Žena kuca na laptopu
Upoznajte Kristinu, našeg novog autora na blogu
11. avgust 2020.
8 neophodnih preparata za zdravu i lepu kožu lica
Kristina piše: Mojih 8 neophodnih preparata za zdravu i lepu kožu lica
3. septembar 2020.
Žena kuca na laptopu
Upoznajte Kristinu, našeg novog autora na blogu
11. avgust 2020.
8 neophodnih preparata za zdravu i lepu kožu lica
Kristina piše: Mojih 8 neophodnih preparata za zdravu i lepu kožu lica
3. septembar 2020.

Kristina piše: Evo kako sam se rešila uraslih dlaka

Pre par dana sedela sam sa nekoliko bliskih prijatelja u svom dvorištu, u debeloj hladovini suncobrana i sa neizbežnom čašom nes-kafe sa par kockica leda. Jedan od drugara nagnuo se preko svoje stolice, pogledao moje još uvek nepocrnele butine i vrlo indiskretno primetio:

Kakvo si ti žensko kad imaš dlake?!

Zagledala sam se u mesto na koje je pokazivao prstom, a na kom se, uz malo zagledanja, moglo videti par tankih i relativno svetlih dlačica. Verovatno ne moram ni da napomenem da su moji drugari sedeli u šorcevima, bez majica, ali sa bogatim tepisima koji su se širili preko grudi, leđa i ruku. Elem, osetila sam se uvređeno. Odakle mu pravo da kritikuje moje dlačice kad on sam izgleda kao vukodlak na pola depilacije?!

Brijač

Naravno, borac za ženska prava u meni nije smeo da mu ostane dužan. Počela sam da mojim neukim drugarima objašnjavam sve lepote i teškoće koje biti žensko sa sobom nosi. Menstruacija, grčevi, šminka, frizura, manikir, pedikir… I naravno, uklanjanje dlaka.

Večita borba, bez izgleda na pobedu. Šta god radile, koliko god se trudile, one se uvek vraćaju.

Pritom, uvek plaćamo ceh. Ako se odlučimo za najtrajniju opciju, laser, to će nas udariti po novčaniku. Ako čekamo depilaciju – samo najhrabrije među nama će se usuditi na sređivanje prepona. A ako se dohvatimo brijača, pre ili kasnije, čeka nas susret sa uraslim dlakama.

S obzirom da je put do promene očekivanja i društvenih normi dug i trnovit, jedino što nam u međuvremenu preostaje, jeste da ignorišemo zajedljive opaske i ponosno nosimo svoje malje; ili da se malo pozabavimo fenomenom uraslih dlaka i zauvek im stanemo na put.

Zašto dlake urastaju posle brijanja?

Kada brijač skine površinski deo dlake, neretko strada i folikul, odnosno koren, koji biva iritiran i razjaren. U svrhu odbrane aktivira se zapaljenski proces, a rezultat su crvenilo, otok, svrab, pa i gnoj. U nekim slučajevima može da se razvije i hiperpigmentacija.

Neke dlake su sklonije urastanju od drugih, pa ako imate gustu kovrdžavu kosu i slične dlake po ostatku tela, ceh ćete plaćati češće nego neko sa tankim i svetlim dlakama.

Ja imam tu sreću da su mi dlake svetle i tanke, i lako je rešiti ih se (sem ako se odlučim za laser, to je najgora moguća kombinacija). Ali sam zato sažela svoje znanje i iskustvo drugarica sa gustim maljama da vam ovde predstavim najbolje savete koji vam mogu biti od pomoći.

Prevencija

PilingKorak br. 1: Piling, piling, piling.

Jedanput nedeljno, i to pre brijanja. Možete koristiti piling sa sitnijim česticama, ili lufa rukavicu (samo ih menjajte često, jer su ove stvarčice gnezda bakterija).

Korak br. 2: Niz dlaku je uvek lakše.

Brijač uvek usmeravajte niz, a ne uz dlaku. Kada se brijete suprotno smeru rasta dlake, veća je verovatnoća da će dlaka početi da raste u nepovoljnom smeru.

Korak br. 3: Oštar žilet i bogata pena.

Često menjajte brijače za jednokratnu upotrebu, odnosno neka vam žilet uvek bude oštar. Tup žilet će oštetiti kožu i iritirati je. Takođe, koristite dobru penu za brijanje, sa sastojcima koji prijaju osetljivoj koži (bez alkohola, i po mogućstvu bez parfema).

Korak br. 4: Manite se brijača.

Ako ništa od ovoga ne da rezultate, vratite se na neku od onih drugih opcija – depilacija, krema, epilator, laser…

Tretman – ako vas ipak obraduje urasla dlaka

Korak br. 1: Ostavite da izraste

Za početak, moraćete da sačekate da dlaka izraste. Znači nema brijanja, depilacije, pa ni čupkanja pincetom dok se problem ne reši, da ne biste dodatno iritirali kožu.

Korak br. 2: Tople obloge

Čist peškirić nakvašen toplom vodom, 15 minuta na upaljeno mesto. Pomoći će da se prošire pore.

Korak br. 3: Ponovo piling

Pomoći će da se uklone mrtve ćelije kože, i da se dlaka probije na površinu. Nežno istrljajte upaljenu regiju grubim i suvim peškirom, ili nanesite preparat sa salicilnom kiselinom.

Korak br. 4: Uklonite je sami

Kada se pore malo otvore i dlaka počne polako da krči put ka površini kože, nežno je izvucite pincetom. Nikako nemojte kopati kratere u potrazi za zločincem, jer ćete napraviti haos koji ćete posle teško zalečiti.

Korak br. 5: Ichtyol krem gel

Ako prevencija ne pomogne i razvije se upala folikula, nanesite malo Ichtyol krem gela da smanjite inflamaciju. Ukoliko se situacija ne smiri ni nakon par dana, moraćete da konsultujete lekara. Uvek postoji rizik da se razvije infekcija, a to moramo sprečiti (ili lečiti) na vreme.

Korak br. 6: Nekomedogeni preparati.

Drugim rečima, za svakodnevnu negu birajte losione i kremove koji vam neće zapušiti pore.


Da li ste vi uspele da rešite problem uraslih dlaka? Koja metoda vam je dala najbolje rezultate?

Do sledećeg čitanja,

Vaša Kristina

Kristina D.
Kristina D.
Ja sam farmaceut sa specijalizacijom u kozmetologiji. Volim da pišem o nezi kože, kose i noktiju iz mog ugla, kao stručnjak, ali i kao žena.

5 Comments

  1. Veca kaže:

    Rešila sam problem uraslih dlaka. Mnogo me je mučio, od svoje 18.sam tvrdoglavo i uporno, izražene, jake, cene malje tretirala samo depilacijom, voskom a kasnije elektronskim silk epil depilatorom… koji pruža komfor, i na more ga nosila. Pravila kratere, pinceta, sve što ne treba, par godina sam leta provela u pantalonama i dugim suknjama zbog tufnastih nogu…. Upali se, ja zakopam, pa dođe do krastifikacije, izlazak na Sunce i imamo bele, crne, roze tufne po celim nogama. A onda sam sazrela, da ne kažem baš ostarila, hormoni se izbalansirali, decenije depilacija ih oslabile, prvo su celi delovi nogu postali ćelavi, divota, da bismo došli do sada, kada imam samo par proplanaka sa nekakvim nežnim dlačičicama, eto neću preterati ako kažem da mi duže traje depilacija ruku (4 min obe) nego nogu…. I to jednom, možda dva puta za celo leto. Tako da, drage moje, starenje nije tako loše na nekim poljima.

  2. […] bila glatka i sjajna, kao sa fotošopiranih naslovnica. A završimo sa bubuljicama, crvenilom i uraslim dlakama. Zar to nije ironija […]

  3. […] Sprečite urasle dlake – koristite oštre brijače. Malo vazelina na žilet posle korišćenja, i videćete da će mnogo duže ostati oštar. Samo je važno da je žilet potpuno suv, da ne bi zarđao. […]

  4. […] šta treba da uradite da vam koža ostane glatka i posle depilacije, i o tome smo pisali ovde i ovde. Ali možda još važnije je šta ne treba (čitajte: ne smete) da radite posle depiliranja ako ne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *