5 kozmetičkih trendova za proleće 2019
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019.
10. maj 2019.
Kako da negujete kožu kao Parižanka
Kako da negujete kožu kao Parižanka
1. jun 2019.
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019.
10. maj 2019.
Kako da negujete kožu kao Parižanka
Kako da negujete kožu kao Parižanka
1. jun 2019.

Kako alkohol čini da izgledate 10 godina starije

Ako se pogledate u ogledalo jutro nakon nekog veselja, videćete akutne posledice svake čašice koju ste prethodno veče popili.

Pritom, ne govorimo samo o pijanstvu – ako malo razmislite, i obična večera sa prijateljima podrazumeva barem nekoliko pića. Uglavnom počnemo sa ‘nečim oštrim’ za dobrodošlicu, onda pređemo na vino, da bismo završili nekim dižestivom ili bejlisom umesto dezerta. A ujutru nas sačekaju podočnjaci, naduvenost, crvenilo…

Šta to alkohol radi našoj koži, i kratkoročno i dugoročno, otkrivamo u ovom tekstu.

Dehidratacija

Prvo i osnovno negativno dejstvo alkohola na telo uopšte, pa i na kožu, jeste izbacivanje vode. Uz to, zbog alkohola teže nadoknađujemo tečnost koju smo izgubili, pa se ta dehidratacija vrlo brzo ocrta i na koži. Posledica su fine linije, vidljive bore, sivkast ten, tamni krugovi oko očiju i suvoća.

Naduvenost

Pošto gubi velike količine vode, telo se bori tako što pokušava da zadrži tečnost koliko je god moguće. Zato se pod dejstvom alkohola javlja naduvenost, što se vidi u predelu oko očiju.

Gubitak zaštite

Dugotrajna dehidratacija uništava zaštitnu barijeru kože, što znači dve stvari:

– već dehidrirana koža se teže odupire gubitku vode, pa se stanje još više pogoršava;

– koža bez dobre barijere ne može efikasno da se odbrani od spoljnih uticaja (vetra, hladnoće, mikroorganizama, iritanasa, itd.).

Zapaljenje

Alkohol izaziva inflamaciju, tj. upalne procese u telu, što dalje dovodi do pojave bubuljica, crvenila i iritacije.

I ne samo to: kokteli, obojena pića i belo vino često sadrže značajnu količinu šećera koji može pogoršati stanje problematične kože.

Ožiljci

Dehidrirana koža vremenom gubi mogućnost regeneracije, pa ožiljci teško zarastaju. Najmanje promene na koži, kao što su akne, mogu ostaviti trajan trag.

Crvenilo

Još jedan efekat alkohola je proširivanje kapilara, malih krvnih sudova, koji vašem licu daju crvenkast i podnaduo izgled.

Poremećaj fiziološke flore

Drugim rečima, alkohol utiče na dobre bakterije koje žive u našim organima za varenje. Ove bakterije su zaslužne za mnoge procese u našem telu, a posredno i za stanje kože. Kada se ova delikatna ravnoteža naruši imunitet opada, a koža postaje sklona zapaljenskim procesima kao što je ekcem.

Rozacea

Veza između alkohola i rozacee je već potvrđena, a belo vino i kratka pića su identifikovani kao glavni krivci.

Kvalitet sna

San je neophodan za obnavljanje kože, a alkohol mu je glavni neprijatelj. Čak i ako vam čaša ili dve vina pomognu da zaspite, pod njihovim uticajem ćete spavati nemirnije, češće se buditi, a vaša koža će ujutru izgledati umornije nego veče pre.

P.S. Ako razmišljate o tome da prestanete da pijete alkohol, barem na neko vreme, pročitajte iskustvo iz prve ruke ovde.


Istaknuta fotografija: bridgesward sa Pixabay

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *