Koreanke
Zašto svi lude za koreanskim tajnama porcelanskog tena
19. oktobar 2018.
Ulja za suvu kozu
5 najboljih ulja za suvu kožu
6. novembar 2018.
Koreanke
Zašto svi lude za koreanskim tajnama porcelanskog tena
19. oktobar 2018.
Ulja za suvu kozu
5 najboljih ulja za suvu kožu
6. novembar 2018.

Minimalizam u nezi kože: da li možemo da preteramo sa negom?

U prošlom tekstu bavili smo se složenom rutinom u 10 i više koraka koju praktikuju Koreanke kako bi postigle i održale svoj savršeni porcelanski ten. Međutim, na drugom kraju spektra pojavio se suprotan trend u nezi kože – minimalizam, jednostavnost i rutina u što manje koraka.

Lako je razumeti zašto se mnoge od nas odlučuju za ovaj pristup – čim malo dublje uronite u svet nege kože, rizikujete da se pretvorite u kolekcionara. Možda ste pročitale najnoviju recenziju, čule preporuku dermatologa u medijima ili vam je drugarica spomenula novi proizvod koji koristi. Šta god bio razlog, vrlo je verovatno da ste u proteklih mesec dana barem jedanput u parfimeriji odabrale neki novi proizvod, “da probate” (priznajemo – i mi u CrystalDerma timu bijemo bitku sa istim izazovima).

Rezultat je kozmetički ormarić prepun proizvoda od kojih ste neke verovatno i zaboravili, komplikovana dnevna rutina, provođenje sve više vremena u kupatilu…. Nažalost, posledice se nekada mogu videti i na našoj koži.

Više nije uvek i bolje

Sastav

INCI sastav jednog kozmetičkog proizvoda – 15+ sastojaka, ne računajući vodu.

Kompleksna rutina znači i gomilanje brojnih preparata na koži, što može dovesti do pojave crvenila i osetljivosti, a u nekim slučajevima i do kontaktnog dermatitisa.

Da bismo vam ovo ilustrovali, pogledajte nalepnice na proizvodima koje koristite svakodnevno. Koliko sastojaka svaki od njih sadrži? Kada se svi ti sastojci nađu na vašoj koži svakog jutra i večeri, rizik od iritacije itekako raste.

Poseban problem se javlja kada se kombinuju sastojci koji ne bi smeli da se nađu jedni pored drugihveć smo pisali o ovim neželjenim kombinacijama, podsetite se kako da ih izbegnete. Da ne pominjemo to što aktivni sastojci ne mogu da ostvare svoj pun efekat, što znači da trošite novac na preparate koji vam ne pružaju svoj maksimum.

Takođe, kada koristite puno proizvoda u svojoj rutini, lako je pomešati redosled – ako na primer, nanosite preparate na bazi vode nakon kremova ili ulja, to je kao da ih niste ni naneli, pošto neće ni dobiti priliku da se probiju do kože. Pročitajte naš tekst koji vam daje detaljne smernice kojim redosledom da nanosite proizvode za negu kože.

Ipak, nakon svega rečenog, jedan korak u nezi Koreanki primećujemo kao problematičan. To je svakodnevna eksfolijacija. Ma koliko blag bio, piling koji se prečesto koristi ukloniće zaštitni sloj kože sa površine i ostaviti je izloženom spoljnim uticajima, bakterijama, isušivanju… Piling i lica i tela ne bi trebalo raditi češće od par puta nedeljno.

Probajte ‘dijetu za kožu’

Dijeta

Ideja ‘dijete’ jeste da se rešimo svih proizvoda koji opterećuju našu kožu umesto da joj pomažu. Oko mesec dana rutina se svodi na apsolutni minimum, i tada procenjujemo stanje kože.

Ovaj pristup neće samo pomoći da se koža oslobodi iritacije, već će ukazati i na to koji su nam preparati zaista potrebni – možda je to tretman akni, hidratišući serum ili neko regenerativno ulje. Princip je sledeći – rutina se sastoji od samo tri koraka:

  1. Čišćenje
  2. Hidratacija kremom ili losionom
  3. SPF

Nijedan od tri proizvoda koje odaberete ne bi trebalo da sadrži agresivne sastojke, ali bi sva tri preparata trebalo da budu veoma efikasna i kvalitetna.

Da li je ovaj pristup za vas?

Ako već imate komplikovanu rutinu i niste zadovoljni rezultatima – nemate šta da izgubite. Isprobajte ovaj jednostavan pristup narednih mesec dana, a zatim pažljivo odaberite proizvode koje ćete vratiti u svoj svakodnevni režim, i uvodite ih jedan po jedan. Tako ćete primetiti da li vam određeni proizvod prija ili ne, i da li zaista ima efekta na vašu kožu. A možda saznate da su ova tri koraka sasvim dovoljna i da vaša koža izgleda bolje nego ikada.

Sa druge strane, ako vam 15 do 20 minuta dva puta dnevno izgleda kao nemoguć zadatak, ili jednostavno nemate strpljenja da provodite toliko vremena ispred ogledala, jednostavna rutina u samo par koraka je za vas. Lep i zdrav ten se gradi godinama, rutinom koja se ponavlja iz dana u dan, pa je važno da za sebe osmislite režim koji će koži pružiti ono što joj je potrebno, a kog ćete vi realno moći da se pridržavate.

Na kraju, ništa vas ne sprečava da par puta nedeljno posvetite svojoj koži malo više vremena i pružite joj kompleksan tretman, počevši sa dubinskim čišćenjem, zatim pilingom, intenzivnim tretmanom, masažom i hidratacijom (kompletan spa tretman možete prirediti i u sopstvenoj kući). Naravno, sve to treba da bude propraćeno apsolutnim opuštanjem i uživanjem. Možda ćemo tako i više ceniti trenutke hedonizma koje posvetimo sebi.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] preterivati sa brojem proizvoda koje koristite – kozmetički minimalizam može da bude pravi izbor za vas, kada nađete proizvode koji vam odgovaraju. Takođe, ne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *