Atopična koža (ekcem): šta je i kako je negovati
Atopična koža (ekcem): šta je i kako je negovati
11. januar 2021.
Nega kože iz prirode: vitamin E
Nega kože iz prirode: vitamin E
15. februar 2021.
Atopična koža (ekcem): šta je i kako je negovati
Atopična koža (ekcem): šta je i kako je negovati
11. januar 2021.
Nega kože iz prirode: vitamin E
Nega kože iz prirode: vitamin E
15. februar 2021.

Rat dobrih i loših bakterija: na čijoj su strani probiotici?

Ovih dana probiotici su svuda – u jogurtu, suplementima, raznim napicima, kao i u našoj Atopik liniji. Da li je tolika popularnost probiotika opravdana? O tome diskutujemo u nastavku teksta.

Zašto bakterije mogu biti ‘dobre’ ili ‘loše’?

Verovatno znate da su bakterije sastavni deo života. Ne samo što nas okružuju, već i živimo sa njima. Svi mi u telu imamo više bakterija nego sopstvenih ćelija.

Jasno je da je za takav suživot neophodna sloga. Ali bakterije u našem telu su više od ‘cimera’. Neke od njih sintetišu neophodne vitamine (kao na primer Escherichia coli i vitamin K). Druge potpomažu varenje. Treće sprečavaju ulaz patogena. Dakle, ne možemo bez njih.

Ali svaki novčić ima dve strane, pa tako i bakterija ima i ovakvih, i onakvih. One loše, su zapravo bakterije koje u telu izazivaju infekcije i zapaljenje, a onda i oštećenje tkiva.

Šta kada dobre bakterije pređu na lošu stranu

Nisu ni dobre bakterije uvek dobre.

Ako se poslužimo primerom iz prvog dela teksta, E. coli vam najverovatnije nije poznata kao neophodan proizvođač vitamina u digestivnom traktu. Verovatno je pre poznajete kao uzročnika urinarnih infekcija.

Kako to?

E. coli živi u našim crevima, pa deo bakterija izbacimo kroz debelo crevo. Ako se zbog loše higijene ili oslabljenog imuniteta desi da deo tih bakterija završi u mokraćnom kanalu, eto nama infekcije.

Ravnoteža je sve

Photo by 青 晨 on Unsplash

Ravnoteža je sve

Ključ je u delikatnom balansu koji je naše telo ostvarilo sa milionima mikroba koji u njemu žive. Čim se taj balans poremeti, a hiljadu je razloga koji mogu to izazvati (stres, ishrana, bolesti…), ‘loši momci’ stupaju na scenu i dolazi do infekcije.

Zato je u očuvanju zdravlja prioritet održati dobre bakterije u dobrom stanju. To se postiže na dva načina:

  1. probioticima,
  2. prebioticima.

Probiotici su žive dobre bakterije koje unosimo i njima pokušavamo da nadomestimo gubitak sopstvenih.

Prebiotici su hrana dobrim bakterijama, njome stimulišemo njihov rast i razvoj.

Slična je upotreba i u kozmetici, kao na primer u Atopik emolijentnom kremu i u Atopik kremu sa 5% uree koji su obogaćeni savremenim probiotikom na bazi Laktobacilusa. Probiotici iz ovih krema uspostavljaju ravnotežu mikrobiote kože, jačaju njenu vlastitu sposobnost odbrane od spoljnih agenasa, tj. pomažu njenim dobrim bakterijama koje tu i inače žive i održavaju kožu zdravom.

Kako da pomognete svojim dobrim bakterijama

Najpre, nemojte im odmagati. Izbalansirana ishrana, kontrola stresa, aktivan život… Sve su to faktori koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Uz to, preventivno unosite probiotike kad god za to imate priliku – pre svega kroz ishranu i negu.


Zahvaljujemo na istaknutoj fotografiji: Elena Mozhvilo na Unsplash.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *