Svetlo sa ekrana oštećuje vašu kožu

Svetlo sa ekrana oštećuje vašu kožu

Već nam je dobro poznato štetno dejstvo UV zraka, ali koliko smo svesni opasnosti koja nam je bukvalno ispred nosa?

Danas govorimo o štetnom dejstvu takozvanog ‘plavog zračenja’ (“blue light”), a koje emituju smart telefoni, laptopovi, tableti, televizori i LED sijalice.

Šta je plavo zračenje?

Za razliku od UV zračenja čiji je spektar talasnih dužina od 280nm do 400nm, plavo zračenje se nalazi u opsegu od 380nm do 500nm. Poznati su štetni efekti ovog zračenja na oči (oštećuje retinu) i na cirkadijalni ritam (remeti san), ali dejstvo na kožu još uvek nije potpuno istraženo.

Blue light

Kako plavo zračenje oštećuje kožu?

I ovde možemo povući paralelu sa UV zračenjem: dok UV zraci oštećuju DNK materijal ćelije, plavo zračenje razara kolagen stvaranjem slobodnih radikala u koži. Pritom je tamnija koža osetljivija od svetlije, a posledice su dugotrajne hiperpigmentacije i primetni znakovi fotostarenja.

Kako zaštititi kožu od plavog zračenja?

Prosto i jednostavno - nemojte provoditi vreme ispred ekrana.

Naravno, ovo je mnogo lakše reći nego uraditi, pa ćemo se koncentrisati na praktičnije savete. Najpre uključite blue light filter na svom smart telefonu, tabletu i računaru, a možete nabaviti i zaštitu za ekran koja će pružiti još bolji efekat. Ograničite vreme koje provodite ispred ekrana, i fizički se odaljite  onoliko koliko je to moguće (što ste udaljeniji od izvora, to je manja količina zračenja koju vaša koža prima, pa je i efekat slabiji).

Što se tiče kozmetike, sastojci koji će vam pomoći u odbrani su:

  • SPF, sa mineralnim filterima (oksidi gvožđa se smatraju najefikasnijim, a naći ćete ih u našem DD kremu);
  • antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale (koenzim Q10, vitamin C, vitamin E, i td.);
  • sastojci koji će posvetliti postojeće hiperpigmentacije (npr. kiseline) i sprečiti pojavu novih (osim SPF-a i antioksidanasa, u ovu grupu spadaju i tzv. anti-pollution sastojci, odnosno supstance koje štite ćelije od urbanog zagađenja. Više o ovim sastojcima govorićemo u nekom od narednih tekstova.)
Solarijum

Priprema kože za plažu – u solarijumu

Već je postalo pravilo – desetak dana pred odlazak na more zakazujemo termine u solarijumu kako bismo malo pocrneli, pripremili kožu za višesatno ležanje na plaži i izgledali bolje u bikiniju. Ako do sad niste čuli za negativne efekte solarijuma, možda mislite da je ovo bezbedan način da se koža izloži suncu. Na kraju krajeva, tamnija koža je zaštićenija i ne može da izgori, zar ne?

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , , .

Један коментар

  1. Повратни пинг: Maske štite, ali i štete: kako da sačuvate kožu tokom epidemije - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *