Da li treba da se umivam posle micelarne vode
Umivanje posle micelarne vode: da li je neophodno?
13. april 2021.
Kako da sanirate opekotine od sunca
Kako da sanirate opekotine od sunca
8. jul 2021.
Da li treba da se umivam posle micelarne vode
Umivanje posle micelarne vode: da li je neophodno?
13. april 2021.
Kako da sanirate opekotine od sunca
Kako da sanirate opekotine od sunca
8. jul 2021.

“Devojka iz apoteke mi je rekla da ne bi trebalo da koristim voćne kiseline* leti, valjda jer ostaju flekice po koži zbog sunca?”

Kiseline su među najpopularnijim anti-age sastojcima, pa često čujemo pitanja vezana za njihovu upotrebu.

Deluju tako što uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, osvežavaju ten i uklanjaju sitne nepravilnosti. Zato se koriste i za kožu sklonu aknama, ali su svoju popularnost dostigle kao borci protiv starenja kože.

Da odmah razgraničimo jednu važnu stvar:

Postoji velika razlika između kiselina koje možete da koristite kod kuće, i kiselina koje koristi stručno lice.

Ta razlika je prevashodno u koncentraciji.

Da bi se brzo postigli vidljivi efekti, kiseline moraju biti u visokoj koncentraciji, sa veoma niskom pH vrednošću. Ali to povećava i rizik od iritacije.

Zato je neophodno, i to ću naglasiti, neophodno da hemijske pilinge kiselinama obavljaju stručna lica i da se pridržavate saveta za bezbednu primenu (već smo pisali o tome ovde).

Ako pretpostavimo da pravilno koristite kiseline, u bezbednoj koncentraciji, onda stižemo do pitanja sa početka priče…

Da li kiseline smeju da se koriste tokom leta?

Ukratko: DA, ali samo ako ispunite više uslova.

Idemo redom.

 1. Kiseline koristite u niskim koncentracijama.

  Dakle, ovde govorimo o proizvodima koje koristite sami, kod kuće. Posle hemijskog pilinga koji je uradio vaš dermatolog ili kozmetičar adekvatne stručne spreme, ne smete izlaziti na sunce. Zato ne preporučujemo ove tretmane leti, jer je to veoma teško izvesti.
 1. Kiseline nanosite uveče, pred spavanje.

  Dva su razloga za to – prvo, izbegavate boravak na suncu odmah nakon nanošenja preparata. Drugo, noć je idealno vreme za koncentrovane tretmane kao što su serumi. Noću se koža aktivnije regeneriše, nije izložena agensima zagađenja okoline, UV zračenju, ne nosite šminku, i td.
 1. Uvek koristite SPF od najmanje 20, a još bolje 50.

  Ako koristite kiseline kao deo večernje rutine, onda ujutru obavezno nanesite SPF kao deo jutarnje nege. Naša preporuka je 4u1 proizvod kojim dobijate zaštitu od zagađivača okoline, blago toniranje, dobru hidrataciju i SPF 50, a to je DD Cream SPF 50 High Daily Defense.

DD Cream High Daily Defense

DD Cream SPF 50 je tonirani hidrantni dnevni krem. Štiti kožu od kompletnog spektra zračenja (UVA/UVB, IR, VIS) i plave svetlosti koja potiče sa ekrana, urbanog zagađenja i slobodnih radikala.

Preporučujemo ga za izuzetno osetljivu kožu sklonu crvenilu i/ili hiperpigmentacijama, nakon intenzivnih kozmetičkih tretmana i dermatoloških procedura (kao što su hemijski piling ili laseri), kao prevenciju neželjenih efekata fotosenzitivnih lekova na koži i tokom perioda jakog sunčevog zračenja.

DD Cream SPF 50 je deo naše Dermocosmetics kolekcije i možete ga poručiti preko naše web-prodavnice (ne zaboravite da je za porudžbine veće od 2000rsd poštarina besplatna).


 1. Uvek testirate proizvod pre korišćenja.

  Ovo je zlatno pravilo za sve kozmetičke proizvode, a pogotovo za kiseline. Uvek ih prvo testirajte na unutrašnjoj strani podlaktice ili, još bolje, iza ušiju, i pratite reakciju kože. Ako se javi crvenilo, svrab ili osip, ni ne pokušavajte da koristite proizvod na licu. Takođe, pratite kako se koža ponaša dok koristite kiseline. Ako primetite bilo koji od ova tri simptoma, odmah prestanite sa primenom.
 1. Ne kombinujete proizvode.

Nemojte koristiti više proizvoda koji sadrže kiseline odjednom. Više nije ujedno i bolje. Umesto snažnijeg efekta, samo ćete povećati mogućnost iritacije. Izaberite jedan proizvod i pratite učinak. Ako niste zadovoljni rezultatom, promenite ga. Ali ne zaboravite da se ponovo vraćate na korak 4.

* Iako ćete često čuti termin “voćne kiseline”, u anti-age preparatima se nalaze i druge kiseline, tipa mlečne i salicilne, koje nisu voćne. Zato je tačniji termin “kiseline” u koje spadaju alfa-hidroksi, beta-hidroksi i polihidroksi kiseline – detaljnije o svima njima pisali smo već ovde.

Noah Buscher / Unsplash

Šta može da se desi ako koristite kiseline leti?

Ako se oglušite o ove savete i preterate u svojoj želji da podmladite kožu, to vam se može obiti o glavu.

Rekoh na početku ove priče kako kiseline uklanjaju mrtve ćelije kože sa površine.

To im je mehanizam dejstva.

Međutim, ono što ostaje su žive i osetljive ćelije epidermisa, odnosno površinskog sloja kože.

One su bile zaštićene od spoljašnjih uticaja tim mrtvim ćelijama, a mi smo ih kiselinama ‘ogolili’.

Tako ogoljena koža izgleda svežije, zategnutije, ravnomernog tena, ali je osetljivija na sve spoljašnje uticaje, pa i na UV zračenje, koje je leti još jače nego inače. Zato je i veća šansa da UV zraci oštete ćelije kože.

Kao posledica, brže se stvaraju bore, nastaju fleke od sunca, koža lakše izgori, i td.

Zato je najbolje koristiti kiseline tokom jeseni i zime, a ako ipak ne možete da im odolite u letnjem periodu, onda se obavezno pridržavajte ovih 5 pravila.

I konsultujte svog dermatologa ili kozmetičara adekvatne stručne spreme. Oni najbolje poznaju vašu kožu i reći će vam šta možete da očekujete.


Istaknuta fotografija: Shari SirotnakUnsplash

Kristina D.
Kristina D.
Ja sam farmaceut sa specijalizacijom u kozmetologiji. Volim da pišem o nezi kože, kose i noktiju iz mog ugla, kao stručnjak, ali i kao žena.

1 Comment

 1. […] Piling će biti izuzetno koristan i nakon što akne nestanu, da uklonite fleke i ublažite ožiljke. U tu svrhu od koristi mogu biti i voćne kiseline (pisali smo o njima detaljnije ovde). […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *