Iz vašeg kupatila u Tihi okean: kozmetika na plećima planete

Iz vašeg kupatila u Tihi okean: kozmetika na plećima planete

Više od 1 000 000 tona plastike svake godine završi u okeanima.

Zar to nije zastrašujuće?

Plastične kese, flaše, slamčice, kutije, poklopci, zapušači, dotrajale dečje igračke, mikrokuglice iz gelova za tuširanje, ambalaža za hranu... Sve to sa deponija završi u rekama, pa odatle u okeanima, i tako je nastalo Pacifičko ostrvo smeća, veličine 1.6 miliona kvadratnih kilometara. Drugim rečima, tri puta je veće od Francuske.

Zato ni ne čudi što životinje sve češće stradaju od nakupljanja plastike u prirodi, kao na primer onaj kit na Filipinima u čijem je stomaku pronađeno 40kg plastičnih kesa.

Pritom 1/3 otpada na deponijama potiče od kozmetike. Zato su prvo potrošači, a onda i proizvođači počeli da malo više misle o uticaju kozmetičkih preparata na okolinu.

Međutim, priča je mnogo složenija od izbacivanja plastike iz upotrebe. Zato ćemo se ovog puta dotaći glavnih tema za razmišljanje.

Prvo pitanje koje se postavlja je sledeće:

Šta je eco-friendly ili Earth-friendly kozmetika?

Ovi izrazi su se odomaćili u kozmetičkoj industriji, pa je red da ih prvo i definišemo. Dakle, ovi proizvodi su ‘prijateljski nastrojeni prema planeti Zemlji”, odnosno oni minimalno ugrožavaju okolinu ili čak posredno potpomažu njenu zaštitu.

Kakvi su trenutno zahtevi?

Važeća regulativa za eko-kozmetiku propisuje sledeće zahteve:

  • Proizvodi moraju biti cruelty-free, odnosno ne smeju se testirati na životinjama;
  • Proizvodi ne smeju da sadrže sastojke životinjskog porekla;
  • Proizvodi ne smeju da sadrže GMO sastojke;
  • Proizvodi ne smeju da sadrže radioaktivne sastojke;
  • Proizvodnja se mora odvijati prema cGMP-u, odnosno Kozmetičkoj dobroj proizvođačkoj praksi. To znači da bi trebalo, koliko god je moguće, optimizovati proces i smanjiti zagađenje.

Šta možemo da promenimo?

Proizvođači i zakonodavci zajedno rade na sledećem:

da se korisnici zadovolje bezbednim proizvodima koji što manje zagađuju planetu.

U tom smislu vidimo nekoliko pravaca koji će se u budućnosti razvijati:

Sastojci bezbedni za okolinu

Iako ih volimo na našoj koži, prirodni sastojci često nisu tako dobri po samu prirodu - pogledajte samo orangutane koji brzo izumiru zbog masovne produkcije palminog ulja; ili kišne šume koje se uništavaju zarad plantaža soje.

View this post on Instagram

THE MOVEMENT STARTS WITH YOU! We want to grow our community of people and continue to 🎤 raise awareness about small steps to protect 🐒 endangered species impacted by conflict palm oil. Will you help us raise awareness by 👉 TAGGING TWO FRIENDS and asking them to follow us. Raise awareness by growing the tribe of changemakers. Let’s be the generation that ends deforestation! Come follow us and invite others to be part of the movement, sign up to our newsletter to hear about campaigns or how you can support conservation. Link in Bio ✅! #mysteptoprotect #palmoilfreecertification #orangutanalliance #vegan #palmoilfreeproducts #endangeredspecies #orangutan #environmental #greenliving #ethicalbeauty #ethicalbusiness #purchasewithpurpose #environment #protectourplanet #internationalorangutanday #bethechange #oneplanet #savetheorangutans #jointhemovement #photooftheday #shopethical #wanderlust #ethicalconsumer #greenlifestyle #ecoliving #vegantreats #zerowastelife #sustainableliving #consciousconsumer #wildlifephotographer

A post shared by Palm Oil Free Certification (@orangutanalliance) on

Zato bi prvi i osnovni zahtev za ekološku kozmetiku bio odgovorno nabavljanje sastojaka, bilo sa farmi, iz divljine ili laboratorije. A drugo, da sami sastojci ne budu štetni po okolinu, kao što je slučaj sa filterima za zaštitu od UV zraka koji uništavaju korale (benzofenon-3 i oktilmetoksicinamat su zato zabranjeni na Havajskim ostrvima).

Ambalaža

Izazov je napraviti ambalažu koja nam je vizuelno privlačna, a da je pritom napravljena od recikliranog materijala (ili barem materijala koji može dalje da se reciklira, ili se potpuno i brzo razlaže ako završi na deponiji).

Takva ambalaža mora i da zaštiti proizvod da bi on ostao isti do kraja svog roka upotrebe; da ga sačuva od mikroorganizama, i da sastojci iz ambalaže ne ‘iscure’ u sam proizvod.

Takođe, materijal od kog je pakovanje sačinjeno i sam mora biti odgovorno nabavljen (šta nam vredi što papirno pakovanje može da se reciklira, ako smo za njega morali da posečemo jedno drvo?)

Ideal je da se ambalaža potpuno izbaci - što je donekle i moguće za čvrste proizvode kao što je sapun (na tržištu mogu da se nađu i čvrsti šamponi i puteri za telo kojima i nije potrebno pakovanje). Ovo je praktično nemoguće za kremove i losione sa visokim sadržajem vode, ali ko zna, kako tehnologija napreduje možda će uskoro i to biti moguće.

Proizvodnja

Sledeći izazov je smanjiti zagađenje u fabrici ili laboratoriji. To znači: manja potrošnja vode i struje, minimalno emitovanje zagađivača u vazduh ili ispuštanje otpadnih voda, itd.

Konačno - mi sami

View this post on Instagram

Corporations are producing far too much plastic believing it’s disposable. But the truth is, it’s indestructible. According to @1millionwomen, Coca-cola alone produces ONE BILLION throwaway plastic bottles each year. That’s 3,400 every second 😱. 〰️ Yes, an incredible amount of plastic just being disposed of EVERY SECOND 😰. 〰️ I hope corporations would find a more environmental-friendly substitute to their so called “disposable” plastic bottles that take 400+ years to biodegrade and usually end up in the landfills or in the oceans 🙁😑😣. 〰️ Not to mention how much the amount of carbon footprint it takes to make plastic bags or plastic bottles. 〰️ DISCLAIMER: If you’re okay with the heatwave and the crazy weather you’re experiencing, this post is not for you. . If you’re okay with the growing plastic-waste problem and the fueling climate change, and with all the news about marine animals found dead with tremendous plastic wastes in the stomach, this post is not for you. . ✨If this post resonates you, please click the link in my bio to learn more bout @GreenPeacePh @GreanPeace #BreakFreeFromPlastic movement 💚✌🏼🌏. Great artwork by @lilypadula . #Consumerism#Sustainability#Awareness#ZeroWastePh#ZeroWaste#EnvironmentalFriendly#GreenPeace#GreenPeacePh#Environmentalist#reducewaste

A post shared by litterless | zero waste (@litterlessessentials) on

Prvi korak koji već danas možemo da napravimo jeste da promenimo naše navike. Problem sa zagađenjem ne bi bio ni blizu ovoliki da ne živimo u potrošačkom društvu u kom se stvari kupuju brzo i odbacuju još brže, a sve one završe na istom mestu - deponiji.

Ono što možemo i sami jeste da kupujemo promišljeno i pronalazimo namenu stvarima dokle god je to moguće. Kupka čiji vam se miris ne sviđa možda se dopadne vašoj mami; ruž čija vam nijansa ne odgovara možda je baš idealan za ten najbolje drugarice; a kada kozmetici istekne rok upotrebe, reciklirajte koliko god je to moguće. Pridružite se akciji “Čep za hendikep” i istražite da li u vašem gradu postoji sistem za reciklažu (u Beogradu postoji akcija “Eko kese za čistiji grad”).

Promene uvek počinju jednim korakom. Zašto taj korak ne biste napravili baš vi, i to koliko danas?


Istaknuta fotografija: RitaE sa Pixabay

Nega kože iz prirode: pantenol

Pantenol se smatra čudesnim sastojkom pošto ga ima na etiketama većine proizvoda koje trenutno imate u kozmetičkom ormariću.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol

Panthenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima kože, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritacije

klikni da ti kazem

Pantenol emulzija fantastično hidrira kožu

Koža ovu kremu lagano upija, pri čemu joj treba nekoliko minuta da je potpuno upije, ostavljajući kožu jako mekom i nežnom na dodir. Fantastično hidrira i štiti kožu od isušivanja, dok T zonu ne čini masnijom. Bukvalno svaki problem sa suvoćom na bilo kom delu tela, reši u najkraćem mogućem roku.

neven-olive

Prirodno i organsko: Neven i Maslina

Neven linija sadrži nevenovo ulje, ß karoten i vitamin E, koji vlaže kožu, čine je mekom i elastičnom, ubrzavaju regeneraciju i imaju antioksidantni efekat.

neven-unapredjena-formulacija

Neven krem mi je smirio kožu

I ja sam probala neven krem sa pantenolom i alojom pre par meseci kad mi je koža bila baš iziritirana od isprobavanja raznih krema i mogu vam reći da mi je smirila kožu.

Devojka sa nevenima u kosi

Nega kože iz prirode: nevenovo ulje

Nevenu se pripisuju brojna dejstva, koja se pre svega zasnivaju na njegovim protivupalnim sposobnostima, deluje regenerativno i umirujuće na kožu.

journal de beaute

Neven balsam držim na noćnom stočiću

Neven balsam držim na noćnom stočiću jer je jako praktičan, i neverovatno brzo se upija. Pred spavanje njime često počastim ruke i laktove, a miris mi pomaže da lepše i lakše zaspim.

Posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *