devojka pod stresom

Kako stres utiče na vašu kožu

Problemi sa kožom zbog stresa nisu retki, a i odavno su prepoznati u stručnoj javnosti. Ako počnete da pretražujete naučne studije na ovu temu, videćete ogroman broj istraživanja koja potvrđuju vezu između psihosocijalnog stresa i zdravlja kože.

Stres utiče na zdravlje mnogih organa i često ga spominjemo kao jednog od glavnih uzroka oboljenja, pa ni naš najveći organ nije izuzetak. Na koži se efekti stresa ogledaju u vidu akni, crvenila, suvoće, ubrzanog starenja, nezdrave boje tena...

Glavni krivac za ove efekte je kortizol, hormon inflamacije koji se u telu javlja kao odgovor na stresne situacije, ali prekomerno lučenje ima ozbiljne posledice.

čovek pod stresom

Stres obara imuni sistem

Opao mi je imunitet, pa me uhvatila prehlada...

Koliko ste puta čuli ovu rečenicu ili je sami izgovorili?

Već znamo da u stresnom periodu naš imuni sistem ne može da radi punim kapacitetom, a sada i studije potvrđuju da je u tim uslovima i naša koža podložnija infekcijama.

I ne samo to - koža se i sporije oporavlja od oštećenja. Na primer, ova studija je pokazala da studentima u periodu ispita oštećenja kože sporije zarastaju nego kada su na odmoru.

Stres dehidrira kožu

Kortizol pojačava gubitak vode iz tela, pa hroničan stres može da dovede do dehidratacije kože. Takođe, smanjena je proizvodnja hijaluronske kiseline, što dalje pogoršava suvoću i umoran izgled. Ako vam je koža prirodno suva ili patite od ekcema, stresne situacije mogu dodatno da pogoršaju problem.

U tom slučaju, važno je koži nadoknaditi vlažnost - naša preporuka je Atopik linija sa optimalnim odnosom sastojaka prirodnog vlažećeg faktora (uree, laktata i mlečne kiseline), kao i prirodnim uljima sa esencijalnim masnim kiselinama. Više detalja o Atopik proizvodima.

Hormon stresa stvara bore...

Kortizol razara kolagen čija je osnovna uloga da daje elastičnost i čvrstoću koži. Njegovim uništavanjem koža gubi svoj tonus, počinje da se bora i opušta. Sem toga, kada smo napeti to se očitava i na našem licu: namršteni smo, bore su nam nabrane a čelo napeto, što dodatno doprinosi stvaranju linija na koži.

...i akne

Pod uticajem istog tog kortizola, povećava se stvaranje sebuma, pa se pore lakše zapuše i stvaraju se akne, ili se postojeće još pogoršavaju.

Da stvar bude još komplikovanija, sve je više studija koje povezuju mikrobiom intestinalnog trakta - to jest, bakterije koje žive u našim crevima - sa brojnim oboljenjima, uključujući i stanja kože. Stres može da poremeti delikatan balans mikroorganizama koji žive u našim organima za varenje, što dalje znači da dolazi do prekomernog rasta određenih sojeva bakterija koji dovode do raznih komplikacija, pa i do akni.

nemiran san

Nemiran san se odražava i na koži

Ne morate biti u životno ugroženim situacijama da bi se stres odrazio na vaš san - dovoljne su razmirice u porodici, netolerantne kolege ili finansijski problemi, pa da se prevrćete po krevetu čitavu noć.

Jedna ili dve neprospavane noći se uglavnom mogu popraviti hranljivom maskom ili serumom, ali nesanica ili nekvalitetan san imaju trajnije posledice na našu kožu. Neke od najočiglednijih su podočnjaci, tamni krugovi oko očiju, siv i umoran ten.

San je vreme kada se koža oporavlja i najefikasnije prihvata serume i kremove koje na nju nanosimo, pa sve što ugrožava tih 8 sati mira, ima posledice na naš izled.

Besmisleno je pričati o tome da moramo da izbegavamo stres - svi to znamo, ali to najčešće nije moguće. Realnije je zato napraviti plan o tome kako upravljati stresom i umanjiti njegove posledice. A o tome ćemo u nekom od narednih tekstova.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

Nega kože iz prirode: pantenol

Pantenol se smatra čudesnim sastojkom pošto ga ima na etiketama većine proizvoda koje trenutno imate u kozmetičkom ormariću.

Devojka turpija nokte

Šta vaša nega govori o vama?

Male navike koje usvajamo govore mnogo više o nama nego što mislimo. Ovog puta analiziramo šta vaš režim nege govori o vama.

Nega suve kože

Nega suve kože

Suva koža zahteva svakodnevnu adekvatnu negu, bez obzira da li je u pitanju samo kozmetički problem ili se javlja kao prateći simptom nekih oboljenja.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , , , .

2 Коментара

  1. Повратни пинг: Stres se vidi i na koži - evo kako da joj pomognete u odbrani - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Zašto se ovoliko znojim?! 5 razloga za fleke ispod pazuha - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *