Nokti kriju tajne o vašem zdravlju

Nokti kriju tajne o vašem zdravlju

Svi mi želimo da naši nokti budu zdravi i lepi, ali kada to nije slučaj nemojte odmah okriviti manikir - pogledajte koji to simptomi na noktima zaslužuju pažnju lekara.

Simptom: obojenost noktiju

Žuti nokti:

Uzrok je najčešće starenje, a kod pušača svakodnevno držanje cigarete prstima. Žutilo se javlja i zbog preteranog korišćenja jakih lakova ili acetona (zato je bolje zameniti ga skidačem laka bez acetona, a pre nanošenja laka uvek prvo naneti podlogu). U ozbiljnijim slučajevima, žuta boja može biti znak gljivične infekcije ili dijabetesa.

Beli nokti:

Ako je polumesec u korenu toliko veliki da zahvata najveći deo površine nokta, to može biti znak problema sa jetrom, kao što je hepatitis.

Plavičasti nokti:

Uglavnom su znak manjka kiseonika u telu (najčešće zbog oboljenja pluća ili srca).

Bele tačkice:

Najčešće su znak blage povrede, da ste udarili ili prignječili prst.

Tamne trake, crn nokat:

Ako nokat nije u skorije vreme bio povređen (npr. udarili ste prst zatvaranjem fioke ili vratima od auta), ovo može biti vrlo ozbiljan simptom melanoma, tj. kancera kože. Što pre se javite dermatologu kako biste odagnali svaku sumnju.

Simptom: suvi nokti koji lako pucaju ili se listaju

Skidač laka za nokte

Ovakvi nokti su posledica čestog korišćenja acetona, deterdženata ili hemikalija (ako perete sudove ili ribate kupatilo bez rukavica), ako imate nadograđene nokte, redovno idete na plivanje ili živite u sredini sa vrlo niskom vlažnosti vazduha. Suvoća se može pogoršati i starenjem.

Ako problem dugo traje, konsultujte lekara pošto u retkim slučajevima može biti znak hipotireoidizma, odnosno usporenog rada štitne žlezde, ali i nedostatka određenih vitamina.

Simptom: zaobljeni nokti

Ako su vam vrhovi prstiju natečeni a nokti zakrivljeni i okruglastog oblika, to može biti znak problema sa jetrom ili bubrezima. Osim ako ovaj oblik noktiju imate od rođenja, vredelo bi da posetite lekara.

Simptom: horizontalna i vertikalna udubljenja

Poprečna udubljenja na noktima se često javljaju zbog udaraca ili nakon bolesti - telo fokusira svoju energiju na borbu protiv bolesti, pa nokti pate. Takođe mogu biti i reakcija na određene lekove.

Uspravna udubljenja su znak starenja - pročitajte ovde kako da pravilno negujete svoje nokte i ruke da bi što duže ostali zdravi i lepi.

Simptom: ulegnuti nokti

Izuzetno tanki nokti koji su ulegnuti i izgledaju kao kašika, najčešće su znak manjka gvožđa u telu - konsultujte lekara da li je potrebno da uvedete neki suplement ili korigujete ishranu.

Simptom: rupice

Konsultujte dermatologa - nokti koji izgledaju kao da su izbodeni iglama mogu biti znak psorijaze.

Ruke odaju godine

Ruke odaju godine

Najviše pažnje poklanjamo licu, i često zanemarujemo delove tela koji su podjednako izloženi pogledima, a koji nas najlakše odaju – to su pre svega vrat, dekolte i ruke.

neven-olive

Prirodno i organsko: Neven i Maslina

Neven linija sadrži nevenovo ulje, ß karoten i vitamin E, koji vlaže kožu, čine je mekom i elastičnom, ubrzavaju regeneraciju i imaju antioksidantni efekat.

neven-pomada

Neven pomada mi je super za telo, ruke i stopala

Prvo sam kupila nevenovu pomadu i oduševila sam se. Lep miris, ne iritira mi kožu, masna je i super mi je i za ruke, telo, stopala. Takođe moja mama koja je preosetljiva na kreme, mirise, zacrveni joj se koža, pecka je i svrbi, oduševljena je ovom kremom.

Posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *