažalost, ekcem je još jedno od kožnih oboljenja koje se ne leči već kontroliše

ichtyol-problematicna koža

Problematična koža: Ichtyol

Ihtiol deluje na mikrobiološke uzročnike nastanka akni i peruti i smanjuje pojačano lučenje sebuma. Takođe, umiruje iritaciju, crvenilo i svrab.

Kako nastaje perut

Kako nastaje perut?

Ako ste ikada prošli prstima kroz kosu i završili sa belim pahuljicama po odeći, onda vam je verovatno jasno koliko perut može biti neprijatna.

Објављено у Blog и означено , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *