Kako alkohol čini da izgledate 10 godina starije

Kako alkohol čini da izgledate 10 godina starije

Ako se pogledate u ogledalo jutro nakon nekog veselja, videćete akutne posledice svake čašice koju ste prethodno veče popili.

Pritom, ne govorimo samo o pijanstvu - ako malo razmislite, i obična večera sa prijateljima podrazumeva barem nekoliko pića. Uglavnom počnemo sa ‘nečim oštrim’ za dobrodošlicu, onda pređemo na vino, da bismo završili nekim dižestivom ili bejlisom umesto dezerta. A ujutru nas sačekaju podočnjaci, naduvenost, crvenilo...

Šta to alkohol radi našoj koži, i kratkoročno i dugoročno, otkrivamo u ovom tekstu.

Dehidratacija

Prvo i osnovno negativno dejstvo alkohola na telo uopšte, pa i na kožu, jeste izbacivanje vode. Uz to, zbog alkohola teže nadoknađujemo tečnost koju smo izgubili, pa se ta dehidratacija vrlo brzo ocrta i na koži. Posledica su fine linije, vidljive bore, sivkast ten, tamni krugovi oko očiju i suvoća.

Naduvenost

Pošto gubi velike količine vode, telo se bori tako što pokušava da zadrži tečnost koliko je god moguće. Zato se pod dejstvom alkohola javlja naduvenost, što se vidi u predelu oko očiju.

Gubitak zaštite

Dugotrajna dehidratacija uništava zaštitnu barijeru kože, što znači dve stvari:

- već dehidrirana koža se teže odupire gubitku vode, pa se stanje još više pogoršava;

- koža bez dobre barijere ne može efikasno da se odbrani od spoljnih uticaja (vetra, hladnoće, mikroorganizama, iritanasa, itd.).

Zapaljenje

Alkohol izaziva inflamaciju, tj. upalne procese u telu, što dalje dovodi do pojave bubuljica, crvenila i iritacije.

I ne samo to: kokteli, obojena pića i belo vino često sadrže značajnu količinu šećera koji može pogoršati stanje problematične kože.

Ožiljci

Dehidrirana koža vremenom gubi mogućnost regeneracije, pa ožiljci teško zarastaju. Najmanje promene na koži, kao što su akne, mogu ostaviti trajan trag.

Crvenilo

Još jedan efekat alkohola je proširivanje kapilara, malih krvnih sudova, koji vašem licu daju crvenkast i podnaduo izgled.

Poremećaj fiziološke flore

Drugim rečima, alkohol utiče na dobre bakterije koje žive u našim organima za varenje. Ove bakterije su zaslužne za mnoge procese u našem telu, a posredno i za stanje kože. Kada se ova delikatna ravnoteža naruši imunitet opada, a koža postaje sklona zapaljenskim procesima kao što je ekcem.

Rozacea

Veza između alkohola i rozacee je već potvrđena, a belo vino i kratka pića su identifikovani kao glavni krivci.

Kvalitet sna

San je neophodan za obnavljanje kože, a alkohol mu je glavni neprijatelj. Čak i ako vam čaša ili dve vina pomognu da zaspite, pod njihovim uticajem ćete spavati nemirnije, češće se buditi, a vaša koža će ujutru izgledati umornije nego veče pre.

P.S. Ako razmišljate o tome da prestanete da pijete alkohol, barem na neko vreme, pročitajte iskustvo iz prve ruke ovde.


Istaknuta fotografija: bridgesward sa Pixabay

Nega suve kože

Nega suve kože

Suva koža zahteva svakodnevnu adekvatnu negu, bez obzira da li je u pitanju samo kozmetički problem ili se javlja kao prateći simptom nekih oboljenja.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

Kozmetički post ili skin fasting

Kozmetički post ili skin fasting

Šta bi se desilo ako bismo prestali da negujemo kožu? Ako i vi razmišljate da isprobate najnoviji trend, kozmetički post, ovaj tekst je baš za vas.

atopik-5-trans

Atopik krem mi je umirio kožu za 5 minuta

Uzela sam danas Atopik kremu sa 5% urea-e. To je krema za suvu i osetljivu kožu lica ali kako su mi se obrazi užasno isušili nakon čišćenja treba mi nešto da je nahrani. Umirila mi je lice 2 minuta nakon stavljanja, zaista sve pohvale.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *