KonMari metoda u vašem kozmetičkom ormariću
KonMari metoda u vašem kozmetičkom ormariću
7. mart 2019.
Kako da odaberem masku za lice?
P&O: Kako da odaberem masku za lice?
29. mart 2019.
KonMari metoda u vašem kozmetičkom ormariću
KonMari metoda u vašem kozmetičkom ormariću
7. mart 2019.
Kako da odaberem masku za lice?
P&O: Kako da odaberem masku za lice?
29. mart 2019.

Sve se češće vodimo mišlju da su prirodni sastojci bolji, bezbedniji i nežniji po našu kožu – zato je poslednjih godina prirodna kozmetika doživela pravi procvat, i u svetu i na našem tržištu. U parfimerijama ćete naći sijaset proizvoda koji na etiketama sadrže opis: „prirodno“, „organsko“, ili barem sadrže jedan ili dva prirodna sastojka.

Otkud tolika pomama za prirodnim proizvodima?

Da li pod uticajem medija ili zbog trendova ‘povratka prirodi’, u našim glavama se formirala percepcija da su prirodni proizvodi nežni i bezbedni, a da je sve što ima veze sa hemikalijama – agresivno i štetno. Da li je i koliko ovo tačno, otkrivamo u današnjem tekstu.

Prirodno ili neprirodno – pitanje je sad

Priroda nam je podarila mnogo fantastičnih sastojaka. Zato smo ceo ciklus naših tekstova posvetili baš njima (ovde možete pročitati više o nevenovom ulju, pantenolu, urei, maslinovom ulju i ektoinu).

Međutim, samo zato što je sastojak prirodnog porekla, ne mora da znači da će biti nežan prema vašoj koži. Često je slučaj sasvim suprotan.

Tako voćne kiseline koje su čest sastojak pilinga, mogu biti previše agresivne prema koži ako se prečesto koriste, ili može doći do iritacije ako odmah nakon korišćenja izađete na sunce. Etarska ulja koja se koriste u uljima za masažu ili aromaterapiji, česti su alergeni i mogu dovesti do iritacije, pogotovo ako se ne koriste razblažena. Dragocena ulja, kao što su ulje žutog noćurka ili konoplje, mogu užegnuti ako se ne stabilizuju dodatkom određenih hemikalija (užeglo ulje ne dobija samo grozan miris, već i gubi svoj kvalitet i postaje potencijalno štetno).

Zato da se vratimo na pitanje sa početka, koje bi zapravo trebalo da zvuči drugačije:

bezbedno ili nebezbedno,

odgovarajuće ili neodgovarajuće,

efikasno ili neefikasno.

Ako zadovoljimo ove kriterijume, svejedno je da li je sastojak prirodan ili ne.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] smo detaljnije o tome zašto prirodno nije uvek i bolje, ali ukratko vredi znati da je takozvana medicinska kozmetika često bolji izbor za osetljivu kožu […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *