Nega kože iz prirode urea

Nega kože iz prirode: urea

‘Prirodna nega’ verovatno nije prva asocijacija koja vam padne na pamet kada čujete reč urea. Pre bismo se kladili da ste pomislili na đubrenje travnjaka, ili čak na - urin. Međutim, iza ovog skromnog jedinjenja kriju se fantastične koristi za našu kožu i zato ćemo u ovom tekstu uroniti dublje u ovu temu.

Šta je urea?

UreaUrea ili karbamid je prirodno jedinjenje i u našem telu služi za uklanjanje azota iz organizma. Zato ćete je pronaći među nalazima urina, gde služi za procenu rada bubrega. Koristi se i kao đubrivo u poljoprivredi, baš zbog azota koji predaje biljkama.

U našoj koži urea je jedan od sastojaka prirodnog vlažećeg faktora (Natural moisturising factor ili NMF) i u njemu je ima oko 8.5%. Sem uree, u sastav NMF-a ulaze pre svega amino kiseline (oko 40%), glicerol (9%), lipidi, soli, itd.

Svi ovi sastojci imaju jednu zajedničku osobinu - vezuju za sebe veliku količinu vode i zato su neophodni za zdravlje i hidriranost površinskih slojeva kože.

Zašto se urea koristi u kozmetici?

Pre svega, urea je sastojak kremova i losiona za negu suve kože i u tretmanu suvih dermatoza (psorijaza, atopijski dermatitis, ekcem...)

Hajde da pogledamo šta je to što ureu čini fantastičnim kozmetičkim sastojkom, koji je nažalost često potcenjen i zanemaren zarad zvučnijih i modernijih konkurenata.

Pre svega - hidratacija

Najmoćnije i najkorisnije dejstvo uree jeste upravo hidratacija. Kako koža stari, tako se sadržaj uree u njoj smanjuje, pa bi trebalo da bude neizostavan sastojak anti-age preparata.

Slično se dešava i sa suvom kožom - kod psorijatične kože uree može biti i do 40% manje nego u zdravoj koži, a kod ekcema njen sadržaj se smanjuje i do 85%!

Zahvaljujući svojoj izvanrednoj moći hidratacije, urea je savršena za primenu na suvoj koži, koju hidririra, umiruje svrab i iritaciju, i poboljšava izgled kože i to delom kroz...

...svoj keratolitički efekat, tj. prirodan piling

Zajedno sa mlečnom kiselinom koja je takođe prisutna u koži, urea učestvuje u uklanjanju mrtvih ćelija kože i drugih nečistoća sa same površine. Ovaj proces utiče na izgled kože, ali i na njenu sposobnost zadržavanja vode.

Međutim, urea krije još jedan trik u rukavu - efekat eksfolijacije, odnosno prirodnog pilinga ne umanjuje njene hidrirajuće moći. Naprotiv: iznenađujuće je kako jedan molekul može i da efikasno ukloni mrtve ćelije, i da istovremeno umanji TEWL (Transepidermal Water Loss - gubitak vode kroz površinu kože).

Mala ali moćna urea u sebi kombinuje ono najbolje što priroda ima da ponudi.

atopik-milky-bath

Atopik mlečna kupka koja nežno čisti i najosetljiviju kožu, bez isušivanja.

Poboljšava barijernu odbranu

Baš zato što ubrzava odbacivanje mrtvih ćelija, urea podstiče kožu da se brže obnavlja, što poboljšava njenu sposobnost odbrane od spoljašnje sredine.

Rezultat? Koža je otpornija i zdravija.

Tako na primer, samo tri nanošenja preparata sa ureom učiniće kožu otpornijom na dejstvo natrijum-laurilsulfata (SLS je poprilično agresivan deterdžent koji ćete pronaći u brojnim sapunima, deterdžentima za sudove, gelovima za tuširanje, itd. SLS toliko isušuje kožu da može da dovede i do kontaktnog dermatitisa). Uzgred, naš savet je da izbegavate sredstva koja sadrže SLS - postoje alternative koje su mnogo nežnije prema koži, a ujedno efikasne u čišćenju, kao što je naša Atopik mlečna kupka sa uljima žutog noćurka i pšeničnih klica.

Kada sve ovo uzmemo u obzir, ni ne čudi što se urea koristi za tretman toliko različitih stanja kože, počev od suvoće, preko keratoza, sve do ekcema i psorijaze. Neizostavna je i u nezi kože tokom hladnih dana, kao i za nežnu dečju kožu.

U našim proizvodima, ureu ćete pronaći u Atopik liniji, i to u različitim koncentracijama, od 5%, 7% i 10%. Pročitajte više o Atopik proizvodima ovde, a do sledećeg čitanja, tu smo za vaša pitanja i nedoumice!

Devojka sa nevenima u kosi

Nega kože iz prirode: nevenovo ulje

Nevenu se pripisuju brojna dejstva, koja se pre svega zasnivaju na njegovim protivupalnim sposobnostima, deluje regenerativno i umirujuće na kožu.

atopik-5-trans

Atopik krem mi je umirio kožu za 5 minuta

Uzela sam danas Atopik kremu sa 5% urea-e. To je krema za suvu i osetljivu kožu lica ali kako su mi se obrazi užasno isušili nakon čišćenja treba mi nešto da je nahrani. Umirila mi je lice 2 minuta nakon stavljanja, zaista sve pohvale.

Ulja za suvu kozu

5 najboljih ulja za suvu kožu

Ovih 5 ulja daju suvoj koži baš ono što joj je potrebno, pa kada birate krem ili losion, obratite pažnju da li se barem neko od njih nalazi među sastojcima.

olive-energy-cream

Kreme koje su me oslobodile svih muka suve kože

Nedavno sam počela da koristim vašu kremu za telo sa maslinovim uljem a nakon toga i Neven kremu. Želim da Vam kažem da sam, nakon dugog niza borbe sa suvom kožom tela, pronašla kreme koje su me oslobodile svih muka suve kože. Iskreno sam oduševljena kremama, njihovom cenom, i zaista od srca želim da vas pohvalim. Nastavite tako.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , , .

Један коментар

  1. Повратни пинг: 13 saveta koje morate znati pre nego što krenete na put - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *