Mit ili istina: sunčanje je neophodno zbog vitamina D
Mit ili istina: sunčanje je neophodno zbog vitamina D
22. april 2019.
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019.
10. maj 2019.
Mit ili istina: sunčanje je neophodno zbog vitamina D
Mit ili istina: sunčanje je neophodno zbog vitamina D
22. april 2019.
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019
5 kozmetičkih trendova za proleće 2019.
10. maj 2019.

Šta bi se desilo ako bismo prestali da negujemo kožu?

Možda vam je preko glave komplikovane rutine od 10 koraka… Ili vidite minimalizam kao pravi način života za vas… Možda ste probali detoks kože i dopali su vam se rezultati… Ili je jednostavno vreme za promenu, a ni sami ne znate u kom smeru.

Šta god vas je privuklo ovom tekstu, jedno je sigurno – i vi se igrate mišlju da smanjite, ako već ne možete da potpuno eliminišete negu kože. Sa druge strane, ako nas već neko vreme pratite, onda znate da je za zdrav ten neophodna dobra hidratacija, zatim zaštita od spoljnih uslova i UV zračenja, antioksidanti, prevencija gubitka vode…

A šta ako sve ovo bacimo niz vetar i pustimo kožu da se sama brine o sebi?

Za vas smo analizirali razloge za i protiv ovog eksperimenta (ako želite da čujete utiske iz prve ruke, Refinery29 i ManRepeller su isprobali ovaj trend umesto nas – doduše, sa ne baš slavnim rezultatima).

Za:  

Koncept detoksa je potekao od teorije da će naša koža početi sama da proizvodi dovoljnu količinu ulja i vlažećih faktora ako joj ukinemo kremove i losione koji to inače rade za nju. Sem toga, postoji i ubeđenje da se vremenom koža zasiti određenih sastojaka pa je potrebno menjati rutinu i kozmetiku koju koristimo. Za ovo verovanje ne postoji naučna osnova (ali ono što jeste tačno je da se koža vremenom menja pa se menjaju i njene potrebe, i zato je potrebno da sezonski, ali i u skladu sa zahtevima tipa i starosti kože, prilagodimo negu).

Takođe, ako prekomerno čistimo lice jakim deterdžentima ili prečesto koristimo piling, time ćemo ukloniti prirodne masnoće (odnosno sebum) sa površine kože koje su neophodne za odbranu od spoljnih uticaja. Ako prekinemo čišćenje na par dana, koža će dobiti šansu da oporavi barijeru i samim tim će biti zdravija.

Izbacivanje okluzivnih preparata koji ne daju koži da diše imaće pozitivan efekat na problematičnu kožu i zapušene pore (mada ćete prekidanjem tretmana akni verovatno izazvati burnu reakciju).

Protiv:

Trend ‘povratka prirodi’ već neko vreme jača, i nalazimo ga u ishrani (paleo), vežbanju, čak i odgoju beba. Međutim, kada je nega kože u pitanju, imajte u vidu da izazovi sa kojima se suočavala koža naših prabaka nisu ni blizu ovih naših, svakodnevnih. Zagađenje je daleko veće, UV zraci su pojačani, mnogo vremena provodimo u zagrejanim ili klimatizovanim prostorijama sa izrazito suvim vazduhom…

Ako imate problematičnu kožu i koristite retinoid, benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu za tretman akni, prekidanje tretmana može dovesti do pojave bubuljica. Sem toga, ove proizvode ne bi trebalo da koristite bez dobrog hidratišućeg krema jer snažno isušuju kožu, pa ako se već odlučite da probate post, moraćete da izbacite i jedno i drugo.

Post se ne preporučuje za kožu koja pati od ekcema ili je iziritirana, kao ni za kožu koju ste skoro podvrgnuli tretmanima tipa hemijskog pilinga.

Najveći izazov tokom posta trpi izrazito suva koža, pa ako osetite zatezanje, svrab, crvenilo, savetujemo da prekinete post i nahranite svoju kožu visoko hidrantnim preparatima, na primer sa 10% uree.

Ako se odreknete nege, moraćete i da manje-više zaobiđete šminku, pošto će podloga i korektor isušiti kožu bez hidrantne podloge.

Ako ipak odlučite da probate kozmetički post, držite se sledećih pravila:

  • ograničite post na par dana,
  • koristite ovlaživače vazduha u prostorijama u kojima boravite,
  • izbegavajte alkohol,
  • izbacite kofein i
  • povećajte unos vode (ovo važi uvek i za sve tipove kože, ali je tokom posta naročito važno jer voda koju pijemo postaje glavni izvor hidratacije).
Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *