Zagađenje šteti vašoj koži - zaštitite je pravilno

Zagađenje šteti vašoj koži – zaštitite je pravilno

Kada pominjemo zagađenje, uglavnom se brinemo zbog efekta staklene bašte, topljenja ledenog pokrivača, porasta nivoa mora... Ali ne smemo zaboraviti ni direktne efekte na nas same, to jest - na našu kožu.

Već znamo da su osnovne pretnje zdravlju kože UV zraci, zagađenje vazduha, teški metali... Čestice zagađivača mogu biti toliko male da prolaze kroz pore i oštećuju ćelije, što vodi ka gubitku elastičnosti i čvrstine kože. Pogledajte samo ovu studiju rađenu u Pekingu, jednom od najzagađenijih mesta na planeti. Rezultat studije je bio da bez obzira na kvalitetnu negu, žene koje žive u zagađenim područjima brže stare od onih koje žive u predgrađu gde je vazduh čistiji.

Kako zagađenje vazduha utiče na našu kožu?

Postoji nekoliko načina, ali osnovni su:

  • stvaranje slobodnih radikala. Ove vrlo reaktivne čestice napadaju ćelijske strukture, oštećuju ih i dalje dovode do...
  • ...zapaljenja, oštećenja kožne barijere, pa i promena u DNK lancu koje mogu da dovedu do razvoja raka kože (zbog toga stalno apelujemo da se pametno sunčate i štitite od UV zračenja).
  • Uz sve to, zagađenje utiče i na našu fiziološku floru kože, tj. na dobre bakterije koje na njoj žive i koje su nam neophodne.

Kao rezultat, koža ulazi u stanje takozvanog oksidativnog stresa, što vodi ka osetljivosti, proširenim porama, pojavi akni ili mitisera, hiperpigmentaciji, preranom starenju i pojavi bora, sivom i umornom tenu, dehidrataciji... Mogli bismo da nabrajamo dalje, ali verujemo da je ovo više nego dovoljno.

Pitanje je, naravno: kako da se zaštitimo?!

  1. Redovno i pažljivo čistite kožu.

Kada kažemo redovno, mislimo svakog dana. Ako imate suvu kožu, ujutru je dovoljno samo umivanje vodom, ali uveče bez obzira na tip kože, obavezno je skidanje šminke losionom ili micelarnom vodom. Onda sledi umivanje nežnim sredstvom bez agresivnih deterdženata. Ako ste jako umorni ili u žurbi, makar očistite lice maramicama za skidanje šminke i umijte se čistom vodom. Ovaj korak ne služi samo da se rešimo šminke, već i sve prašine, čestica zagađivača, mikroba, itd. koji su se nakupili na koži tokom dana.

  1. Piling par puta nedeljno.

Eksfolijacija će pomoći da se otpuše pore, odbace mrtve ćelije, prljavština i bakterije koji se neminovno nakupljaju na našoj koži. Uz redovne pilinge i preparati koje koristite biće efikasniji, a koža će se lakše odupreti iritaciji.

Ne preterujte ni sa čestim korišćenjem, ni sa jakim pilinzima. Preparate sa krupnim česticama koristite isključivo za telo, a sa hemijskim pilinzima budite pažljivi - za početak, pročitajte naš tekst o kiselinama i njihovom upotrebom.

  1. Hidratacija, što više i što češće.

Pritom mislimo na spolja i iznutra: kvalitetan hidrantni krem ili losion ujutru i uveče, i dovoljan unos vode svakog dana (pogotovo u letnjem periodu). Izaberite preparat koji odgovara vašem tipu kože, a koji će joj pružiti hidrataciju i sprečiti gubitak vode (probajte našu Atopik liniju sa ureom, mlečnom kiselinom i esencijalnim masnim kiselinama).

Za vrlo suvu kožu, posle krema nanesite neko od ulja koja smo vam ranije preporučili, da zarobite vlažnost i poboljšate zaštitnu barijeru.

  1. SPF kao zaštita od UV zračenja.

Iako nije jedini vid zaštite, preparat sa SPF-om je neophodan, i zimi i leti. Neka vaš dnevni krem ili podloga sadrži barem SPF 15 (sve tri stavke ćete pronaći u Antisolar DD kremu - i hidrataciju, i toniranje, i SPF).

  1. Antioksidanti kao poslednja linija odbrane.

Isto važi kao i za vodu - unosite antioksidante i spolja i iznutra. Spolja, odaberite preparate sa vitaminom C, E ili A, zatim sa polifenolima, koenzimom Q10... Iznutra, uvrstite u ishranu bobičasto voće, par kockica tamne čokolade, spanać, crveni kupus...

Објављено у Blog и означено , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *