Zeolit: dubinsko čišćenje kože bez iritacije
Zeolit: dubinsko čišćenje kože bez iritacije
25. novembar 2021.
Sezona praznika bez isušene kože
Sezona praznika može da prođe i bez isušene kože – i to u samo 4 koraka
29. decembar 2021.
Zeolit: dubinsko čišćenje kože bez iritacije
Zeolit: dubinsko čišćenje kože bez iritacije
25. novembar 2021.
Sezona praznika bez isušene kože
Sezona praznika može da prođe i bez isušene kože – i to u samo 4 koraka
29. decembar 2021.

Kristina piše: 7 saveta kako da ojačate nokte koji pucaju

Još od tinejdžerskih dana sam zavidela prijateljicama sa dugim, prirodnim noktima.

Moji nikada nisu bili takvi.

Pucali su, listali se i nisam mogla da ih pustim da budu duži od milimetar ili dva preko jagodice. Negde na sredini fakulteta uvela sam bitne promene u svoju ishranu i način života, i jedan od rezultata bio je da su mi se nokti oporavili u roku od par meseci.

Danas, godinama kasnije, imam prirodne, dugačke nokte za koje većina ljudi ne veruju da nisu veštački.

Zato ću vam danas preporučiti 7 saveta da ojačate svoje nokte. Neki od njih su i meni lično pomogli, a ostali su se ovde našli po preporuci dermatologa.

Kratka napomena – zašto nokti pucaju?

Pre nego što nastavimo dalje, da znate da nokti, kao i koža, starenjem gube svoju čvrstinu.

Nokti se sastoje od slojeva proteina keratina koji se nalazi i u kosi i koži. Kako starimo, tako se keratin u našem telu sporije stvara, pa nokti vremenom postaju krhki.

Slabi nokti takođe mogu biti znak nekog oboljenja (pisali smo o tome ovde), ali najčešći razlog dolazi spolja. To su hladno vreme, često pranje ruku, isušivanje hemikalijama, i td.

Savet br.1 Često pranje isušuje ruke

Ako su vam ruke često u vodi, ne isušuje se samo koža, već i nokti. Nekada je to neizbežno, da li zbog kućnih obaveza ili prirode posla, ali ima par stvari koje možete da uradite da zaštitite ruke.

Pre svega, uvek nosite rukavice kada perete sudove ili rukujete agresivnim hemikalijama. Kada završite sa pranjem, namažite ruke hranljivom kremom, a zanoktice možete dodatno tretirati vazelinom, da sprečite isušivanje.

Savet br. 2 Negujte ruke hidrantnom kremom

Ovaj savet se nadovezuje na prethodni – svako veče pred spavanje, posle pranja ili tuširanja, kao i pre izlaska napolje na hladan vazduh namažite ruke kremom za intenzivnu negu.

Uveče u zanoktice utrljajte malo vazelina, umasirajte i ostavite da koža upije tokom noći. Ovakav tretman će pomoći da se spreči gubitak vode iz noktiju i iz kože ruku.

Za intenzivan tretman, namažite ruke bogatim slojem vazelina, a zatim stavite pamučne rukavice i prespavajte u njima.

Savet br. 3 Napravite pauzu sa manikirom

Hemikalije u lakovima za nokte, kao i aceton, isušuju nokte i čine ih još slabijim. Iako akrilni, tj. gel-nokti mogu da posluže kao hitno rešenje da zamaskiraju slabe nokte za neku posebnu priliku, nemojte se oslanjati na njih jer će to samo dodatno oslabiti nokte. Pauzirajte sa manikirom najmanje mesec dana da biste videli rezultate.

manikir

Savet br. 4 Izbegavajte dezinficijense za ruke

Kako je počela pandemija, tako se svi manje-više oslanjamo na gelove na bazi alkohola kojima čistimo ruke kada smo van kuće. Ovi gelovi, tačnije alkohol u njima, izuzetno isušuju nokte, pa se trudite da ih zamenite dobrim starim sapunom i vodom kad god je to moguće.

Savet br. 5 Obratite pažnju na ishranu

Detaljnije smo pisali o ishrani u službi lepote ovde, ali ukratko:

  • izbegavajte drastične dijete,
  • pojačajte unos namirnica sa visokim sadržajem proteina i kalcijuma,
  • pijte barem 2 litra vode dnevno,
  • posavetujte se sa svojim farmaceutom o suplementu biotina koji može da ojača kosu i nokte.

Savet br. 6 Pričuvajte svoje nokte

Dok vam nokti ne ojačaju, skratite ih kako se ne bi non-stop lomili. Nokte uvek turpijajte u jednom smeru – turpijanjem levo-desno povećavate rizik od listanja nokta.

Nemojte koristiti nokte da otvarate konzerve ili priveske za ključeve. Čak i ako ne polomite nokat, tako nastaju mikro-oštećenja koja kasnije vode pucanju.

Savet br. 7 Budite strpljivi

U mom slučaju, najveću promenu u zdravlju noktiju doneli su poboljšana ishrana, redovna nega hranljivom kremom i skraćivanje noktiju. Ali važno je i da ne gubimo strpljenje.

Nokti, koža i kosa su ogledalo našeg zdravlja, pa će svaka promena u našem telu da se ogleda i na njima. Zato samo polako i disciplinovano – do zdravih i lepih noktiju.


Zaštita koze

Naša preporuka: Professional cream glicerinski krem za ruke

Proverena i efikasna formulacija za negu i zaštitu kože ruku. Neguje i štiti hrapavu i isušenu kožu ruku.

Preporučujemo ga za svakodnevnu negu suve kože ruku, kao i profesionalnu zaštitu ruku izloženih uticaju vode, vetra, hemikalija i dezinficijenasa.

Ova proverena i efikasna formulacija sprečava nepovoljan uticaj vode, vetra i hemikalija na kožu. Kremu koža lako upija i tako je dugotrajno zaštićena, zahvaljujući nevidljivom zaštitnom filmu na koži. Glicerin u visokoj koncentraciji pruža dugotrajan osećaj hidratacije.

Professional cream, kao i naš Vaseline sa vitaminom E, možete poručiti preko naše onlajn prodavnice.

Kristina D.
Kristina D.
Ja sam farmaceut sa specijalizacijom u kozmetologiji. Volim da pišem o nezi kože, kose i noktiju iz mog ugla, kao stručnjak, ali i kao žena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *