Parabeni

Parabeni – babaroge ili prava opasnost?

Lekar mi je preporučio vaš losion za negu kože dojke nakon zračenja. Bila sam impresionirana načinom pakovanja na evropskom nivou, ali pročitavši sastav primetila sam da proizvod sadrži dva parabena. Čula sam da su parabeni zabranjeni u EU i da u dodiru sa živim ćelijama mogu da prouzrokuju rak. Možete li mi reći da li ima razloga za brigu?

A.M.

Nažalost, propaganda protiv parabena je uzela maha u nestručnoj javnosti, nakon objave američko-britanske grupe naučnika da je karcinom dojke u vezi sa korišćenjem dezodoransa koji su sadržali parabene. Naučni odbor EU je ubrzo nakon senzacionalne vesti dokazao neosnovanost ove tvrdnje, jer su uzorkivači u studiji na rukama imali tragove parabena iz kreme za ruke, pa je bilo nemoguće utvrditi da li su parabeni zaista bili prisutni u tkivu žena obolelih od karcinoma, ili su uzorci bili kontaminirani od strane samih uzorkivača. Nakon ove kontroverzne studije, rađeno je još istraživanja ali nijedno još uvek nije došlo do zaključka da je kancer dojke u vezi sa parabenima.

Šta su zapravo parabeni?

Parabeni su najduže korišćeni konzervansi u kozmetici. U upotrebi su od 1920. godine, pa je procena njihove bezbednosti samim tim najopsežnija. U lekovima su najčešće korišćeni konzervansi. Ono što potrošače dodatno zbunjuje je što naziv parabeni zapravo označava čitavu grupu hemijski različitih supstanci. Metil i propil paraben, u farmaciji poznat kao pulvis conservans, smeša je dva parabena koju mi koristimo  za konzervisanje u Panthenol krem gelu i emulziji i koja jeste u najdužoj upotrebi. U Panthenol rich kremu, koji je malo masniji i obogaćen košticama grožđa, kao konzervans koristimo Fenoksietanol.

Potpuno ste u pravu što se tiče zabrane nekih parabena u EU:

Isobutylparaben, Isopropylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben i Pentylparaben su zabranjeni od oktobra 2014. godine.

Danska je prva i jedina zemlja koje je zabranila uoptrebu svih parabena za decu ispod 3 godine. Ovo nije nimalo čudno, jer se regulative Amerike, Kanade, Evrope i Japana dosta razlikuju.

Čemu služe konzervansi u kozmetici?

Svaki proizvod koji sadrži vodu u manjoj ili većoj količini, podložan je kvarenju. Voda je odlična podloga za rast i razvoj mikroorganizama, pa ako takav preparat nanesemo na kožu, postoji značajan rizik da će doći do infekcije. Rizik je naročito povećan ako imamo bilo kakvo oštećenje kože – mikro-posekotine, ogrebotine, akne, i sl.

Konzervansi sprečavaju rast i razvoj mikroorganizama i na taj način nas štite od potencijalne infekcije prilikom korišćenja kozmetičkih preparata. Oni takođe produžavaju rok trajanja proizvoda, pošto onemogućavaju kvarenje. Konzervansi su neophodni u svim proizvodima koji sadrže vodu (losioni, tonici, gelovi, kremovi, emulzije), i vrlo je mali broj proizvoda koji zaista mogu da budu bezbedni bez konzervanasa. To su uglavnom proizvodi koji ne sadrže vodu, poseduju nisku pH vrednost ili su hermetički zatvoreni.

Da li su parabeni bezbedni?

Tvrditi bilo šta u vezi sa upotrebom i sintetskih i prirodnih supstanci, vrlo je rizično, jer svakim danom istražujemo i dobijamo nova saznanja. Veliki problem danas predstavljaju pojedini mediji koji preuzimaju nepotpune informacije i pretvaraju ih u senzacionalističke vesti. Zato se uvek treba oslanjati na same studije i naučne podatke koji će vam reći više o tome ima li zaista razloga za paniku. Naravno, iz primera parabena vidimo da nisu sve studije relevantne, već se nekada pokrade i poneka greška.

Nega kože sa radijacionim dermatitisom

Što se tiče regeneracije kože nakon zračenja, Panthenol je dobar izbor. Pored toga, ukoliko vam je koža izrazito suva i peruta se, a nema ranica, možete da probate i Atopik emulziju sa 7% uree bez konzervansa.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol

Panthenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima kože, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritacije

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

201702-bioon-fatured-v1

Bioon

BIOON Skin Care prirodna linija proizvoda za brži oporavak i regeneraciju kože Tim stručnjaka je pažlivo osmislio i kreirao kolekciju od pet proizvoda koji zajedničkim korišćenjem dovode do značajnog poboljšanja i potpunog oporavka kože za nekoliko nedelja. BIOON Skin Care kolekcija je namenjena za intenzivnu negu i regeneraciju kože nakon hirurških intervencija, kao i drugih […]

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem je multifunkcionalni dnevni krem sa anti-age efektom, UV zaštitom širokog spektra i optimalnim hidrirajućim efektom.

Posted in Blog and tagged , , , , , , , , .

2 Comments

  1. Pingback: 5 stvari koje niste znali o nama - Crystal Derma

  2. Pingback: Istina o aluminijumu u dezodoransima koju nećete naći na Fejsbuku - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *