Nega kože iz prirode: vitamin E
Nega kože iz prirode: vitamin E
15. februar 2021.
Da li treba da se umivam posle micelarne vode
Umivanje posle micelarne vode: da li je neophodno?
13. april 2021.
Nega kože iz prirode: vitamin E
Nega kože iz prirode: vitamin E
15. februar 2021.
Da li treba da se umivam posle micelarne vode
Umivanje posle micelarne vode: da li je neophodno?
13. april 2021.

Losion, krema, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži

Kada kažem pomada, uvek pomislim na moju baku i na metalnu kutijicu na njenom noćnom stočiću. Ta blago žućkasta pomada čudnog mirisa koji i dan danas pamtim, služila je za sve. Od nege lica, preko zaštite bebine guze od ojeda, do lečenja opekotina i ogrebanih kolena kada smo bili mali.

Baka sa kucom

Fotografija: Annie Spratt sa Unsplash-a

Sa pomadom sam se ponovo susrela na fakultetu, kada smo počeli da pravimo razne farmaceutske preparate. Tada smo morali da naučimo ne samo da ih razlikujemo, već i kako da ih napravimo.

Pre par nedelja me je pitanje jedne čitateljke podsetilo da ovo nije opšte znanje. Mnogi među vama verovatno ne znaju razliku između pomade i kreme, između seruma i losiona. Zato dođoh na ideju da to ovde pojasnimo.

Tonik

Uglavnom vodeni rastvor, bez ulja i masnoća. Često sadrži alkohol. Koristi se da izbalansira pH vrednost kože, hidrira je ili umiri. Uvek se nanosi pre seruma, losiona ili kreme.

Gel

Osnovni sastojak je voda, a njoj je dodato gelirajuće sredstvo zbog kog gel dobija svoju gustinu. Namenjeni su masnoj ili problematičnoj koži pošto su vrlo lagani i hidriraju bez zapušivanja pora.

Losion

Losion je po gustini između tonika i krema. Stručno govoreći, ovo je emulzija ulje u vodi. Lagane je teksture, pa obično prija masnijoj koži.

Dnevna krema 

Najčešće je emulzija tipa ulje u vodi (mada može biti i voda u ulju). Gustina zavisi od toga koliko ulja, odnosno koliko vode sadrži. Od toga će zavisiti i osećaj na koži.

Koristi se pre svega kao hidrantna krema za dnevnu negu. Izrazito vlaži kožu. Prijatna je za nanošenje jer se lako razmazuje i koža je brzo upija, pa ne ostavlja mastan trag.

Noćna krema

Bogatije je teksture od dnevne varijante i sadrži više ulja. Po tipu emulzije je uglavnom voda u ulju. Obično se koristi za suvu i zrelu kožu kojoj je potreban oporavak.

Pomada

Bezvodna formulacija – sadrži samo masti, ne i vodu. Idealna je za negu izuzetno suve kože, na primer peta, kolena, laktova, i td.

Serum

Tečni proizvodi gušći od tonika, ali manjeg viskoziteta od krema. Prema tipu mogu biti:

  • gelovi
  • emulzije
  • uljani rastvori.

Lagane su teksture i koža ih brzo upija. Koriste se kao dodatak kremama i losionima, ili kao alternativa. Sadrže aktivne sastojke u visokim koncentracijama, pa se koriste za ciljano delovanje na probleme kao što su bore, suva koža, fleke od sunca, i td.


Tip proizvoda uvek birajte prema vašem tipu kože, njenim potrebama i efektu koji želite da dobijete.

Za masnu kožu birajte lagane, vodene formulacije.

Za suvu obrnuto – masnije, okluzivnije formulacije.

I uvek nanosite proizvode od lakšeg (vodenijeg) ka težem (masnijem), da bi koža imala priliku da ih upije (tekst na tu temu pronaći ćete ovde).

Kristina D.
Kristina D.
Ja sam farmaceut sa specijalizacijom u kozmetologiji. Volim da pišem o nezi kože, kose i noktiju iz mog ugla, kao stručnjak, ali i kao žena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *