3 mita o nezi kože

3 mita o nezi kože

Nikada nije bilo lakše doći do informacija. Odgovor na svako pitanje koje vam padne na pamet je na samo par klikova od vas.

Međutim, to ne znači da su sve informacije koje su dostupne na internetu ujedno proverene i tačne. Tako se desi da određene dezinformacije prerastu u prave mitove koji nam više štete nego koriste.

Danas smo odabrali 3 mita koji se često ponavljaju, a kojima je vreme da padnu u zaborav.

Mit br. 1 Češćim pranjem se smanjuje masnoća kože

Baš suprotno je tačno. Ali da krenemo od početka.

Koža luči sebum, tj. masnoće sa razlogom: da se zaštiti od isušivanja i spoljašnjih uticaja. Kada iz nekog razloga dođe do pojačanog lučenja sebuma, koža postaje masna i često se javljaju akne.

Sa jedne strane, naravno da je potrebno redovno čišćenje kože, bez obzira na tip, da bismo se rešili dnevne prljavštine, zagađivača vazduha, prašine, mrtvih ćelija kože... Međutim, kod čišćenja manje jeste više.

Beba u kadi

Prečestim čišćenjem ili korišćenjem agresivnih sredstava, ne uklanja se samo prljavština već i sebum. Koža na ovaj napad odgovara kontranapadom i počinje da luči sve više i više sebuma, što samo pogoršava problem masne kože.

Drugi neželjeni efekat jeste to što uklanjanjem sebuma, koža ostaje bez prirodne zaštite, pa se lako isušuje i podložna je napadima spoljnih agresora.

Dakle, čišćenje ograničite na jutarnje i večernje, i to isključivo nežnim sredstvima bez agresivnih deterdženata (za suvu kožu, dovoljno je umivanje ujutru i čišćenje adekvatnim preparatom uveče - probajte našu Atopik liniju za negu suve kože po hladnom vremenu).

Mit br. 2 Masnoj koži nije potreban krem

Logika iza ovog mita je da masnu kožu nije potrebno dodatno ‘zamastiti’ kremovima i losionima. Međutim, zaboravljamo da je i masnoj koži potrebna hidratacija, kao i drugi sastojci (antioksidansi, na primer).

Masna koža može biti dehidrirana baš kao i suva, pa je vrlo važno da izaberete laganu formulaciju u vidu seruma ili losiona koja će koži pružiti puno hidratišućih sastojaka, bez dodatnog zamašćivanja i zapušenja pora.

Mit br. 3 SPF nam je potreban samo po sunčanom vremenu

Nega kože na skijanjuUV zraci dopiru do naše kože bez obzira da li je dan sunčan ili oblačan (samo što ih po oblačnom vremenu ima znatno manje). Zato koža može biti oštećena i van letnje sezone, čak i kroz prozor automobila.

Oštećenje je naročito izraženo kada provodimo vreme na snegu, jer se UV zraci reflektuju o sneg i njihovo dejstvo je pojačano. Zato je visok SPF neophodan kada krenete na skijanje. Ali čak i u gradu po lošem vremenu, vredi koristiti dnevni krem ili šminku sa SPF-om od najmanje 15. Tako ćete smanjiti rizik od fotostarenja i pojave ranih bora, fleka od sunca, ili u najdrastičnijim slučajevima kancera.

U koje ste od ovih mitova vi poverovali? Imate li još neke dobre primere o kojima bismo mogli da pišemo? Pišite nam u komentarima!

Greške u nezi kože

14 najvećih grehova prema vašoj koži

Ukazujemo vam na najčešće grehove koje svi mi barem ponekad činimo svojoj koži, a koji, ako pređu u svakodnevicu, mogu ozbiljno narušiti zdravlje i izgled našeg najvećeg organa.

Skidanje šminke pred spavanje

Da li skidate šminku pred spavanje?

Verovatno ste čuli preporuke stručnjaka da skidate šminku pred spavanje, ali se isto tako verovatno pitate i da li su dopušteni izuzeci od tog pravila.

antisolar i olive krem

Antisolar DD krem je poboljšao stanje moje mešovite kože

Primetila sam da mi se dosta poboljšalo stanje kože od kad sam počela sa upotrebom Antisolar DD krema. Imam mešovitu kožu sa T-zonom koja povremeno prosija, a obrazi budu dosta dehidrirani i suvi. Korišćenjem ove kremice vratila mi se vlažnost kože i nakon par dana koža deluje mekano na dodir, osveženo i odmorno a ujedno štiti od UV zraka.

Posted in Blog and tagged , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *