Nega kože za minimaliste
Nega kože za minimaliste: jednostavna rutina u samo 3 koraka
13. novembar 2018.
Da li kreme protiv bora stvarno uklanjaju bore
Da li kreme protiv bora stvarno uklanjaju bore?
26. novembar 2018.
Nega kože za minimaliste
Nega kože za minimaliste: jednostavna rutina u samo 3 koraka
13. novembar 2018.
Da li kreme protiv bora stvarno uklanjaju bore
Da li kreme protiv bora stvarno uklanjaju bore?
26. novembar 2018.

Već i ptice na grani znaju da izlaganje UV zracima povećava rizik od razvoja raka kože. Međutim, iako smo svesni štetnih uticaja sunčevog zračenja, to nažalost još uvek ne znači da radimo sve što je u našoj moći da se zaštitimo. A najnoviji podaci govore u prilog ovome.

Pre par nedelja dr Doroti Jang, lekar iz Velike Britanije, predstavila je svoje istraživanje na jednoj konferenciji u Glazgovu. Dr Jang je sakupila podatke iz 33 zemlje širom sveta, u periodu od 1985. do 2015. godine i primetila je zabrinjavajući trend. Njen rad se fokusirao na broj detektovanih melanoma sa smrtnim ishodom u ovom periodu (melanom je najopasnija forma kancera kože).

Sa jedne strane, čini se da su javne kampanje o štetnosti sunca urodile plodom, barem kod žena. U mnogim zemljama se broj melanoma kod žena stabilizovao ili se čak smanjuje, što je verovatno posledica povećane svesti o UV zracima.

Međutim, postoji i druga strana – kod muškaraca je trend potpuno obrnut. U svim zemljama, sem u Češkoj, primećen je porast u broju smrti usled melanoma među pripadnicima muškog pola. Da stvar bude još gora, čak u 8 zemalja broj smrtnih ishoda uzrokovanih melanomom porastao je za neverovatnih 50% među muškarcima. U najgoroj situaciji su Irska i Hrvatska, gde se broj mortliteta skoro duplirao. Istraživanje nije uključilo našu zemlju, ali poznajući naše navike i nivo svesti o štetnosti zračenja, vrlo je verovatno da nismo daleko od naših komšija.

Šta je uzrok ovolikoj razlici između muškaraca i žena?

Istraživači misle, a i mi se slažemo, da je verovatan uzrok pažnja koju žene poklanjaju svojoj koži – žene su često bolje obaveštene i svesnije opasnosti, ali i spremnije da se posvete zaštiti svoje kože. Muškarci, sa druge strane, obraćaju manje pažnje na negu kože, pa se i ređe adekvatno štite od UV zračenja. Čak i ako se sete da nanesu SPF preparat kada su na plaži, manja je verovatnoća da će se pridržavati pravila zaštite – obnavljanje na svaka 2-3 sata ili posle svakog plivanja, tuširanja ili znojenja. Uglavnom se SPF preparata setimo tek kad izgorimo, a tada je već kasno.

Šta vi možete da učinite?

Melanom je potencijalno smrtonosan, brzo se razvija i može se sakriti na skalpu ili teško dostupnim mestima, pa je prevencija izuzetno važna. Pokažite ovaj tekst svom partneru, bratu, ocu, drugarima, kolegama… Svim muškarcima u vašoj okolini.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] Prednost koju muškarci imaju jeste da njihova koža ima više kolagena, pa se sporije stvaraju bore i starenje se manje primećuje. Ipak, to ne znači da mogu da zaborave na SPF zaštitu od fotostarenja. Nažalost, činjenica je da se muškarci slabije štite od žena, pa je i broj oštećenja kože kod njih veći. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *