3 najveće zablude o personalizovanoj kozmetici
19. avgust 2021.
#dolphinskin: Novi makeup trend koji nam se dopada
#dolphinskin: Novi makeup trend koji nam se dopada
3. septembar 2021.
3 najveće zablude o personalizovanoj kozmetici
19. avgust 2021.
#dolphinskin: Novi makeup trend koji nam se dopada
#dolphinskin: Novi makeup trend koji nam se dopada
3. septembar 2021.

Čišćenje lica: koje sredstvo je najbolje? Farmaceut odgovara.

Čime vi čistite lice? A vaša mama? Drugarica? Verovatno se sva tri odgovora razlikuju, što i nije čudno kada pogledamo koliko opcija postoji.

Čišćenje lica je jedan od ključnih koraka u nezi i zato ćemo vam pomoći da izaberete sredstvo koje odgovara vašem tipu kože, navikama i stilu života. Na kraju, od te odluke zavisi da li će vam ten biti blistav ili lice prekriveno aknama i crvenilom.

Sapun

Da krenemo od najgore opcije. Ako lice umivate sapunom, onda ste ili novi na ovom blogu ili nas niste pažljivo čitali.

Sapun je jedno veliko NE!

sapun

I to jeste generalizacija, pošto postoje kvalitetni sapuni koji ne isušuju kožu. Ipak svesno govorimo NE jer većina sapuna na tržištu zapravo sadrži deterdžente u čvrstom obliku koji će vam isušiti kožu već posle prvog umivanja.

Magična rukavica

Frotirske rukavice za skidanje šminke su postale popularne pre par decenija, ali se još uvek čvrsto drže. Princip je da rukavicu nakvasite vodom, a zatim trljanjem skinete šminku.

Tu prepoznajemo više problema – prvo, trljanje je neprijatelj kolagena i najbolji prijatelj bora. Sve što radite na koži treba da bude praćeno nežnim pokretima, nikako grubim razvlačenjem kože dok pokušavate da sastružete maskaru frotirom.

Drugo, tako nećete očistiti kožu već samo ukloniti šminku. Posle toga se svakako morate umiti nekim adekvatnim sredstvom da očistite višak sebuma, prašinu i zagađivače.

Vlažne maramice

Maramice su odlično rešenje kada ste u gužvi, na putu, posle treninga ili ako ste toliko umorni da morate da preskočite večernju rutinu. Ali nemojte se oslanjati na njih kao na deo svakodnevne nege jer vam, baš kao i magična rukavica, neće ukloniti nečistoće.

Sem toga, vlažne maramice kao i tuferi daju popriličan doprinos količini đubreta koje stvaramo svakodnevno, pa je naš savet da ih kad god je moguće – zaobiđete.

Mleko za skidanje šminke

Iako ga svi zovemo ‘mleko’, u stvari je u pitanju losion, odnosno emulzija tipa ulje u vodi. Ovakvi proizvodi su dobri za skidanje šminke, ali posle njih morate očistiti kožu nekom umivalicom ili micelarnom vodom.

Micelarna voda

Micelarna voda je sigurno najpopularniji metod skidanja šminke danas, ali oko nje postoji mnogo zabluda. Jedna od najčešćih je da se koristi umesto obične vode i da ne mora da se ispira.

Micelarna voda sadrži micele, čestice koje u sebe ‘uvlače’ masnoće i nečistoće, i tako skidaju šminku i druge nepoželjne materije sa kože. Ali se posle nje definitivno morate umiti, a mi smo mišljenja i da ne bi bilo loše da očistite lice nekom blagom umivalicom.

skidanje šminke

Ulje

Ulja za čišćenje kože su odlična za skidanje šminke, pogotovo vodootporne i scenske šmine, kao i da uklone višak sebuma. Trik je u tome da nađete lagano ulje koje prija vašoj koži i koje nije komedogeno.

Posle ulja svakako preporučujemo umivalicu na vodenoj bazi kojom ćete ukloniti sve nečistoće koje se ne rastvaraju u uljima, kao što je na primer znoj.

Umivalica

Izbor je širok i zavisi od vaših potreba (kremaste, peneće ili gel formulacije), ali je namena ista – nežno (ponavljamo: NEŽNO) ukloniti nečistoće i ostatke drugih kozmetičkih proizvoda. Umivalica uvek dolazi posle nekog od prethodnih metoda, kao poslednji korak do čiste kože. Važna su dva faktora:

  1. Da sadrži nežna sredstva za čišćenje, da ne bi isušila kožu;
  2. Da odgovara vašem tipu i potrebama kože (objasnićemo ispod).

Kako da odaberete sredstvo za čićenje lica?

Lice se čisti dva puta dnevno, ujutru i uveče. Ujutru da uklonimo sebum i znoj koji se nakupe tokom spavanja, a uveče da skinemo šminku, prašinu, čestice zagađivača iz vazduha, i td. Zato rutina čišćenja lica generalno treba da izgleda ovako:

  1. Ujutru je dovoljna samo umivalica,
  2. Uveče prvo skinete šminku losionom, micelarnom vodom ili uljem, a onda očistite kožu sredstvom za umivanje.

Tako je vaša koža spremna da primi tretmane kojima je negujete tokom noći.

Kada birate umivalicu, vodite se ovim (uopštenim) pravilima:

  • Pena ili gel su najbolji za masnu, mešovitu i kožu sklonu aknama (samo dobro proverite sastav, da ne sadrže neke od isušujućih sastojaka);
  • Kremaste umivalice su dobre za suvu, osetljivu i zrelu kožu;
  • Normalna koža može da koristi umivalice na vodenoj bazi.

Nalaženje sredstva za čišćenje koje vam sasvim odgovara traži malo eksperimentisanja, ali vredi uložiti trud. Za početak, razmislite o tome da svojoj koži poklonite personalizovanu negu – proces merenja, konsultacija i praćenja rezultata je u našoj laboratoriji besplatan. Više informacija ćete pronaći ovde ili pozivom na +381 (0) 11 243 35 85 radnim danima od 9-15h.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. […] se veselje završi, prvi zadatak je detaljno skidanje šminke – ma koliko bili umorni. Nanesite hranljivi noćni krem i antirid. Ako ima znakova crvenila […]

  2. […] farmaceuti pripremili su vam jedan koristan članak koji će vam pomoći da izaberete idealno sredstvo za čišćenje kože – analizirali smo sve opcije od sapuna preko micelarne vode do uljanih […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *