Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom (sem ovih preparata)
15. avgust 2019.
Da li vaša kozmetika zapušava pore?
Da li vaša kozmetika zapušava pore?
9. oktobar 2019.
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom (sem ovih preparata)
15. avgust 2019.
Da li vaša kozmetika zapušava pore?
Da li vaša kozmetika zapušava pore?
9. oktobar 2019.

Koža je naš najveći organ, pa nije čudno što se na njoj pre ili kasnije ocrta ono što se dešava u telu. Kao i ostali organi, pod uticajem je hormona, između ostalih i polnih (estrogena, progesterona, testosterona). Ovu zavisnost prvi put primetimo u pubertetu, onog jutra kada se probudimo sa bubuljicom tolikom da tražimo od mame da nam opravda izostanak iz škole.

Uticaj hormona na kožu je očigledan i kako vreme odmiče – kada se hormonska bura primiri, a mi pređemo iz puberteta u adolescenciju, tako se i naše muke sa aknama prepolove. Zlatno doba kože, barem kada su žene u pitanju, jeste tokom trudnoće kada hormoni uzrokuju poznati “trudnički sjaj”. Nažalost, hormoni su ti koji su odgovorni i za starenje kože. U menopauzi opada nivo estrogena pa koža gubi elastičnost, suva je i često svrbi.

Slično se dešava i u toku jednog meseca – hormonske promene koje uzrokuju menstrualni ciklus, stvaraju promene i na našoj koži.

Hormonski ciklus kože

Bez obzira da li vaš ciklus traje 28 ili 35 dana, faze kroz koje telo prolazi su iste.

Prvih 7 do 10 dana ciklusa nivoi estrogena i progesterona su niski. Kao da nije dovoljno što se borimo sa ulošcima, tamponima i ostalim radostima, tokom ovog perioda koža je suva, umorna, a bore su izraženije.

Kada menstrualno krvarenje prođe, estrogen polako počinje da raste. Negde oko 10. dana ciklusa primetićete da je koža čista, sjajna, zdrava.

Sredinom ciklusa nastupa ovulacija, kada je estrogen dostigao svoj maksimum. Koža je sjajna, bez bubuljica. Osećate se i izgledate sveže, zdravo, ten vam blista. Nažalost, ova faza traje samo oko 5 dana.

Negde posle 20. dana ciklusa, estrogen počinje da opada a progesteron raste, što nas dovodi u PMS fazu (iliti predmenstrualni sindrom). Sem promena raspoloženja, umora, itd., čekaju nas i masna koža i poneka bubuljica.

Kada PMS konačno prođe – hajmo Jovo nanovo, ciklus počinje ispočetka. I tako svakog meseca.

Ako ne možeš da ih pobediš…

Koliko god se opirali i borili protiv ovih promena, pobediti ih ne možemo. Zatoje najbolje da ih prihvatimo kao sastavni deo života i pokušamo da izvučemo najbolje iz njih. Saveti koji zvuče kao kliše ali zaista pomažu jesu fizička aktivnost, izbalansirana ishrana i puno vode. Za početak, ovaj trojac će poboljšati cirkulaciju, nahraniti kožu iznutra i obezbediti adekvatnu hidrataciju.

Uz to, internetom kruže saveti da bi negu trebalo prilagoditi fazama u ciklusu. Međutim, kako se to uklapa uz naš savet da ne menjate rutinu prečesto? Ovom temom ćemo se baviti u sledećem tekstu!


Istaknuta fotografija: Nikola Pešková sa Pixabay

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *