Suncanje na plazi

Izgoreli na plaži? Možda je ipak alergija na sunce

Ako nas pratite neko vreme, onda već znate koliko je važno da štitite kožu od sunca tokom čitave godine, a pogotovo tokom toplih meseci. Međutim, svakome se desi da ponekad omane, pa ako vas je prvo sunce pozdravilo crvenilom i iritiranom kožom, nemojte se odmah prihvatati kiselog mleka - možda je ipak u pitanju alergija, a ne opekotine. Evo kako da utvrdite od čega potiče iritacija kože nakon izlaganja suncu.

Solarna urtikarija

Osip koji se javlja nakon samo nekoliko minuta provedenih na suncu spada u ovu kategoriju. Zahvata kožu izloženu suncu, mada obično zaobilazi lice. Uglavnom prođe ubrzo nakon što se sklonite sa sunca, i retko traje duže od 24h. Nažalost, osip će se verovatno vratiti čim ponovo izađete na sunce.

Naša preporuka:

Visok SPF tokom čitave godine i vrlo ograničeno izlaganje suncu. Nažalost, za vas višesatno ležanje na plaži nije preporučljivo.

Reakcija uzrokovana lekovima ili kozmetikom

Neki lekovi mogu izazvati fototoksičnu reakciju - drugim rečima, pod dejstvom sunca, ovi sastojci menjaju svoj sastav i iritiraju kožu. Takvi lekovi su na primer:

  • doksiciklin (antibiotik koji se često koristi u tretmanu akni),
  • tetraciklini,
  • sulfonamidi,
  • diuretici,
  • fenotiazini,
  • neki oralni kontraceptivi.

Sličan efekat mogu da izazovu i neki sastojci parfema, šminke ili kozmetičkih preparata, čak i limun ako pijete puno limunade ili ga koristite da posvetlite kosu.

Limunada

Osip se javlja na delovima tela izloženim suncu, pa i na licu, za razliku od prethodnih. Sličan je opekotinama ili je u vidu malih plikova. Simptomi se mogu javiti i par dana nakon izlaganja suncu, što je još jedna razlika u odnosu na prethodne tipove reakcija.

Naša preporuka:

Simptomi uglavnom nestanu nakon što se sastojak koji je izazvao simptome izbaci iz organizma, pa ako ste prepoznali fototoksičnu reakciju, klonite se sunca dok reakcija ne prođe. Zatim ili prestanite da koristite taj preparat ako je u pitanju kozmetika, ili sačekajte sa sunčanjem dok ne završite sa terapijom.

Polimorfna svetlosna reakcija

(PMLE - polymorphous light eruption)

Iza ovog rogobatnog naziva krije se crveni osip praćen svrabom ili peckanjem, u ređim slučajevima osip se pretvara u plikove. Javlja se na vratu, grudima, rukama i donjim delovima nogu.

Primetićete ga oko 2h nakon izlaska na sunce, a u ozbiljnijim slučajevima reakcija je praćena groznicom, glavoboljom i mučninom.

Uglavnom pogađa žene od 20-ih do 40-ih godina, i to s početkom proleća ili ranog leta, kada počnemo da se izlažemo suncu po prvi put posle duge zime. Reakcija se najčešće primiri kako leto odmiče, da bi se vratila sledećeg proleća, i tako iz sezone u sezonu.

Suncanje posle zime

Naša preporuka:

Pažljivo se izlažite suncu kada počnu lepi dani. Visok SPF, naočare, šešir i hladovina u prvim sunčanim danima su ključ.

Rozacea

Iako nije izazvana suncem, tokom lepih dana se rozacea može lako pogoršati.

Naša preporuka:

Visok SPF, šešir, dugi rukavi i nogavice od prirodnih laganih materijala u svetlim bojama.

Genetski i metabolički uzroci

U malom broju slučajeva vaša reakcija na sunce može biti rezultat nasleđa ili nedostatka određenih enzima. Primetićete da veoma vrzo i lako izgorite, ili da se osip javlja čak i nakon minimalnog izlaganja UV zracima.

Naša preporuka:

Strogo se klonite sunca i koristite SPF proizvode redovno, bez obzira na oblačnost.

neven-unapredjena-formulacija

Neven krem mi sasvim umiri crvenilo

Ja inače koristim njihovu olive kremu kao hidrantnu ponekad i u zadnje vreme onu sa faktorom 15, ali juče sam se oduševila uzela sam njihovu kremu NEVEN ULJE, ALOJA, PANTENOL I BISABOLOL… Sasvim mi umiri lice(crvenilo) a koža je divna i mekana.

Devojka se tusira na plazi

Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca

Sigurni smo da znate kako UV zraci oštećuju vašu kožu i koliko je važno da se zaštitimo od sunca. Ali ako se prepoznate u nekoj od ovih pet grešaka, imamo loše vesti – vaša koža nije zaštićena. Barem ne onoliko koliko mislite da jeste.

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

Sredstvo za suncanje

Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje?

Ovog leta na sav glas pričamo o pravilnoj zaštiti od sunca. Danas sa vama delimo tri razloga koji su dovoljni da svoj preparat za sunčanje istog trenutka bacite u kantu i uputite se u najbližu apoteku da ga zamenite.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , , , .

Један коментар

  1. Повратни пинг: Kako da sprečite (i lečite) trenje između butina - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *